Enkel Bibimbap

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej! Jag hoppas allt är fint med er! Idag har jag ett fruktansvärt gott recept till er! Jag inspirerades i detta av ett av Jennie Walldéns inlägg på instagram där hon visade upp en enklare version av en bibimbap hon hade gjort på stekt färs och vanligt ris istället för på långmarinerat kött och sushiris, med bara fåtalet snabbfixade tillbehör. Jag testade själv hemma med de ingredienser jag hade och det blev verkligen helt sjukt gott!

”Riktig” bibimbap är en av koreas nationalrätter och var som jag har förstått ursprungligen en rätt som enbart kejsaren fick avnjuta. Den kunde serveras med upp till 40 olika tillbehör och toppings och tog som ni säkert förstår galet lång tid att tillreda.

Jag ska på intet sätt säga att jag är någon expert på koreansk mat. För det ska ni vända er till Jennie, men det lilla jag har lärt mig och plockat upp är att det är ett kök som verkligen specialiserar sig på olika texturer och djupa smaker. De olika ingredienserna i en bibimbap visar upp olika texturer, olika smakdimensioner och ska komplementera varandra i slutändan när allting rörs ihop för att ätas med sked. Jag har försökt hålla mig sann till detta även här, även om jag bara har några få toppings som alla går väldigt fort att göra.

För att göra receptet ÄNNU enklare så har jag också använt mig av Kikkoman Ponzu som är en version av Kikkomans klassiska sojasås som är smaksatt med citron, och TABASCO® Sriracha som har precis den där djupa och fermenterade chilismaken som man annars förknippar med koreans gouchujang. De är bägge väldigt otypiska för ”äkta” koreansk matlagning, men funkar fruktansvärt bra och i kombination så ger de en smakbild som är oväntat nära om du istället hade använt sojasås, risvinsvinäger och gouchujang.

Kikkoman Ponzu har en superfräsch syra och sötma som gör att du slipper använda både risvinsvinäger och mirin i det här receptet. Den funkar i övrigt som dippsås till typ det mesta asiatiska du kan tänka dig och är en sjukt bra allroundsås. Som ni ser är jag en storkonsument, därav flaskan! TABASCO® Sriracha har blivit standard i mitt kök. Den har srirachans sötma, syra och vitlökssmak, fast med en egen ton av tabascons klassiska fermenterade chili som passar så SJUKT bra i den här såsen. Helt galet. Också en riktig stapelvara hemma hos mig.

Jag är som ni kan se på bilderna en storkonsument av Ponzu så jag har köpt en enlitersflaska på asiatiska livsen, men den version som finns för konsument ser ut så här i butik:

Men men, nu till receptet! Så här gör du!

Enkel Bibimbap, 4 portioner

Färsen

  • 200 g formbar färs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 1/2 dl Kikkoman Ponzu
  • 1-2 msk TABASCO® Sriracha
  • 1 msk sesamolja
  • De vita delarna av 2 salladslökar
  • Rapsolja till stekning

Stekt shitakesvamp

  • 200 g shitakesvamp
  • 2 msk Kikkoman Ponzu
  • 1 msk sesamolja

Marinerad gurka

  • 1/2 vanlig svensk gurka
  • 1 msk TABASCO® Sriracha
  • 1 msk Kikkoman Ponzu

Snabbpicklad rödlök

  • 1/2 rödlök
  • 2 msk risvinsvinäger eller ättika
  • 1 msk mirin eller socker
  • 3 msk vatten

Övriga ingredienser

  • 3 dl okokt jasmineris
  • 2 salladslökar, den gröna biten
  • 150 g fiskfri kimchi
  • Sesamfrön
  • TABASCO® Sriracha att toppa med

Gör så här

Färsen

  1. Skölj och skiva salladslöken. Separera de vita och de gröna delarna. Skala och riv ingefäran och vitlöken.
  2. Blanda den formbara färsen (den kan vara otinad, det spelar ingen roll) med ingefära, vitlök, Ponzu, Srirachasås och sesamolja.
  3. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och fräs de vita delarna av salladslöken på hög värme tills det börjar dofta gott av lätt rostad lök. Vänd ner färsen och rör om så allt blandas.
  4. Stek på hög värme i 3-4 minuter tills färsen fått fin färg och stelnat. Rör inte för mycket utan låt färsen stelna i lite varierade klumpar för bästa konsistens. Ställ åt sidan.

Stekt shitakesvamp

  1. Nyp bort stjälkarna från svampen och skär dem därefter i skivor
  2. Blanda den råa svampen med Ponzu och sesamolja och låt dem dra i 5-10 minuter
  3. Hetta upp en stekpanna och stek svampen tills den vätskat ur helt och fått fin färg. Du behöver inte tillsätta något stekfett, vattnet och sesamoljan i svampen räcker. Ställ åt sidan.

Marinerad gurka

  1. Skölj och skiva gurkan i ca 5 mm tjocka stavar
  2. Blanda gurkan med Srirachasås och Ponzu och låt dra i 15 minuter.

Snabbpicklad rödlök

  1. Skala och skiva rödlöken så tunt du kan. Ju tunnare desto snabbare går picklingen.
  2. Blanda därefter en snabb kall marinad av antingen risvinsvinäger, mirin och vatten eller ättika, socker och vatten. Rör runt så sockret löser upp sig i vattnet och rör därefter ner löken i lagen. Låt dra i 10-30 minuter.

Övriga ingredienser

  1. Koka risen enligt instruktioner på förpackningen. Detta kan du med fördel göra först av allt och så peppar du resten medan riset kokar.
  2. Häll upp alla ingredienser i små skålar och ställ fram på bordet så folk får bygga sin egen bibimbap
  3. Bygg varje skål med 2 dl kokt ris i botten, färs i mitten och sedan små högar av svamp, gurka, kimchi, picklad lök, färsk salladslök och sesamfrön ovanpå. Avsluta med mer TABASCO® Srirachasås och Kikkoman Ponzu efter smak.
  4. När du ska äta så rör du ihop allt och äter med sked eller pinnar!

One Response to Enkel Bibimbap

  1. Madeleine 9 juni, 2021 at 10:36 #

    Detta kan ha räddat min helg med 3 födelsedagsfirandet! MEN vad kan jag förbereda och hur långt innan? Gurkan, morötterna?

Lämna ett svar till Madeleine Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes