Chili sin carne

Jag har skrivit om det förut och nu blev det av till att laga sin egen. Blev riktigt fint, men det kan göras bättre. Chili är en av de är rätterna som står sig för att lagas om och om igen för att försöka fixa det perfekta receptet. Och när jag väl har det så ska jag posta det till SJ.

Större delen av kvällens inspiration tog jag ifrån Marcus Aujalays mästerkockschili, men jag ändrade lite smått i det efter vad jag hade hemma och för att lilltjejen skulle kunna käka den. Det blev alltså ganska lite chili i min chili…:/

Chili sin carne för 4 personer

300 g qournfärs (eller soja om du vill ha det veganskt)
1 burk á 400 gram krossade tomater
1 burk á 210 g netto borlottibönor
1 burk á 210 g netto stora vita bönor
3 msk tomatpuré
4 dl rödvin
1 gullök
3 klyftor vitlök
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 msk spiskummin
1 msk mörk soja
1 liten skvätt liquid smoke (typ 1/2-1 krm)
1 tsk svagt chilipulver (byt ut mot cayennepeppar om du vill ha riktig chili)
Salt och vitpeppar
Och sen så självklart minst 1 hel röd chili i orginalreceptet, vilket jag struntade i den här gången. Det blev gott i alla fall, men lite mer sin chili, sin carné…

Hacka gullöken, rödchilin och vitlöken och stek i lite rapsolja i en stor gryta. Låt få färg och ha därefter i tomatpuré och kryddorna. Rör runt och låt dra med i några sekunder. Ha därefter i quornfärsen och låt den brynas med någon minut så den tinar om den var fryst. Ha i tomatkrosset, vinet, sojan och liquid smoke. Täck med lock och låt koka i minst 30 minuter, gärna längre. Späd med lite vatten om det blir för torrt. Ju längre smakerna får koka ihop desto bättre. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer cayennepeppar och blanda ner bönorna. Låt koka i fem minuter till och blanda ev. ner lite klippt bladpersilja i slutet. Servera med en god sallad, bröd och ev. ris.

Om du skulle vilja variera chilin eller göra den ännu mustigare så skulle jag tipsa om att först och främst kanske öka mängden kryddor i den här. Den mår inte dåligt av lite mer smoke om man gillar sånt, eller mer spiskummin. Det går även att slänga i ett par lagerblad samt en nypa kakao för att öka smakerna. Till sist så är det ju faktiskt ganska trist att köra med quornfärs, även om det är bekvämt. Testa att byta ut det i det här receptet mot en burk kikärtor, 1 stor röd och tärnad paprika, 1 liten burk majs samt 1 stor tärnad zucchini. Jag skulle gissa att även pumpa, marinerad tofu och hela sojabönor vore ballt att testa. Självklart är det nog också en hit att testa med färska örter, och om det riktigt stora artilleriet ska in ett riktigt mustigt vin, typ Amarone. Att också minska på mängden tomater och köra på mer vin tror jag kommer att göra upplevelsen annorlunda. Bara tomatpuré och 2-3 dl vin till typ..

, , , ,

5 Responses to Chili sin carne

 1. Jenny 7 juli, 2019 at 06:36 #

  Jag gjorde den här igår och den blev riktigt god. Jag ville göra den mer barnvänlig och hade i lite ketchup för sötma och citron för att lyfta smaken. Sen hade jag inte i Chili utan tog bara lite chiliflakes

 2. Agnes 10 april, 2017 at 08:54 #

  Detta vill jag testa!.. Men var hittar jag ”liquid smoke”? 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 10 april, 2017 at 09:33 #

   Det finns i hyllan med starka såser! Det är en ganska liten och smal flaska som det står liquid smoke med stora bokstäver på. Borde finnas på de flesta butiker.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Quesedillas med bönchili | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

  […] här blir ungefär mitt femte recept på bönchili på bloggen. Jag har ett här, ett här, här och här, men som man brukar säga kärt barn har många namn. Och i mitt fall då, många […]

 2. Trebönschili | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juni, 2011

  […] anpassa mig och det första resultatet blev detta. Betydligt mycket bättre och roligare än den Chili sin Carne jag lagade i […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes