Enkel grönsakswok med tofu

Hej!

Så här i karantäntider tänker jag att det är bra att vara resurssmart och att laga mat som är enkel att variera utifrån vad som finns hemma.

För nu mer än två år sedan så gjorde jag ett samarbete med Cervera där vi tillsammans tog fram en veckomeny baserat på enbart svinnsmarta rätter som allesammans baseras lite på ”koka soppa på en spik” mentaliteten och där råvarorna enkelt kan varieras och bytas ut efter vad man har hemma.

Flertalet av de här rätterna har dock inte publicerats i egna blogginlägg sedan dess och kan därför vara lite svåra för folk att hitta. Jag tänkte därför ta det här tillfället i akt att återpublicera dem då de allesammans är riktigt bra och enkla och passar när matlagningen kanske behöver bli lite enklare och utgå mer ifrån vad som finns till hands.

Se dessa fyra recept (det femte är redan publicerat i form av den här smarriga minestronesoppan) nästan snarare som tekniker än som rätter i sig. Helt enkelt inspiration för hur du kan ta vara på maten på lite olika sätt.

Bönorna och tofun i det här receptet går att byta ut fritt till vilka proteinkällor du än må ha till hands. Lika så grönsakerna.

Om rätten

Medan grönsakerna fortfarande är färska och fräscha gör vi en grönsakswok med enkla men goda smaker och knaperstekt tofu. Du kan använda vilka grönsaker du vill. Se bara till att woka de lite grövre grönsakerna och de lite mjällare grönsakerna separat så du inte översteker grönsakerna!

TIPS:: Den här rätten är perfekt för att använda de delar av grönsakerna du kanske inte brukar använda, som blasten från blomkålen, stjälken från broccolin och de gröna delarna av purjolöken. Det är bara att skölja dem rena, hacka i lagom stora bitar och slänga ner! Vi slänger jättemycket ätbar och god mat i onödan när vi inte äter dessa delar.

Vi serverar woken med ris.

Enkel grönsakswok med tofu, 4 portioner:

 • 3 klyftor vitlök
 • 2 msk ljus sojasås
 • Juice från 1/2 färsk citron
 • 1 msk vetemjöl eller maizena
 • 2 dl vatten
 • 2 tsk socker
 • 2 tsk Grönsaksfond
 • 1 krm chiliflakes
 • 250 g naturell tofu
 • 1 paket stora vita bönor, avrunna
 • 2 morötter
 • 250 g broccoli
 • 1 dm purjolök
 • Några buketter blomkål3 kvistar färsk grönkål
 • 2 msk Rapsolja

Gör så här:

 1. Riv eller hacka vitlöken och blanda ihop den med soja, fond, vatten, citronjuice, chiliflakes och vetemjöl till en marinad. Vispa först ut mjölet med lite vätska så det inte klumpar sig och ha därefter i resten av ingredienserna.
 2. Skär tofun i lagom stora bitar och låt den ligga och dra i hälften av marinaden medan du hackar grönsakerna
 3. Hacka grönsaker i lagom stora bitar. Dela upp dem i två olika skålar med de grövre och mjällare grönsakerna för sig. Grövre grönsaker är till exempel broccolistammen, morötter och blomkål, mjällare är buketterna på broccolin och purjolöken.
 4. Värm en stekpanna med lite rapsolja. När pannan är varm har du både tofun och marinaden och steker tofun knaprig på bägge sidorna. Lägg åt sidan i en skål medan du gör klart resten
 5. Woka grönsakerna i omgångar. Först de grövre grönsakerna. Woka på hög värme med lite rapsolja i pannan. Du vill att pannan ska vara så varm så att grönsakerna bränns lätt och får små svarta prickar på sig. Då får du den där ”wokade” effekten där grönsakerna tillagas på utsidan men fortfarande är krispiga på insidan. Om du låter dem ligga för länge på mellanvärme så kokas de igenom och tappar sin spänst. För att detta ska gå måste du dock ha en bra belagd stekpanna eller en wokpanna där grönsakerna inte fastnar och där du kan slänga runt dem enkelt.
 6. När de hårdare grönsakerna fått woka några minuter häller du tillbaka dem i sin skål och wokar sedan de mjälla grönsakerna på samma sätt. När de börjar mjukna och få färg (efter 1-2 minuter) så häller du i de hårda grönsakerna, bönorna, tofun och marinaden i stekpannan och rör om så allt blandas. Låt steka i 30 sekunder så allt får upp värmen på nytt (fortsatt på hög värme) och ta sedan av från plattan.
 7. Servera med ris, med extra citron och ljus sojasås på bordet så det går att krydda efter behag!

, , , ,

2 Responses to Enkel grönsakswok med tofu

 1. Nora 1 mars, 2021 at 06:22 #

  Men, 2 dl vatten? Stämmer det verkligen?
  Fick kasta alt, blev helt sunkigt.

 2. svart köksblandare 26 mars, 2020 at 02:17 #

  Destade denna, såå gott!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes