Fattigmanspesto

Pesto är ruggigt gott. Det tror jag att fler än jag håller med om. Olyckligtvis så är det dock ganska dyrt om man ska köra fullt ut på originalingredienserna. Pinjenötter, parmesan och en herrans massa basilika blir en del dubloner om man ska laga tillräckligt mycket för att kunna spara ett tag.

Här drygade jag ut min sats med persilja och använde rostade pumpakärnor istället för pinjenötter. Det blev väldigt gott och gav en snäppet annorlunda touch, men inget som på något sätt störde. Det är lätt att variera med andra sorters nötter eller örter, men det här blev ändå så nära orginalet att jag tycker att den är värd att uppmärksamma. Just as good, but thrice as much. Hur kan man klaga på det?

Fattigmanspesto, ca 5 dl

1 stort knippe persilja, ca 200 g
1,5 dl pumpakärnor
2 krukor basilika
ca 1 dl olivolja
ca 1/2-1 dl aromatisk ost, typ parmesan, västerbotten eller liknande (frivilligt)
3-4 vitklöksklyftor
salt och svartpeppar

Börja med att rosta pumpakärnorna (inte ett krav, men gott). Lägg dem åt sidan. Grovhacka därefter basilikan, persiljan och vitlöken och mortla eller mixa med handmixer tillsammans med pumpakärnorna. Om du mortlar, så kör i omgångar, först kanske 1/4 , sedan 1/4 till ovanpå det osv. Pumpakärnorna gör det enklare att mala sönder örterna. När du mixat eller mortlat örterna, vitlöken och kärnorna till en pasta så tillsätter du olja, det kan krävas lite under tiden som du mortlar med för att det inte ska bli för torrt och svårt. Tillsätt olja under mortling/mixning tills du får en tjock och vacker smet. Tillsätt osten, blanda lite till och smaka av med ganska mycket salt och svartpeppar. Förvara i en tätt tillsluten burk med ett tunt lager olivolja ovanpå. Håller i några veckor.

, , , , , , , , ,

2 Responses to Fattigmanspesto

 1. Cecilia 8 januari, 2015 at 01:34 #

  Hej!

  Kul sida med inspirerande recept och fina bilder (tack!) – jag ska första pröva den panerade fetaosten.
  Mitt bidrag till dig vad det gäller pesto så har jag kommit på en fantastisk lösning som jag finner otroligt god, snabblagad och inte alltför dyr. Jag använder mig av 1 förpackning fryst basilika (detta är ”huvudingrediensen” för att hålla kostnaderna nere) som jag tillsammans med solroskärnor (ca 1 msk), en någorlunda lagrad ost (eller vad för ost som är starkast på kylskåpshyllorna) (ca 2 msk riven ost), olivolja (ca 1-2 msk) och en ynka bit salt.
  Ingredienserna hamnar i en mortel, som är av större slag (min har en diameter på ca 15 cm), och efter ett antal varv i morteln så har jag en färdig pesto.

 2. Måste bara tipsa om att göra pesto på rucola, solroskärnor och västerbottenost. Blir liiite billigare iaf. Vad roligt med en vegoblogg! Ska botanisera lite. Har ett pestorecept med ovannämnda ingredienser på min blogg om du behöver måtten.

  Mvh Lena

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes