Fem jävligt goda veganska pastarätter du kommer älska!

En till som älskar italiensk mat!

Hej!

Det kommer säkert inte som en överraskning att jag älskar italiensk mat. Är det något jag har lagat här på bloggen genom åren så är det pasta! Dels för att, ja – pasta helt enkelt är väldigt gott, men det är också väldigt enkelt att göra italiensk mat vegetarisk. De har ett stort fokus på råvaror och enkla maträtter utan så mycket krångel. Köttet står inte alls lika mycket i centrum som i det skandinaviska köket och deras pastasåser kan enkelt antingen göras om till vegetariska, eller så är de redan det.

Desto svårare kan det dock vara om maten ska vara vegansk. Ungefär lika galna som italienarna är i sin pasta och i sina tomater är de i sin ost, och många av de vegetariska rätterna är lakto-ovo vegetariska, det vill säga de dignar av ost.

Om du äter ost är det här ju i stort sett bara en bra sak. Ost är gott! Men om du vill undvika osten är det här ett ganska stort problem.

Då jag personligen försöker minska mitt ostintag så mycket jag kan (dvs till inget alls) så har jag känt mig ganska tvungen att försöka hitta vägar runt osten. Och det går ganska bra! Italiensk mat går absolut att både göra ”naturligt vegansk” med olika tomatsåser, grönsaksrätter och mycket annat, men även de klassiskt ”ostiga och köttiga” rätterna går ofta fantastiskt bra att göra om med lite tankemöda och schyssta veganska matlagningstekniker.

Här nedanför samlar jag några av mina egna italienska veganska favoritrecept från bloggen som jag hoppas ska få det att vattnas i munnen på er och bevisa att det finns betydligt mycket mer än ost som kan skapa rediga smakexplosioner i munnen på dig!

Hur kommer det sig då att jag tar upp det här nu? Jo, jag har nämligen blivit inbjuden av Italienska Handelskammaren i Stockholm (ITA) till en stor vegansk och food-tech inriktad matmässa (Stili & Sapori 2017) nästa helg – i Padua, Venedig! :O

Det känns sjukt spännande och roligt. Italienarna är ju överlag väldigt bra på mat, och jag har hört mkt om både italienska veganska ostmakare och om enstjärniga veganrestauranger. Det ska bli spännande att se vad de har hittat på och om det finns några smarta idéer som går att ta med till Sverige. För, som vi konstaterade när jag blev inbjuden till mässan: Om du ska få en italienare att börja äta mer veganmat så kan inte det handla om att lära italienaren att äta vietnamesiskt, thaimat och indisk mat, så som vi ofta hör här i Sverige; ”varför krångla? ät vegetariskt från kulturer som har lärt sig att göra bra vegomat sedan länge, och låt den ’vanliga maten’ förbli vad den är”. Ska du få en italienare att älska veganmat så måste du göra den italienska maten vegansk. Punkt.

Här är mina bästa försök – so far!

Vegansk Carbonara

Pasta Carbonara är en av de mest älskade och klassiska italienska pastarätterna. Namnet betydet kolhandlarens hustrus pasta och syftar på (tror jag?) att den rikliga mängden svartpeppar i såsen. Originalsåsen använder äggulor, pastavatten och parmesan för att skapa en krämig sås, i min veganska variant använder jag mig av havregrädde, näringsjäst och pastavatten. Och även om det kan ses som ett helgerån av puritanerna så är det ruggigt gott!

Vegansk Cacio e pepe

En av Roms ”nationalrätter”, ursprungligen gjord på pecorinoost och svartpeppar som snabbt kokas ihop till en krämig sås med hjälp av det stärkelserika pastavattnet. Här har jag använt en hemmagjord vegansk cashewnötsostsås som blir fantastiskt krämig och förvånansvärt lik. Testa om du inte tror mig!

Vegansk Lasagne

Alla älskar lasagne och den kan varieras i oändlighet. Att däremot göra en lasagne vegansk kan för många tyckas vara en självemotsägelse. Hela poängen ska ju vara att vräka på med ost så den blir så där riktigt saftig och svullig som bara en lasagne kan bli. Här använder jag havredryck och margarin för att göra en bechamelesås och återigen en cashewnötsbaserad ostkräm för att ge ett förvånansvärt krämigt och mustigt resultat.

One Pot Pasta Puttanesca

Puttanesca var en av de första lite mer ”klassiska” italienska pastarätterna jag lärde mig laga efter Bolognesen och Pesto Genovese. Namnet betyder ”horans pasta” och syftar (enligt vad jag hört) på att ingredienserna allesammans är enkla att hitta på konserv och inte behövt köpas färska, vilket gjort det lättare för de prostituerade i det gamla Italien att få tag på dem då de inte fick gå ut på torget under dagtid då grönsakshandlarna var öppna. En annan version av historien hävdar att de kryddiga och mustiga ingredienserna gav dig precis den energi och kick du behövde inför efter ett besök hos ovan nämnda kvinnor… Ni får välja vilken version ni gillar bäst själva! 😉 Jävligt Gott är det oavsett!

Pasta All’Amatriciana

Ännu en ingediens som italienarna älskar är deras pancetta. Rökt och torkat fläskkött som påminner om bacon och ger en djup och mustig smak till maten. Här har jag ersatt den med mitt eget fakeon, och resultatet är en kryddig och rökig pastasås som passar perfekt till ett glas rödvin!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required, , , , , , ,

5 Responses to Fem jävligt goda veganska pastarätter du kommer älska!

 1. Viktor 10 april, 2019 at 07:08 #

  Jag hittar INTE de FEM JÄVLIGT GODA VEGANSKA PASTARÄTTERNA. Var är de?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 10 april, 2019 at 06:16 #

   Klicka på respektive rubrik så kommer du till recepten.

 2. Karolina 1 juli, 2018 at 09:53 #

  Hej

  Jag måste bara fråga vilken typ av pasta du använder i dina veganska pastarätter? ”Vanlig” pasta, likt de på bilden, innehåller väl ägg?!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 juli, 2018 at 09:06 #

   Hej!

   Det finns en massa pasta som inte innehåller ägg. För det mesta är torkad pasta äggfri, det är vissa typer av tagliatelle och lasagneplattor som innehåller ägg, men vanlig spagetti osv är alltid äggfri. Färsk pasta är dock lite svårare, så där får man vara noggrannare.

 3. Ronja 20 november, 2017 at 06:07 #

  Kommer 100% testa carbonaran ikväll wow!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes