Chorizo- och potatissallad

I helgen hade vi höstens stora kräftskiva. Min flickväns föräldrar har ett nedgånget, men sjukt charmigt gammalt statarhus som de hyr ute i Roslagen och som en gång i tiden agerade sommarkollektiv åt dem och fyra familjer till. Ett gäng studenter som alla bildade familj relativt tidigt och som ville ha någonstans att fly undan vardagen inne i storstaden. Nu är det bara Sarahs föräldrar som är kvar där mer eller mindre regelbundet, men en gång per år så träffas de allesammans, inklusive familjer och knytkalasar för fulla muggar.

Mitt bidrag till den vegetariska sektionen var den här chorizo- och potatissalladen som jag improviserade fram dagen innan. Istället för kräftor kokade jag mig en kronärtskocka, men det var inte så fancy att det förtjänade ett eget inlägg. Till salladen åt jag tonvis med olika pajer, grönsallader och hoummus, men den fungerar utan problem som en fullvärdig rätt i sig. Utelämna eller byt ut fetaosten (som verkligen inte är nödvändig för att det ska smaka supergott) om du vill ha den vegansk.

Chorizo- och potatissallad 6-10 portioner
400-500 g vegansk chorizo (jag rekommenderar starkt att ni använder Gran Chorizo som ni kan beställa härifrån eller köpa på Goodstore på Södermalm, Stockholm. Inget annat blir gott nog. Jag varvade med vegansk chorizoölkorv, vilket också funkade.)
ca 800 g färskpotatis
300 g körsbärstomater
300 g fetaost
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk persilja
3 klyftor vitlök
1-2 hela röda chili
4-5 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Salt och peppar

Börja med att skölja och dela potatisen i ca 3 cm stora bitar. Förkoka tills mjuk med lite tuggmotstånd. Skiva chorizon i 1 cm tjocka skivor som du i sin tur delar på mitten till halvor. Värm en (eller två om du inte får plats med allt) stor stekpann(0r)a och sautera chilin och vitlöken i olja i några minuter. Häll därefter ner chorizon och oreganon i stekpannan och låt den ta färg och smak av chilin och vitlöken. Lägg därefter i potatisen i stekpannan med korven och stek tills den får stekyta och tar åt sig av smakerna. Smaka av med salt och peppar. Häll över allt i en stor serveringsskål. Skölj och hacka örterna och skär tomaterna i halvor och blanda ner. Avsluta med att tärna och försiktigt röra ner fetaosten. Servera varm, gärna med lite grönsallad och ett gott bröd.

 

, , , , , ,

7 Responses to Chorizo- och potatissallad

 1. Jävligt gott
  Jävligt gott 9 september, 2011 at 11:49 #

  Jo, en sak glömde jag i receptet. Kläm i juicen från en 1/2 citron i slutet också. Helnajs.

 2. Marie 9 september, 2011 at 08:24 #

  Hej och riktigt kul att jag hittade din blogg. Jag har mest skrivit om böcker förut men har nu blivit riktigt matintresserad så jag misstänker att bloggen mest kommer handla om det. Jag lägger till din blogg som länk hur som helst så att jag inte missar några av dina inlägg. Det är skojigt att se att den här bloggen lever också, många andra vegobloggar har inte blivit uppdaterade på länge….

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 9 september, 2011 at 11:46 #

   Hej! Tack för uppskattningen och länken! Ja, jag håller med om att det är synd att se bloggar som bara dör ut, men jag antar (och vet av egen erfarenhet) att det kräver en hel del engagemang för att hålla igång en blogg och att den lätt försvinner när andra saker kommer i vägen. Men jag kan trösta dig med att det finns betydligt mycket fler bra och aktiva veganbloggar, även om det kanske inte riktigt är samma sak.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Smörstekt och självplockad Karl-Johansvamp | Mat & Vänner - 19 januari, 2015

  […] på det och det är att ge efter, vilket jag glatt gjorde samma helg som vi var ute i Roslagen på den där kräftskivan. Som det visade sig så fick jag dock varken tag på kantareller eller meloner på min lilla […]

 2. Västerbottenpaj med svamp och rödlök | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

  […] igen. Ni riktigt trogna läsare kanske minns den från förra året då jag gjorde den här chorizo- och potatissalladen (som faktiskt var så smarrig så jag gjorde den på nytt i år, fast med en liten twist som ni […]

 3. Smörstekt och självplockad Karl-Johansvamp | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 12 september, 2011

  […] på det och det är att ge efter, vilket jag glatt gjorde samma helg som vi var ute i Roslagen på den där kräftskivan. Som det visade sig så fick jag dock varken tag på kantareller eller meloner på min lilla […]

 4. Pasta med chorizo, ruccola och färska tomater | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 september, 2011

  […] lite mer korv till den här mängden pasta… Som ni märker påminner den en hel del om min choriz0- och potatissallad från förra veckan, men det är inte mitt fel att fetaost, tomater och chorizo passar så bra […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes