Fänkålsgratinerade quornfiléer, Vardagshusmanstema!

bildmedstampel

Hej!

Det här receptet skriver jag faktiskt några dagar i förväg, då jag när ni läser det här kommer att vara på andra sidan jorden, och nog antagligen kommer ha alldeles för fullt upp för att skriva några längre blogginlägg.

Jag är i Hong Kong hela veckan tillsammans med en annan av mina samarbetspartners för att upptäcka vad Asien har att erbjuda i vegoväg (antagligen en hel jävla massa!), och enklast följer ni mina eskapader på instagram, @javligtgott!

Men, bara för att jag är ute i öst och letar efter vegokäk ska det verkligen inte tolkas som att jag för den delens skull nedvärderar den matskatt vi har här hemma i Sverige. Vår svenska husmanskost är verkligen the shit, och jag gör allt jag kan för att få fler att upptäcka detta. OCH att den dessutom gör sig väldans bra vegetarisk!

DSC_3051 (1)
DSC_3042

En annan sak som många andra fått om bakfoten (utöver att det skulle vara svårt att äta svensk vegetarisk husmanskost) är att fänkål skulle vara äckligt. Det är det inte, det är fantastiskt gott! Och den här gratängen har jag tagit fram i samarbete med Quorn i ett försök att visa er det, och att inspirera till enkel och god matlagning nu så här i starten av höstterminen.

Hoppas det smakar!

DSC_3076

Fänkålsgratinerade Quorn Filéer

 • 300 g Quorn Filéer
 • 1 stor fänkål
 • 1 gul lök
 • 1 klyfta vitlök
 • 2,5 dl havregrädde
 • 0,5 dl vitt vin
 • 1 dl vatten
 • 1.5 msk grönsaksfond
 • 1,5 msk honung eller sirap
 • 2 msk dijonsenap
 • 1 msk maizena
 • 1/2 citron
 • 1 tsk torkad dragon
 • Salt och Svartpeppar
 • Kruspersilja

Skala lök och vitlök, skölj fänkålen och skiva dem därefter tunt. Blanda ihop övriga ingredienser förutom citronen i en bunke. Blanda lök, fänkål, vitlök och Quorn Filéer i en ugnsform och häll över såsen.

Toppa med tunt skivade citronskivor och grädda därefter i ugn på 200 grader i ca 35-40 minuter tills fänkålen börjat mjukna och ytan fått fin färg. Klipp över lite persilja och servera med ris eller pasta.

DSC_3036 (1)

, , , , , ,

3 Responses to Fänkålsgratinerade quornfiléer, Vardagshusmanstema!

 1. Disa 8 september, 2016 at 01:43 #

  Testade detta receptet förra veckan. Jag gillade det men kommer nog att välja fler grönsaker än bara fänkål vid nästa tillfälle, även fast jag älskar fänkål.
  Men såsen blev grym och den var ju sjukt lättlagad vilket är gött en vanlig vardagskväll.

  Jag hade gärna sett fler ”fisk” recept fast utan fisk då såklart. Det är det enda jag saknar som vegetarian.

  Tack för en grym blogg där jag inte ens behöver fundera på om jag kommer gilla det du lagar eftersom vi verkar ha nästan precis samma smak!
  Ser fram emot kommande inlägg!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 11 september, 2016 at 08:41 #

   Hej! Kul å höra att du gillade receptet, och i övrigt det mesta jag lagar dessutom 😛 🙂 Jag ska försöka fixa lite mer fiskrecept, har lite tankar om grejer som jag ska försöka få till framöver!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fem grymma veganska kycklingrecept | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 14 april, 2019

  […] Kyckling i ugn […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes