Enkel japansk sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag här i skrivande stund, egentligen alldeles för sent för mitt eget bästa, och försöker hinna ikapp med alla grejer jag behöver skriva och planera. Jag har varit på en videoredigeringskurs med Bonnier Digital Academy hela dagen idag så det blev inte mycket skrivet på dagtid.

En grej jag ofta roar mig med när jag har en hektiskt ”vanlig” kväll, det vill säga då jag inte har något bloggprojekt på gång, men det är en massa skjutsningar till olika dansträningar, vardagsmat som ska ställas på bordet och överlag ganska lite ork är att experimentera med olika ingredienser jag har hemma i kylskåpet för att se vad jag kan hitta på att laga under typ 20 min. Den här maträtten är resultatet av precis en sådan session, inspirerad av en cook along som jag var på förra veckan tillsammans med Ta Fram Det Bästa där Jennie Walldén lärde oss att laga japansk nyårsmat. (Jag slänger in ett par härliga bilder därifrån här i inlägget så ni får en känsla av hur sjukt trevligt vi hade det där, som lite kontrast till den övriga vardagsvibben på resten av det här inlägget…)

Japansk mat är ju verkligen så förjävligt god! Jag måste bara säga det. Det är något helt fantastiskt subtilt i hur de hanterar råvaror, använder smaken av hav på ett nästan oöverträffat sätt och framförallt är experter på the subtle art of umami. Den stora utmaningen är ju dock att de traditionellt har typ fisk, kyckling och fläsk i typ ALLT. Det ger mig dock en rolig utmaning att försöka få till så mycket smak och gottigheter som möjligt ur det utan att använda just te tre ingredienserna.

Jag tänker inte på något sätt hävda att det här är en klassisk, traditionell och TRUE japansk rätt. Det är det inte. Det är jag som har tagit vad jag hade hemma och slängt ihop det inspirerad av japansk matlagning. Men det smakar japanskt, det är gott och det är enkelt. Så det är godkänt enligt Jävligt Gott standards!

Så. Mycket. God. Mat!
Fotograf: Emil Nordin

Så här mycket kan man älska sojasås. Uuuuumamiiii.
Fotograf: Emil Nordin

Japansk Sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön, 2 portioner

Riset

 • 2,5 dl okokt jasminris
 • 4 dl vatten
 • 1 nypa salt
 • 1 tsk risvinsvinäger
 • 1/2 tsk mirin (sött japanskt risvin som finns i asiatiska hyllan på matbutiken)

Tofun

 • 400 g fast tofu
 • 1 msk kikkomansoja
 • 1/2 msk rapsolja
 • 1 msk risvinsvinäger
 • 2 tsk mirin
 • 1 riven klyfta vitlök
 • 1×2 cm färsk riven ingefära
 • 1 tsk Wasabi & Sesame spice blend från Santa Maria (min nya kärlek – no spons!) eller ungefär samma mängd sesamfrön blandade med lite chiliflakes.

Grönsaker

 • 100 g färsk grönkål
 • 1 orange paprika (kan bytas ut mot zucchini, gurka, eller annan valfri grönsak med lite tuggmotstånd)
 • Gärna lite sjögrässallad (går att hitta torkad i asiatiska hyllan, blötlägg innan användning)

Topping

 • Gärna lite skivad salladslök
 • Mer sesamfrön eller wasabi & sesamekrydda
 • Och Srirachamajonnäs – köp färdig i asiatiska mat hyllan eller gör egen genom att göra majonnäs å blanda med sriracha i proportioner 2-1

Så här kan det också se ut i ett kök, när 20 matbloggare ska laga 9 rätter samtidigt… Snäppet mer avancerat än vad vi lagar idag!
Fotograf: Emil Nordin

Gör så här

Riset

 1. Börja med att sätta riset på kokning. Här kan du göra det svårt eller lätt för dig. Vill du göra det svårt för dig är det bara att skippa mina tips helt och hitta en annan guide för sushiris. Vill du göra det lätt för dig så mäter du upp ris, vatten och salt i en kastrull. Skölj inte riset då du vill ha det riktigt klibbigt när det är klart.
 2. Koka riset tills det är klart enligt instruktioner på paketet
 3. När riset är klart blandar du ner risvinsvinäger och mirin och låter dra en stund innan servering

Tofun och grönsakerna

 1. Om du har tid så kan du lägga tofun i press, invirad i hushållspapper i 30 min för att dra ut vätskan så den blir fastare och absorberar mer marinad. Men, här struntar vi i det för att spara tid. Skär istället direkt tofun i ca 1,5×1,5 cm stora kuber och lägg i en plastpåse
 2. Skala och riv vitlök och ingefära och lägg ner i påsen tillsammans med tofun och alla andra ingredienser till marinaden. Låt dra så länge du hinner, men minst ca 15 minuter.
 3. Slå sedan ner hela påsens innehåll i en varm stekpanna och stek på medelhög värme tills marinaden börjar absorberas in i tofun och denna får en fin krispig färg
 4. Strimla under tiden grönkålen tunt och skär din paprika i bitar. Låt dem steka med i stekpannan med tofun och marinaden de sista minuterna innan du tar av dem från pannan så de får lite yta och tar åt sig av smakerna.

Topping och servering

 1. Blötlägg ev. sjögrässallad och strimla salladslöken
 2. Lägg upp ca 2,5 dl kokt ris i botten på en djup skål
 3. Lägg  upp några slevar tofu och grönsakspytt
 4. Toppa med salladslök, sjögrässallad, sesamfrön och srirachamajonnäs
 5. Ät med pinnar och lite extra kikkoman och srirachamajonnäs nära till hands!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Enkel japansk sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön

 1. Henrith 19 januari, 2020 at 02:49 #

  Bruten länk till sesam- och wasabikryddan, byt mot denna =)
  https://www.santamariaworld.com/se/produkter/japanese-wasabi–sesame/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk sashimisallad | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 25 november, 2017

  […] Enkel japansk sushibowl med tofu, grönkål och sesamfrön […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes