Enkel Vegansk Grilltallrik med klyftpotatis

I samarbete med Vegonade

Hej hörrni!

Det känns som att det blir väldigt mycket julmat i dessa tider, och det kommer bli betydligt mycket mer inom kort. Men just idag så tänker jag att vi tar ett djupt andetag och tänker på något annat ett litet tag. Som kanske vad ni borde att testa att äta i Veganuari när ni gör en satsning på att käka veganskt i en månad?

Då kan jag lova er att det här receptet kommer bli en hit! Det är en superenkel, men riktigt, riktigt god måltid som du snor ihop med nästan ingen förberedelse alls utöver att hacka grönsakerna, och som sedan lagar sig själv praktiskt taget utan hjälp över huvud taget i ugnen. Det enda du behöver göra i slutet är att mixa tomaterna till en sås och riva ner vitlök i yoghurten.

Jag visar i videon hur du kan göra detta även om du inte har någon avancerad varmluftsugn där du kan köra flera plåtar samtidigt. Har du det så blir det så klart enklare att laga en större mängd av detta på en gång. Men det går absolut att göra detta på en enda plåt, men då kanske bara 2 portioner per plåt.

Om du kör med en varmluftsugn kan du hoppa över allt krångel jag gör i videon med avgränsare av aluminiumfolie och bara köra allt på 215 graders varmluft med en plåt per grej.

Om du har en vanlig ugn kan du kolla på videon för att se exakt hur jag gör mina avgränsare för att kunna göra alla tre delar till rätten på samma ugnsplåt. De funkar inte perfekt, lite juice från tomaterna kommer nog att smita över till potatisen, men det gör inget.

Det som gör att den här rätten blir så extra löjligt enkel är Vegonade Roasted Pepper som jag kryddar både vegoköttet och tomaterna med. Den innehåller både kryddor, fett, salt, syra och all umami du behöver för att få både salsan och vegoköttet att smaka supergott. Roasted Paprika på vegokött av det här slaget blir lite som grillad kyckling, vilket är något jag är övertygad om borde gå hem hos de flesta!

De flesta butiker kan ta in Vegonaderna, så om de inte finns hos dig så kan du be din butik att ta in dem!

Vegansk grilltallrik med klyftpotatis, 2 portioner

Vegoköttet

  • 1 paket Vegonade Roasted Pepper
  • 1 paket vegokött, förslagsvis naturell oumph, naturell pulled vegme eller hälsans köks filébitar
  • 150 g färsk blomkål

Tomatsalsa

Klyftpotatis

  • 300 g stora fasta eller mjöliga potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

Vitlökssås

  • 2 dl vegansk yoghurt
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • Ev. 1/2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

Vegoköttet

  1. Skär blomkålen i buketter som är ungefär lika stora som vegoköttsbitarna
  2. Blanda vegoköttet och blomkålen med vegonaden och rör om så allt täcks jämt.
  3. Lägg vegoköttet på en ugnsplåt, antingen samma plåt som de övriga ingredienserna med en avskärmare av aluminiumfolie eller på en egen plåt.
  4. Grädda i 225 grader i en vanlig ugn eller 215 grader i en varmluftsugn i ca 20 -25 minuter tills de får fin färg och rostade toppar. Servera genast.

Tomatsalsa

  1. Skölj tomaterna och skär dem i fyra klyftor vardera.
  2. Skär hela vitlöken på hälften, men behåll skalet på.
  3. Skala och skiva rödlöken. Skär chilin i grova bitar och kärna ur den genom att rulla chilin mellan händerna så kärnorna ramlar ur.
  4. Blanda alla grönsaker, inklusive vitlöken med vegonaden och lägg ut på en ugnsplåt precis som med vegoköttet.
  5. Grädda i 225 grader i en vanlig ugn eller 215 grader i en varmluftsugn i ca 20 -25 minuter tills de får fin färg och rostade toppar.
  6. Lägg ner rostade grönsakerna i en blender, matberedare eller mixerskål (för att mixa med stavmixer). Pressa ut vitlöken ur sitt skal (den kommer vara mjuk och lätt åka ut om du pressar lite försiktigt) och mixa allt slätt. Smaka av med salt!

Potatisklyftor

  1. Skär potatisarna i 6-8 klyftor beroende på storlek. Lägg potatisarna i en bunke och krydda med salt, peppar och rapsolja så alla täcks jämt.
  2. Lägg ut på en ugnsplåt jämt fördelade så de ligger med ena snittytan nedåt och inte ligger på varandra. Detta är viktigt! Ligger de på varandra får de inte alls samma fina stekyta i ugnen.
  3. Grädda i 225 grader i en vanlig ugn eller 215 grader i en varmluftsugn i ca 20 -25 minuter tills de får fin färg och rostade toppar. Servera genast.

Vitlökssås

  1. Skala och riv vitlöken. Blanda ner den i yoghurten och krydda med salt, peppar, olivolja och ev. citron efter smak.

One Response to Enkel Vegansk Grilltallrik med klyftpotatis

  1. Charina Qvarfordt 31 december, 2020 at 01:12 #

    Hittar inte videon?

Lämna ett svar till Charina Qvarfordt Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes