Chana Masala med friterade tortillabröd och raita

*I reklamsamarbete med Kockens kryddor*

Hej!

Som ni säkert vet om ni följt bloggen ett tag så rent ut sagt älskar jag indiska rätter av olika slag. Tikka Masala, Palak Paneer, Kofta Masala, Korma och Onion Bahji är rätter jag redan har recept av här på bloggen, ofta i flera olika varianter och som jag lagar rätt så ofta här hemma. Det tog dock flera år innan jag lärde mig hur jag på bästa sätt skulle få ut mesta möjliga smak ur de olika kryddblandningarna, vad jag skulle använda dem till och hur jag skulle få rätt konsistens på de olika grytbaserna. Jag är ingen expert, men känner ändå att jag fått hyfsad bra koll än så länge.

För att du ska få fram mesta möjliga smak ur torkade kryddor så behöver du ”väcka” dem med fukt och värme. Torkade malda kryddor behöver få tillbaks sin fukt för att smaka riktigt bra och ju längre de får värmas upp desto mer smak får du ofta ut av dem. Ofta rostar man hela kryddor innan man maler dem för att få ut mesta möjliga smak ur dem, men att ta hela kryddor och steka i oljan i början av en indisk gryta gör att du får fram är också ett vanligt sätt för att få fram ännu mer smak.

Därför är det viktigt att hela kryddor (som till exempel kanelstänger, spiskumminfrön eller lagerblad) som du använder får steka med i oljan från början när du gör en indisk gryta, och att du låter dina malda torkade kryddor steka med i oljan tillsammans med löken och få tid att utveckla sina smaker genom att koka såsen ganska länge. Om du bara rör ner kryddorna i såsen och sedan kokar för kort tid så kommer det snarare bara att smaka torrt och tråkigt då kryddorna inte får tid att utveckla sina smaker.

Just för att kryddorna spelar så stor roll i det indiska köket så kändes det som ett perfekt recept att öppna upp mitt nya samarbete med Kockens med! Kockens har massor av goda kryddor, varav flera är ekologiska och som gör matlagning superenkelt och gott. I ett par recept här nu framöver på bloggen ska jag dela med mig av några av mina bästa och favoritkryddningar för att göra vegansk mat jävligt god!

Den här första grytan, Chana Masala är en klassisk indisk kikärtsgryta som smakar rostad lök, spiskummin, bockhornsklöver, koriander och lime. Den är riktigt mustig och god! Bockhornsklöver är en av de viktigaste ingredienserna i vanlig gul curry, och då bockhornsklöver kan vara lite klurigt att få tag i så använder jag vanlig gul curry i det här receptet istället. Det går lika bra och gör det snäppet enklare att få tag i alla ingredienser.

Chana betyder för övrigt kikärtor och masala betyder typ kryddblandning, så chana masala betyder helt enkelt kryddig kikärtsgryta typ!

Chana Masala med friterade tortillabröd och raita, 4 portioner

Chana Masala

  • 2 tetror med kikärtor inkl. kikärtsspad á 400 g st
  • 2 gula lökar
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 0-2 gröna chilis (efter tycke och smak!)
  • 2 lagerblad från Kockens
  • 1,5 tsk hela spiskumminfrön (eller 1 msk mald spiskummin, vilket smakar lite mindre därav större mängd) från Kockens
  • 1 msk gulcurry från Kockens
  • 1 msk garam masala från Kockens
  • 1 msk chilipulver (kan bytas ut mot milt paprikapulver om man vill ha en mindre stark gryta) från Kockens
  • 2-4 msk vatten
  • 1 msk socker
  • 1 msk japansk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 färska tomater eller 1 burk hela tomater á 400 g
  • 1,5 krukor färsk koriander
  • juice från 1 lime
  • 1/2 dl rostad lök
  • Rapsolja till stekning
  • Salt efter smak

Friterade tortillabröd

  • 8 tortillabröd medelstorlek
  • Rapsolja till fritering
  • Flingsalt

Raita

  • 2 dl turkisk havreyoghurt eller sojayoghurt
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 liten riven vitlök
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

Chana Masala

  1. Börja med att skala och hacka löken, skala och riv vitlöken och ingefäran, skölj och skiva ev. färsk chili. Skölj och hacka de färska tomaterna om du använder sådana, eller häll upp de hela burktomaterna i en skål och mosa dem med händerna om du använder burktomaterna.
  2. Det underlättar också om du mäter upp alla torra kryddor och lägger dem på ett fat innan du börjar laga maten så du slipper hålla på med en massa burkar medan du rör om i grytan.
  3. Hetta upp rikligt med rapsolja i en tjockbottnad gryta, gärna en gjutjärnsgryta. Lägg ner de hela spiskumminfröna och lagerbladen och låt dem fräsa med en liten stund medan oljan värms upp. Om du använder mald spiskummin så ska du inte ha ner den nu då den kan brännas.
  4. När de hela kryddorna fått ge smak till oljan vänder du ner den gula löken med lite salt och steker tills den börjar brynas på medelhög värme.
  5. Sänk värmen till medelvärme och slå i alla de torra kryddorna, den färska chilin, samt den rivna ingefäran och vitlöken. Rör om och späd ut kryddorna med lite vatten, precis bara så mycket så det blir en kryddpasta som du kan fräsa. Detta förhindrar kryddorna, vitlöken och ingefäran från att brännas samtidigt som du fräser dem och väcker deras smaker. Låt fräsa 1-2 minuter.
  6. Häll i tomaterna, sockret, sojasåsen och grönsaksfonden och rör om. Låt koka upp och sedan koka på låg-medelvärme i ca 30-45 minuter tills tomaterna löst upp sig och alla smaker gått ihop. I det här stadiet kan såsen med fördel koka så länge du hinner. Ju längre desto godare, men kom då ihåg att spä såsen med lite vatten då och då så den inte kokar torrt.
  7. När du är nöjd med såsen så häller du i kikärtorna och allt spad från tetrorna. Låt koka upp och sedan koka i ca 10 minuter till så du får en tjock och krämig sås.
  8. Smaka av med salt och chilipulver och rör sedan ner 1,5 kruka färsk koriander samt den rostade löken och pressa ner juice från 1 lime. Ta av från spisen och servera genast.
  9. Servera med friterade tortillabröd och raita. Du kan också ha ris och sallad till om du vill!

Friterade tortillabröd

  1. Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja. Fritera tortillabröden gyllenbryna på bägge sidorna, ett i taget. De kommer att puffa upp i oljan och bli lite lika tunna naanbröd.
  2. Salta dem lätt när du fiskat upp dem ur oljan och låt dem rinna av på hushållspapper medan de övriga bröden friteras.

Raita

  1. Skala och riv vitlöken och finhacka koriandern. Blanda ihop med havreyoghurten och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt 20 min innan servering!

, , , , , ,

7 Responses to Chana Masala med friterade tortillabröd och raita

  1. Kajsa 19 februari, 2020 at 07:40 #

    Ser jättegott ut!! Men känns lite motigt att hälla i kikärtsspadet också! Menar du verkligen att det ska ner i grytan? 🙂

  2. James 6 februari, 2020 at 08:00 #

    Bröden blir väl ändå mer som papadums och inte tunna naanbröd? 😉

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 februari, 2020 at 03:40 #

      De blir ändå ganska mjuka skulle jag säga.

  3. vit diskho diskbänk 30 januari, 2020 at 10:43 #

    Sjukt gott:(
    Gärna mera av sån mat!

  4. Ricardo 23 januari, 2020 at 07:19 #

    När ska den rostade löken på?

    Jag sprinklade över litet sådant vid servering.. men är det kanske mening att det ska koka med en stund?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 januari, 2020 at 04:18 #

      Uppdaterade! Det ska röras ner i slutet bara.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Enkel, god och billig mat i kristider. 18 recept + inköpstips! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 mars, 2020

    […] Chana Masala […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes