Jo, man kan nog ganska lugnt säga att jag är inne i en chiliperiod just nu. Jag går omkring och fantiserar om nästa tilllfälle till att använda mina chipotlechilis och börjar verkligen tycka att det är ett allvarligt problem att min flickvän inte gillar stark mat. Känns som att det börjar ta lite osunda proportioner…
Jag var på Bröderna Ohlssons här i veckan och käkade deras vegetariska bönchili som inspirerade mig till den här rätten. När sedan min lika chilitokiga brorsa skulle komma över på middag så var det ju givet vad som skulle stå på menyn. Att servera chilin som enchiladas var mest för att variera det hela en aning. Kan ju inte bli FÖR enkelspårig. Gav chilin en koriander och limetouch också, vilket blev najs.
Om ni vill ha fler recept och tips på chili så finns det ett tidigare recept här. Och just for the record – vi snackar INTE chili sin carné här. Det är något helt annat. Jag har också gjort en liknande enchiladasvariant förut fast med tacofärs. Receptet kan lätt göras vegansk genom att utesluta osten eller byta ut den mot vegansk ost.
Enchiladas med bönchili 3-4 personer
6 st stora tortillabröd
2 dl riven ost
1 burk tacosås
Till bönchilin
2 gullökar
2 klyftor vitlök
1 torkad chipotlechili
2 burkar krossade tomater
2 dl rövin
1-2 tsk torkad rosmarin
1 msk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad timjan
3 stora morrötter
3 burkar blandade bönor (jag använde borlotti, svarta bönor och stora vita bönor)
2 dl vatten
1 msk socker eller honung
1 msk kinesisk soja
1 dl hackad koriander
1 dl hackad persilja
juice från 1/2 lime
salt och peppar
Börja med att skiva löken, hacka vitlöken och hacka chilin. Bryn i olja tills de först blir mjuka och sedan får lite färg i en djup stekpanna. Skala och riv morötterna grovt och blanda ner dem i pannan tillsammans med kryddorna. Låt steka med i några minuter till. Slå i rödvin, tomat och soja och låt koka ca 30 minuter utan lock tills såsen har reducerat ihop och blivit tjock. Smaka av med salt, peppar och socker (för att mildra syran från tomaterna och vinet). Skölj nu bönorna och blanda ner dem i såsen. Häll i lite mer vatten så att det går lätt att blanda och koka sedan utan lock tills att chilin är riktigt tjock. Smaka av igen med salt, peppar och socker (plus ev. chilipulver om du vill ha det starkare men min chipotle var potent nog så det behövdes inte). Avsluta med att blanda ner persilja, koriander och att pressa över limejuicen.
Om du har kokat chilin tillräckligt länge så kommer slutprodukten att vara en ganska fast och superaromatisk röra. Fyll varje tortillabröd med ca 1,5-2 dl chili och rulla ihop. Försök att även försluta sidorna. Lägg enchiladaserna (-orna?) i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten och täck dem med tacosås och ost. Gratinera i 10 minuter på 225 grader. Servera med en avocadosalsa eller guacamole och en god grönsallad.
Min nya favvorätt. Så jäääädra gott! Jag och 1,5-åringen klämde precis det sista från igår till lunch. Asbra recept.
😀 Kul å höra!
Kalasgod helgmat. Blir ett återkommande recept här hemma hos en familj som allt eftersom försöker byta ut kötträtterna. Ska laga det för tredje gången nästa vecka.
Kul att höra! 😀
Provat och ska göra om det igen! Passar som bjudmat också.
🙂
Fantastiskt gott blir det. Byt ut en del av bönorna mot belugalinser för lite variation.
Tjo.
Ville bara säga att din blogg har hjälp mig med matlagning ett tag nu. Dina recept gör det lätt för en matglad, allätare, att äta mer vegetariskt.
Bra skit! Tack för detta!
Glad jag blir! Tack för de orden Henrik!
Har alldeles nyligen upptäckt din fantastiska blogg. 3/4 av familjen är vegetarianer, och jag hittade genast jättemånga lovande recept här. Gubben min lagade i kväll denna enchilladas med bönchili. Nej, kött har inget med god mat att göra. Alla älskde denna rätt i kväll! Och nu ska vi pröva resten av recepten. Hurra!
Vad kul! Lycka till!
Riktigt kanonrecept. Är inte vegeterian än men tänkte ta steget snart så jag testar lite recept. Detta var verkligen helt underbart. Bjöd hela familjen och samtliga uppskattade det något enormt. Körde hela receptet x1.5 och det räckte och blev över till 5 st hungriga.
Jag uppskattar stark mat och skulle gärna haft i lite mer chipotle för den rökiga smakens skull, men lagar man till någon som är känslig mot stark mat rekommenderar jag INTE att öka mängden chili, det blev märkbar hetta i det hela men ändå så att de små kunde äta.
Passar även på att säga att du har lite scriptproblem med dina filer när man bland annat kommenterar. Kan vara värt att se över.
Lagade precis detta utsökta recept och de blev över förväntan! Kommer definitivt att göras om. Tack! (y)
Supergott och väldigt smakrikt!! Bjöd två köttfantaster och de åt tills de höll på att spricka, varav den ena hörde av sig dagen efter och påpekade åter igen hur gott det var 🙂 Väldigt lyckat!
Toppen! Så skare va.
Så jävla gott! 🙂 Seriöst, det här är en riktig favorit, fråga min 4 år gammal son får du se! ”tjilladdas vill jag ha!”
Typ det godaste jag ätit i hela mitt liv. Jävligt mycket tack!
Kul!:)
Jag och min flickvän gjorde detta recept häromveckan. Fantastiskt gott!
Vi hade dock ingen torkad chipotle, så vi körde på färsk röd chili istället. Verkade funka ganska bra det också 🙂
Åh låter fantastiskt nu när hösten verkar vara obotligt här! Jag hade butternutpumpa eller sötpotatis i min bönchili förra året – en tips om du vill variera dig lite mer på temat =)
Tack för tipset!