Felixbarometern och reflektioner om vegomat

IMG_0812

OBS! Det här är ett sponsrat inlägg i samarbete med Felix Veggie, men jag står 100 % själv bakom tankarna och åsikterna! OBS!

Hej!

Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vanligt! Inga recept utan snarare lite vegoreflektioner.

I fredags var jag och ett gäng andra glada vegointresserade människor inbjudna till Restaurangakademin för lanseringen av Felix nya produktlinje Veggie, med färdigfrysta vegorätter, och deras årliga Felixbarometer. Barometern är en konsumentundersökning där Felix djupgräver i människors inställning till mat och en massa andra grejer som har med mat att göra. Det var väldigt intressant att lyssna och väckte en massa tankar. För att göra det hela ännu bättre så hade de dessutom bjudit in den sjukt begåvade Mr Tommy Myllymäki som berättade om sina tankar om att laga mat med grönsaker i centrum och vegetariskt.

Först vill jag bara ta en sekund till att säga hur fantastiskt bra det är att den här nya vegovågen leder till att företag som Felix äntligen ser en marknad i att ta fram och sälja vegoprodukter som en del av sitt ordinarie utbud! Det blir lite av en självuppfyllande profetia – en större efterfrågan skapar ett större utbud som gör det lättare att vara vego, som i sin tur ökar efterfrågan osv. Felix sa att de också håller på och tittar på fler färdigrätter fokuserade mot middagsrätter, de här nya är fyra stycken lunchlådor. Tummen upp på den! Jag kommer att testa alla fyra under helgen och skriva en recension i veckan som kommer.

IMG_0821

Matbloggare som fotar proffskockar som lägger upp färdigmat till matbloggare. Inte illa!

Det var tre grejer som verkligen fångade mitt intresse under presentationen som jag skulle vilja spinna lite extra på. Dels det som Tommy snackade om, hur möjligheterna att äta vegetariskt och veganskt ute på krogen ser ut och kommer att utvecklas framöver. Dels Peak Meat, ett för mig nytt och mycket spännande koncept och sist också varför folk väljer att käka vegetariskt. Varje enskild punkt skulle utan problem kunna bli ett eget inlägg, men det pallar jag inte riktigt nu, så jag får istället försöka hålla mig (hyfsat) kort.

Att käka vego på krogen

Det konstaterades att ett stort fokus de senaste åren har legat på att göra det enklare att äta och laga bra vegetarisk mat HEMMA. Felix hjälper ytterligare till med detta, nu med sina smidiga färdigrätter. Men moderatorn frågade Tommy Myllymäki hur han trodde att utbudet av kreativa och goda vegetariska rätter ute på krogen skulle se ut framöver. Hon påpekade, och jag håller verkligen med henne, om att de flesta rätter som går att fås på finrestauranger nu förtiden mest påminner om uppblåsta förrätter. Dvs typ rotsaker med lite gröna blad och någon stark ost.

Tommys poäng var, och det håller jag också med om, att det största problemet ligger hos kockarna i det här fallet. Den absoluta majoriteten av alla ”köttkockar” har fått lära sig att skapa rätter med grunden i olika animaliska produkter, och att därför ”tänka om” och skapa rätter som inte baseras på kött eller mejeriprodukter kräver en helt ny uppsättning skills som dessa ofta saknar. Men han påpekade också att dessa kockar ofta är väldigt snabba att ta efter nya trender och tekniker som dyker upp, så det är helt enkelt upp till alla oss vegokockar att börja sprida evangeliet!

IMG_0835

Tommy bjöd på några av sina egna signaturgrönsaksrätter, ugnsbakad rotselleri och grillad purjolök med fetaost

Jag fråga hur han såg på att använda sojakött och liknande, och jag tyckte att svaret var ett väldigt tydligt exempel på hur genomgående okunskapen om vegoprodukter faktiskt är. Han höll en utläggning om hur vegoproteiner ofta smakar mindre och har en annan konsistens och därför ”behövs mycket mer av” i en rätt för att få till en liknande grej. Ja, fast nja, inte riktigt va..? Är det inte lite konstigt att animaliska halvfabrikat, som till exempel korv utan problem hyllas i finköken, men att veganska halvfabrikat som Oumph eller vegokorv ses som misstänkt skräp? Vilket då enbart lämnar bönor, linser och ost kvar som alternativ och en ganska smal palett att jobba med.

Slutsats: Om vi vill käka mer och godare vegomat på krogen måste vi börja sprida kunskap om HUR man lagar god och varierad vegomat till restaurangköken!

Felixbarometern - Hela presentationen

Felixbarometern 2

Peak Meat

En annan intressant sak att resonera kring är ”Peak Meat”. Enligt undersökningen så käkar svenskarna betydligt mycket mer grönsaker idag än för tjugo år sedan, medan mängden kött som äts fortfarande inte har minskat. Trots detta har vi en enorm vegotrend och över 55 % av alla tillfrågade vill äta mer vegetariskt. I USA nådde de tydligen Peak Meat för ca 10 år sedan (dvs den totala köttkonsumtionen har minskat de senaste tio åren), men i Sverige har vi fortfarande en marginell ökning.

Det här är väldigt intressant, för om målet nu är att få folk att käka mer vegetariskt och mindre kött så måste vi förstå varför och hur folk resonerar kring sitt köttätande. Folk vill alltså äta mer vegetariskt, men inte för den delen sluta äta kött. Däremot verkar fler äta kyckling snarare än andra typer av kött, och mycket mer grönsaker.

Slutsats: Vi ser kanske snarare en trend med fler blandkostare och färre nötköttsfanatiker snarare än en massa helvegos. Men, som jag alltid brukar säga, bättre med två steg fram och ett steg bak än inga steg alls!

Felixbarometern 3

Felixbarometern 4

Varför vego?

Och det för oss in på den sista delen, varför folk då väljer att käka mer vego och mindre kött. Tyvärr (skulle jag väl då ändå säga, då jag typ är 100 % på team djurrätt) så verkar den största motivationen bakom den ökade vegotrenden snarare handla om hälsa (35 %) och miljö (25 %) än vad den handlar om djurrätt (12 %). Det skulle väl kanske också kunna vara en orsak till varför trycket på restaurangköken att ta fram primärt varierad vegokost faktiskt inte är större än vad det är. Folk vill ha hälsosam vegokost, och då är det helt okej att käka sallad på krogen istället för en biff. Inte som jag som då hellre ser en vegobiff som ersättning.

Slutsats: Kontentan av alla tre punkterna verkar alltså vara att fler vill käka vegetariskt, men att det primärt handlar om en trend bestående av miljö och hälsoskäl, dvs hållbarhetsfrågor. OM vi vill käka mer och varierat vegetariskt på krogen så kommer vi dock behöva både pusha djurrättsfrågorna nu när vi har medvind, och fortsätta sprida kunskap om HUR man gör för att laga varierad och spännade vegokost. Rida på vågen helt enkelt.

Felixbarometern 5

Bonusreflektion: En väldigt viktig och intressant sak som Tommy sa på tal om vegoutbudet på restauranger var rörande folks motivation till att äta ute på krogen. Han hade serverat en trerätters vegomeny på sin restaurang i Jönköping för något år sedan. På sex månader har TRE personer beställt den. Att käka ute ofta är fortfarande primärt ett storstadsfenomen, när folk går på restaurang utanför storstäderna ses detta fortfarande som någon speciellt och lyxigt. Motivationen till att ta en vegorätt då, om man inte är vegetarian är mycket mindre då grönsaker helt enkelt inte upplevs lika lyxigt som en redig plankstek eller råbiff.

Så – låt oss slå ett slag för lyxigt vegokäk! Jag börjar med min Veganska Beuf Bourguignon! 

 

14 Responses to Felixbarometern och reflektioner om vegomat

 1. Jonte 16 februari, 2016 at 10:34 #

  Men du delar inte min analys? Du anser alltså att du inte exploaterar och är delaktig i dödandet av djur? Jag skulle gärna vilja förstå dig, helt ärligt jag vill förstå. Hur är resonemanget bakom det? Består det av något annat än en mental blockering av hur mjölk görs?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 februari, 2016 at 01:24 #

   Jo jag förstår absolut den, du behöver inte få varken mig eller dig att framstå dummare än vad vi är. Jag vet att jag deltar i exploateringen av djur genom att äta mejeriprodukter.

   Men, det jag säger är att det jag gör OCKSÅ spelar roll. Alla kommer inte alltid att palla att gå hela vägen och göra allt till 100 %, bara för att de tror på ett faktum. I så fall skulle vi aldrig flyga utomlands, köpa något annat än fairtrade och eko, skänka alla våra pengar till nepalesiska barnprostituerade och låta ensamkommande bo hemma hos oss snarare än på skitiga HVB-hem. Att jag inte äter kött och hjälper andra att äta mindre kött (och dessutom också lagar en massa vegansk mat) anser jag är bättre än att jag inte skulle göra något alls. Förstår DU det resonemanget?

   Jag upplever mig höra ett väldigt svart vitt resonemang ifrån dig. Antingen är man vegan och på den goda sidan, eller så är man inte det, och då är man en fiende. Jag håller HELT med dig om vad som är MORALISKT rätt, men av flera olika anledningar så har jag valt att göra det jag förmår att göra just nu, och det innefattar att äta lakto-ovo. Jag anser det fortfarande vara ett viktigt steg och ställningstagande. I min värld går det att förena de två tankarna. Kanske inte i din, och då är det väl egentligen det som är kontentan i det här samtalet.

   • Jonte 16 februari, 2016 at 02:32 #

    Så hur tänker du att exploateringen skall sluta då?

    Fast nu är det ju du som målar upp svartvita argument.

    Varför skulle vi sluta flyga? Om du tänker på utsläpp så kan man ju se det som bättre att driva på forskning om alternativa bränslen.

    Och med ekologisk odling finns det också uppenbara problem, ökad markanvändning, gifter i marken istället för på planterna osv, inte heller en svart eller vit fråga.

    Varför just nepalesiska barnprostituerade? Varför har du bestämt att de har det värst? Finns andra att skänka pengar till också, men man kan inte heller skänka alla sina pengar för man måste ha mat på bordet också.

    Fast ett hvb hem är väl bättre än gatan?

    Försår du hur du skapar falska motsägelser? Jag förstår mycket väl att det finns olika aspekter av allt.

    MEN det svartvita resonemanget i den här frågan handlar om att Mejeribranschen exploaterar och dödar djur i SAMMA utsträckning som köttindustrin så att propagera för mejeriprodukter ser jag inte hur det ska leda någonstans, det blir ju inte ens ett mellanting. Så återigen ställer jag frågan som du inte vill svara på, och känner du för att fortsätta upprepa dig och resonera om hur du inte äter kött och hjälper andra sluta äta kött så kan du låta bli att svara, jag är redan medveten om det.

    Hur slutar exploateringen när du handlar din ost och ägg?

    Och hur är din mat lagad utan att djur har dött? (som du ju har skrivit på din sida)

    Har du svar på dessa frågor eller vill du svamla mer för att dämpa ditt dåliga samvete?

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 16 februari, 2016 at 09:27 #

     Jonte, jag måste säga att din förmåga att hålla god ton har degenererat under samtalets gång.

     Att säga att min mat är lagad utan att några djur har dött har du rätt i att jag med hundra procent ärlighet inte kan säga. Jag får fundera på om jag ska ändra den skrivningen.

     Du verkar dock helt oförmögen att förstå hur en lakto-ovo vegetarian resonerar, så oavsett vad jag säger så känns det som att du kallar mig hycklare, vilket jag verkligen inte anser mig vara. Att inte äta djur, men dricka mjölk är fortfarande bättre än att skita i det totalt. Jag har aldrig sagt att jag är guds bästa barn. Jag gör det jag kan, och det får räcka för mig. Vill du göra mer på ett personligt plan är det helt upp till dig. Jag är dessutom helt övertygad om att det inte handlar om renlevnaden hos varje enskild individ utan mängden av den kollektiva ansträgningen som spelar roll på sikt. Hundra flexiterianer gör större påverkan än två veganer.

     Jag kommer inte svara på fler inlägg i den här debatten, för jag upplever inte att vi får ut något mer än pajkastning vid det här laget.

     • Jonte 17 februari, 2016 at 02:00 #

      Att min ton blir sämre och sämre har att göra med det faktum att du vägrar bemöta mitt huvud argument, men antigen saknar du kunskap om hur en marknadsekonomi fungerar eller om hur Mejeribranschen fungerar. Just nu har du varken bättre argument eller större omsorg om djuren än en ”köttis” som säger ”mmmm…bacon” när den försöker argumentera om djurrätt.

      På gränsen till larvigt blir det när du upprepar att du får fler att laga vego, du häller ost över halvfärdiga produkter och klarar inte ens av att ta reda på ägg alternativ till biffar. Så ja, är nog bäst att vi slutar nu, men gör mig den tjänsten, tänk över vad du handlar, förespråka inte överdrivet mycket mejeriprodukter, tag bort texten om att inga djur dör för din mat och prova bara en gång att göra något så enkelt som att göra färsbiffar utan ägg (chiaägg, potatis, mjöl, tomatpuré där har du fyra alternativ)

 2. Jonte 14 februari, 2016 at 06:38 #

  Först och främst, Tack för att du är villig att ta diskussionen utan att bli överdrivet defensiv. Det är uppskattat och jag tar verkligen inte illa upp. Ett par saker med ditt svar bara.

  Om det nu är fel att bruka djur slentrianmässigt, hur är det då rätt att äta ägg och ost av bekvämlighet? Det är ju nära på definitionen av slentrianmässigt. Vet inte heller hur din öppenhet med det skulle rättfärdiga någonting.

  För att vara ärlig, om du verkligen vill utesluta ost och ägg, så är det inte särskilt svårt. Finns flera olika vegan ost alternativ på marknaden, äggen är det bara skippa i biffarna inte heller särskilt svårt. Och gällande äta ute i Sthlm så bor jag också där, det går.

  Fast att du väljer mellan att vara absolutist i ett år eller ”göra det man orkar i evighet” är ju väldigt märkligt, vem har skapat de förutsättningarna? Varför är det så svart eller vitt? Många människor lever ju helt utan animalier mycket mer än ett år? Absolut gör du ett kanon jobb som matbloggare, men tänk om du istället inspirerade till helt vegansk matlagning, tänk vad det skulle göra för djuren!

  Men istället för att säga att veganer är elitistiska och uteslutande försök istället tänka efter varför de kritiserar, jag antar att du är smart nog att egentligen veta det men vi människor har väldigt starka försvarsmekaniker.

  Hur kommer exploateringen av djur sluta? Genom att det inte går att tjäna pengar på det, så genom att köpa ost och andra mejeriprodukter så fortsätter du aktivt stödja djurexploatering, något som veganer aktivt vill motarbeta. Så du förstår hur renlärighet eller elitism inte spelar in utan det handlar bara om själva sakfrågan. Om min poäng inte har kommit fram än så låt mig illustrera med ett exempel.

  Tänk så här, en person sparkas ihjäl av 10 personer, 9 av dem sparkar i huvudet medan den tionde sparkar lösare i magen samtidigt som den säger ”vi borde inte göra så här” är då den personen mindre skyldig till offrets död?

  /Jonte

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 15 februari, 2016 at 08:27 #

   Hej,

   Nu är det inte riktigt så enkelt som att säga att det bara är att utesluta ägg och mjölk och att ”det inte skulle vara särskilt svårt”. Om det vore så lätt så tror jag att betydligt mycket fler folk skulle ha gjort det vid det här laget. Fastna inte i fällan att bara för att du har lyckats med det så skulle det vara så självklart enkelt för folk att göra det, eller att de för den delens skull ha motivationen.

   Och ja, jag ska absolut erkänna att min motivation till att bli 100 % vegan haltar. Jag undviker ägg och mjölk där jag tycker att det är lätt, men är ändå hyfsat nöjd med min inställning som den är just nu, även om jag har en långsiktig ambition att leva veganskt.

   Som jag ser det utifrån min position som stor matbloggare gör jag dock ganska mycket nytta oavsett om jag är vegan eller inte. Jag får regelbundet mail eller kommentarer från folk som har hjälpts till att sluta äta kött med hjälp av bloggen, och jag är övertygad om att det finns många som mig som inte pallat ta steget direkt till att bli vegan, men som är väldigt tacksamma över att få hjälp med att åtminstone sluta äta kött.

   Vi kan diskutera det här hur länge som helst, men jag vill bara flagga upp för en egen övertygelse jag har, och det är att folk aldrig blir så värst peppade av att man predikar om hur moraliskt överlägsen man är som vego kontra köttätare/djurbrukare. Precis som du själv säger så tenderar folk faktiskt att känna till hur illa det är, och det är snarare att göra det lättare för folk att sluta äta kött/ägg/mjölk än att trycka upp allt lidande i deras ansikte som kommer att få dem att ändra på sig.

   Trevlig kväll!

   • Jonte 15 februari, 2016 at 10:38 #

    Jo fast nu var ju min poäng om att djurexploatering kommer inte sluta så länge mejeriprodukter efterfrågas, förklarade även att det inte handlar om att vara moraliskt överlägsen.

    I ditt inlägg raljerar du ju dock över klimat och hälsa vegos som en trend, något elitistisk inställning eller?

    Så länge du bidrar till något som är om inte värre så lika illa som köttindustrin pga din bekvämlighet så är din djuromsorg tveksam, utgår ifrån att du är bra infomerad om mejeribranschen, om inte läs på lite.

    Håller med om att vi inte kommer längre än så här, så hoppas jag få se mer mumsiga helvego recept från dig och att du en dag handlar efter dina åsikter och inte din bekvämlighet!

    Ha det härligt /Jonte

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 16 februari, 2016 at 08:37 #

     Du har helt och fullt rätt att tycka vad du vill om att jag, eller andra, väljer att inte äta veganskt, men jag tycker inte att det är rättvist att diskvalificera min och andra lakto-ovo-vegetarianers vilja att bidra till minskad djurexpolatering. That’s all I say.

     Sen, ”raljerandet” över klimat och hälsodimensionen kommer mest ur det faktum att jag själv känner mig ganska långt ifrån att äta vego pga hälsosjäl, och gör mitt bästa för att försöka öka medvetenheten om att man kan vilja äta vego, och ändå äta precis lika varierat som en köttätare. Jag kände mig lite förvånad över att se att det tyvärr bara var 12 % som angav att de hade samma prioriteringsordning som jag, även om jag vet att de flesta som äter vegetarisk mat INTE är varken veganer eller lakto-ovo, utan köttätare som äter vego ibland. Och för dem känns det givet att miljö och hälsa kanske är starkare argument.

     • Jonte 16 februari, 2016 at 09:42 #

      Okej, en sista gång….

      Ska uttrycka mig så enkelt som möjligt så att du förstår mig.

      Jag skiter fullständigt i vad du eller någon annan äter! Jag hatar när folk håller på med ett jävla hycklande! Min poäng är att du bidrar inte till minskad exploatering av djur så länge du använder och starkt förespråkar mejeriprodukter och det kanske är dags att du slutar lura dig själv. That’s all im saying

      Meningslöst att disskutera detta längre då du undviker den viktiga frågan så jag lämnar dig med ett citat från dig själv där du tydligt brinner för minskad exploatering av djur

      ”Det är något riktigt, riktigt svulligt i kombinationen med pasta, fetaost, soltorkade tomater och en så där riktigt krämig sås som man bara får när man kombinerar tomat med grädde eller crême fraichè. Jag måste laga det här oftare.”

      Ser du problemet?

     • Jävligt gott
      Jävligt gott 16 februari, 2016 at 10:01 #

      Jag ser problemet, men samtidigt delar jag inte din analys om att det jag gör inte spelar roll. Men all credd till dig för att du tar diskussionen och pushar veganismen. Det behövs också.

   • Jonte 15 februari, 2016 at 11:04 #

    Menade ju att det var enkelt att hitta ersättning för ägg och ost

 3. Jonte 14 februari, 2016 at 11:37 #

  Hej Gustav, denna kommentar kommer du möjligtvis ta illa upp av, tro det eller ej men det är inte min mening att vara provocerande. Jag är ett fan av dig, har använt en del av dina recept själv, tycker du har bra tankar osv…
  MEN hur kan du säga att det är 100% om djuren för dig när du använder och förespråkar enorma mängder mejeriprodukter? Det är ett enormt hycklande eller hur? ”Alla gör så gott de kan argumentet fungerar inte särskilt bra när mejeriproduktionen är så tätt sammankopplad med köttindustrin och orsakar samma lidande och dödande.

  Citat från dig ”Självklart är alla recept lagade utan att något djur har dött, annars vore de ju inte så goda.” många av dina recept blir goda ebdast när de dränks i ost vilket är ett extremt tråkigt sätt att laga mat på, va fan klart allt blir gott med ost på.

  Hör gärna ett ingående resonemang från dig angående detta men vet inte om jag hoppas för mycket…..

  Tack och hej!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 14 februari, 2016 at 02:02 #

   Hej!

   Inga upprörda känslor här inte! Jag är van vid kritiken, men jag tänker att jag flaggar upp för samma risk tillbaks i svaret 😉

   Som jag sa så är det inte första gången jag får den kritiken, och mitt svar brukar vara detsamma. Som jag skriver i inlägget så är min främsta motivation för att äta vego etisk, dvs att jag anser att det är fel att äta och bruka djur för vårt nöje/slentrian. Men, jag har också varit mycket ärligt och öppen med att jag inte riktigt pallar att ta steget fullt ut och bli vegan. Jag bor i Sthlm och äter ofta ute vilket är svårt och begränsat som vegan, samt har inte gjort ansträngningen för att få bort ost ur min diet (äter dock i övrigt väldigt lite mejeriprodukter då jag oftast använder Oatly och i stort sett slutat med ägg i annat än färsbiffar).

   Jag lever efter devisen: bättre att göra det man man orkar i evighet än att vara absolutist i ett år. För mig är DET ett hållbart och smart val. I rollen som stor matbloggare vill jag också gärna tro att min relativt avslappnade inställning gör att fler kan identifiera sig med min hållning och hitta något de gillar bland recepten som ett steg mot att få fler att äta vego. Jag försöker att laga veganskt så ofta jag kan dock.

   Men sen, den biten som kanske svider. Den här kritiken upplever jag oftast att jag får ifrån veganer. (Nu vet jag dock inte om du är det, så jag kanske generaliserar). Vissa veganer tenderar till att ha inställningen att man som lakto-ovo-vegetarian saknar rätten att prata om djurrätt eller etiken kring djurhållning i och med att vi inte lever perfekt (hur kan du säga X när du gör Y?). Jag tycker att DEN inställningen är problematisk, då den är elitistisk och exkluderar stora delar av de allierade i kampen för en bättre djurhållning och en värld fri från utnyttjande av djur. Vi måste kunna se det som EN kamp där alla har olika förutsättningar och deltar på det sättet de kan, än att börja peka på vem som är mest renlärig eller mest hycklande (även om jag typ just föll ner i fällan själv!).

   /Gustav

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes