Färsk tomat- och pastasallad med buffelmozzarella och brödkrutonger

I ett försök att kalla fram sommaren i förtid så snodde jag ihop den här matiga salladen när vi fick besök av en av Sarahs äldsta vänner i torsdags. Jag lagade den senast nere i Skåne i somras och det vattnas fortfarande i munnen på mig när jag tänker på den. Solmogna tomater, färsk basilika, knapriga krutonger och saftig mozzarella. Mamma mia…

Den här gången körde jag receptet en aning nedskalat. Tror att jag hade i lite fler sorters grönsaker i somras, typ lite röd paprika och ruccola. Satsade istället på att köpa så bra ingredienser som möjligt. Solmogna tomater är inte exakt basvara i mars, men de har en del fina delikatesstomater på Dag Livs vid Fridhemsplan som funkade bra. I efterhand skulle jag nog också ha gjort brödkrutongerna lite mindre och inte blandat ner dem i salladen utan istället bara strött dem ovanpå efter att ha blandat i hop resten. De blev ganska soggy efter ett tag. Annars blev det mycket gott!

Färsk tomatsallad med buffelmozzarella och brödkrutonger för 4 personer

250 gram snäckpasta
ca 300 gram blandade goda tomater
1 kruka basilika
en näva färsk oregano
1 vitlöksklyfta
3 msk god olivolja
1 msk rödvinsvinäger
150 g buffelmozzarella
En halv limpa italienskt bondbröd
Salt och peppar

Skölj och tärna tomaterna. Gör en dressing av olivoljan, rödvinsvinägern, vitlöken, salt och peppar samt örterna och låt tomaterna marinera i den i ca 20 minuter. Riv brödet i bitar, ringla olivolja över dem och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, tills det fått färg och blivit knaprigt. Koka pastan under tiden och riv mozzarellan i bitar. När pastan är klar, tomaterna riktigt saftiga och brödkrutongerna knapriga rör du ihop allt (förutom krutongerna som får ligga ovanpå!) och serverar med resten av brödet i skivor.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes