Foliegrillade grönsaker

IMG_5071 (1024x765)

Det här receptet har jag sugit på i flera år. Det är en sån där liten pärla som verkligen förtjänade att levereras vid exakt rätt tillfälle. Och det är idag. Den 21 maj 2014. Denna fantastiska dag!

Haha, ja eller så hittade jag bilderna i ett semesteralbum ifrån 2011 och kom på att den här grejen skrev jag ju visst aldrig om, varför inte det? Oavsett vad så är det ett grymt jävla sätt att laga grönsaker eller koka potatis på som dessutom gör att du helt och hållet kan skippa att fuska med en spis när det ska till att grillas i sommar!

Det här sättet att laga grönsaker går att variera nästan till oändlighet beroende på vilka grönsaker du är sugen på och vilka kryddor du har hemma. Anpassa det efter vad du ska grilla i övrigt och använd skyn som du får i paketet som en extra sås. Antingen precis som den är eller redd med lite grädde direkt i paketet.

Foliegrillade grönsaker, 4 portioner

500 g av valfria grönsaker,
till exempel morötter, purjolök, potatis, palsternacka, lök eller liknande
3 msk av valfritt fett, typ smör, olivolja eller kallpressad rapsolja
½ citron
2 lagerblad
valfria andra torkade eller färska örtkryddor,till exempel dill, persilja, timjan eller rosmarin
½ dl vatten
Salt och svartpeppar

Aluminiumfolie till paketet

DSC_0624 (1024x685)

Börja med att tvätta, skala och trimma ner grönsakerna till passande storlek. Det viktigaste är att de tillagas ungefär lika snabbt och att de får plats i paketet. Gör dem gärna i lite större bitar så blir det godare och får lite mer tuggmotstånd.

Vik därefter ihop foliepaketet. Dra av ca 1 meter folie och vik fyrdubbel, först på mitten och därefter på mitten igen. Vik in det som tidigare var långsidorna på foliebladet va 0,5 cm två gånger om och tryck ihop hårt. Nu har du ett kuvert som är naturligt stängt på ena sidan och ihopklämt på det andra. Den sista sidan består (om du gjort rätt) av en öppning.

Fyll paketet med grönsaker, vatten, kryddor, fett, salt och peppar samt citron. Kläm gärna ut lite citronjuice i paketet också. Se till att inte fylla det så fullt så att det spricker eller blir svårt att stänga. Minska isf mängden grönsaker eller vik ett paket till.

Vik ihop den sista öppna kanten på samma sätt och vik därefter upp kanterna så du får något att hålla i när du lägger paketet på grillen.

Grilla på mellanvärme i ca 20 minuter. Öppna därefter paketet på den sida du stängde sist och testa med en potatissticka om grönsakerna är mjuka. Var försiktig så att den goda skyn inte åker ut bara!

, , , , , , , , , , ,

4 Responses to Foliegrillade grönsaker

 1. Catarina Holtz 23 augusti, 2019 at 12:12 #

  Jag vill gärna ha litet karamellisering också. Hade ett recept för 20 års sen då det här innegållet blev ännu godare. Vill inte gärna ”bara ha ångkokat. Hur gör jag då? Har tappat bort recepet-

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 31 augusti, 2019 at 12:50 #

   Hmm.. jag vet inte säkert, men jag tänker att du behöver lite sötma för att något ska karamelliseras. Testa att ringla ner lite sirap eller råsocker också och baka över lite högre värme.

 2. johanna 7 juli, 2014 at 07:12 #

  Om man inte har tillgång till grill funkar det lika bra i ugn då?

  • Jävligt gott
   Gustav Johansson 9 juli, 2014 at 02:16 #

   Hej!

   Ja det tror jag absolut. Men poängen med dem är lite det att man slipper koka grejer i ugnen eller på spisen. I praktiken funkar det ungefär som att ångkoka grönsakerna. Men det går nog lika väl att bara slänga in paketet i ugnen istället.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes