Enkel vegansk ramensoppa med nordiska smaker

img_7156

Hej!

Ja ni. I morgon gör jag min sista dag som anställd, inför vad som kanske kommer att visa sig bli första dagen på mitt nya liv, eller första dagen på en total jävla katastrof. Lite så känns det faktiskt nu. Jag har väldens prestationsångest, och det tänker jag inte hymla med.

Jävligt Gott har vuxit fram under flera år, och jag är väldigt tacksam för allt jag har fått tack vare bloggen, men jag tar det verkligen inte för givet. Just nu pendlar jag ganska friskt fram och tillbaks mellan pepp och total jävla panik inför vad för galenskap jag egentligen hittat på här nu när jag ska låta det här skeppet ta mig dit vinden blåser. Det gäller att verkligen lita på att jag vet vad jag håller på med, samtidigt som en ganska stor del av mig känner sig redigt jäkla skrajsen inför att styra ut på det öppna havet.

Och ovanpå det så råkade den här matbloggstävlingen ramla ner i huvudet på mig! Det känns jättekul att vara nominerad, men samtidigt är även det lite nervigt! Tävlingar kan ju vara världens bästa motivation, samtidigt som man inte ska låta dem stiga en åt huvudet på en. Långsiktighet är det viktigaste! Det är jag helt övertygad om. Att göra det man gillar och det man tror på. Men det betyder ju inte att det inte skulle betyda en massa för mig om jag vann! 🙂 (Ni får gärna gå in och rösta på mig om ni vill, tävlingen håller på till 19 okt 2016!)

Här hemmavid så har jag dock haft betydligt mycket mer tid på händerna för att laga och äta mat på senaste! Ni som följer mig på instagram har kanske märkt att jag just nu är inne i någon av en asiatisk fas där jag testlagar och äter en massa olika goda japanska, kinesiska och vietnamesiska rätter för att bättre försöka förstå mig på hur de byggs upp och vad som gör dem så jäkla smarriga. I förrgår gav jag mig på att koka en egen Ramensoppa efter att ha kollat på ett gäng avsnitt från David Chang’s roliga serie ”In the mind of a chef” som finns i tre säsonger på Netflix. Den kan jag verkligen rekommendera (även om det ska varnas för att den inte är så värst vegansk…)!

Soppan blev också riktigt smarrig, och är ett superbra sätt att ta vara på överblivna gamla grönsaker som ligger och skräpar i kylskåpet. Släng ner de grövre i buljongen och strimla de finare och lägg dem i skålen tillsammans med nudlarna inför serveringen.


Vegansk ramen med nordiska smaker (eller soppa på en spik!), 3-4 portioner

 • 300-400 g udonnudlar eller liknande fasta, tjocka vetenudlar
 • 1 påse Oumph The Chunk, eller 1 block tofu på ca 200-400 g
 • Blandade grönsaker som tillbehör, till exempel: vitkål, savojkål morot, palsternacka, olika betor, olika stekta svampar
 • Syrade och inlagda grönsaker, till exempel: surkål, kimchi, cornichons, picklade grönsaker
 • Någon sorts fin lök: vårlök, gräslök, purjolök, scharlottenlök

Till buljongen:

 • 2-300 g blandade rotsaker och olika sorters kål (jag använde vitkål, morot och broccolistjälkar)
 • 1,5 dl grovt hackad gul lök, purjolök eller vårlöksstjälkar
 • 1/2 dl surkål eller kimchi
 • 3 klyftor tunt skivad vitlök
 • 2-3 cm färsk, skalad och tunt skivad ingefära
 • 2-3 torkade hela shiitakesvampar (kan  uteslutas om det är svårt att hitta i butik, jag brukar torka egna genom att helt enkelt lägga färska ovanpå spisfläkten i en vecka 😉 )
 • 1 msk grönsaksfond
 • 1 msk kikkomansoja
 • 1-2 msk srirachasås
 • 1 tsk sesamolja
 • 1 tsk liquid smoke (frivilligt)
 • 1 msk rapsolja
 • 1,5 liter vatten

img_7151

Gör så här:

 1. Börja med att grovhacka grönsakerna och löken. 3×3 cm stora bitar ungefär.
 2. Fräs dem lätt i olja i en stor kastrull och slå därefter över vatten och tillsätt de övriga ingredienserna, tillsammans med oumphen.
 3. Låt koka på medelvärme utan lock i 45-60 minuter så den reduceras ner med ca 25 %. Smaka av och tillsätt ev. mer fond, soja eller srirachasås mot slutet för att justera sältan och styrkan.
  1. Var försiktig med liquid smoke och sesamolja så det inte blir för mycket, lite gör stor skillnad för buljongen, men för mycket kan helt ta över.
  2. Att koka oumphen tillsammans med buljongen ger den en mjuk och mör konsistens och en god och rund smak.
 4. Med 10 minuter kvar på buljongen kokar du upp en till kastrull med saltat vatten och kokar nudlarna al dente. Skölj dem med kallt vatten så kokningsprocessen avslutas. Lägg upp nudlarna i botten på djupa soppskålar.
 5. Tillbehör:
  1. Om du har någon annan svamp än shiitakesvamparna du kokade, så skiva och stek dem tunt med lite salt och peppar.
  2. Shiitakesvamparna fiskar du upp ur soppan, skivar och snabbmarinerar i lite soja.
  3. Skiva övriga grönsaker, lökar och pickles du har tunt och lägg upp i skålarna i små högar.
 6. Ta buljongen av spisen.
  1. Plocka upp alla oumphbitar du kan ur buljongen och lägg dem åt sidan. De små bitarna får åka i soporna tillsammans med de sönderkokta grönsakerna (om du inte tog undan dem innan du hade ner dem i buljongen!).
  2. Sila den övriga buljongen över en skål för att separera bort grönsakerna.
 7. Koka sedan upp buljongen igen.
 8. Häll den kokheta buljongen över nudlarna och de finstrimlade grönsakerna och servera genast.

Även buljongen går att variera genom att till exempel byta ut srirachasåsen mot färsk chili, sambal eller helt ta bort. Grönsaksbuljongen går att ersätta mot miso eller liknande smaksättningar, och jag kan verkligen rekommendera umamibuljong eller kinesisk svampbuljong (som kan hittas i asiatiska matbutiker).

Happy munchin!

, , , , , , , , , , ,

14 Responses to Enkel vegansk ramensoppa med nordiska smaker

 1. Elin 2 december, 2018 at 01:31 #

  Fick denna rätt hemma hos min syster förra veckan och ska nu bjuda mannen på den. Det var supergott! Tack! 🙂

 2. Gustav Bodestad 17 maj, 2017 at 10:20 #

  Kanske svär i kyrkan här. Om man har tidsbrist, och känner sig tvungen att använda färdig buljong, vad/vilken rekommenderar du?

 3. Melissa 12 oktober, 2016 at 07:06 #

  Så jäkla bra !! Nya favorit hemma
  Keep upp inspiring

 4. M 6 oktober, 2016 at 03:51 #

  Salladslök. Inte vårlök.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 oktober, 2016 at 07:26 #

   Det kan faktiskt kallas vålök, även om salladslök är det korrekta! https://sv.wikipedia.org/wiki/Salladsl%C3%B6k

   • M 6 oktober, 2016 at 07:36 #

    Just i den artikeln står det även att vårlöken är oätlig.

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 6 oktober, 2016 at 08:10 #

     Om man ska vara petig så står det att salladslök kallas vårlök, men att vårlök är en annan växt som är oätlig. Jag har alltid kallat salladslök för vårlök, vilket alltså jag inte är ensam om, men som du har rätt i inte är växtens rätta namn.

    • Jävligt trött 5 mars, 2017 at 07:54 #

     Gissar på att det är för att den skördas vårtid.
     Den är inte oätlig, wikipedia är inte en universell sanning.

 5. Zäb 6 oktober, 2016 at 02:49 #

  Du är bäst! Allt kommer gå så bra så. Puss the Zabster

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk Ramen – Enkla tips och trix för att lyckas | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 augusti, 2017

  […] tips för att lyckas med Oatlys produkter Veganska pizzor – tre sätt att lyckas! Enkel vegansk ramensoppa med nordiska smaker Vego i Los Angeles: Tips på ställen att besöka! Vegansk Bookmaker toast och jakten på den […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes