Ceviche Poké Bowl – Min första Poké Bowl på Oh Poké!

*I samarbete med Oh Poké*

Hej!

Idag har jag ett väldigt roligt samarbete att presentera! Från och med idag kan ni nämligen beställa min helt egna veganska poké bowl på restaurangkedjan Oh Poké!

Ni kanske har hört talas om Oh Poké då de är den enda restaurangkedjan i Sverige som i dagsläget har Vegan Zeastars fantastiskt coola veganska lax! Den blev en mer eller mindre viral hit när de släppte nyheten om den i vintras, och den finns att få på alla deras Poké Bowls på menyn.

De kontaktade mig i höstas och undrade om jag inte ville teama upp med dem, liknande hur jag har samarbetat med Bastard Burgers under 2019 och 2020 för att höja ribban på det växtbaserade utbudet på deras meny under 2020. Vi kommer att utgå ifrån Vegan Zeastarlaxen och den hawaiianska streetfood kulturen, men i övrigt har jag ganska fria tyglar så det ska bli väldigt spännande!

Vi har ambitionen att släppa en ny Poké Bowl framtagen av mig ungefär var annan månad, och jag hoppas att ni kommer att tycka att de är jävligt goda!

Ofta är det ju så att just fisk är en av de sista sakerna som folk som börjar äta vego slutar med, av flera olika anledningar. Det kan vara så att man känner att det känns lite mindre konstigt att äta fisk, att dess CO2 utsläpp är betydligt mycket lägre än nötkött osv. Det vet jag inte riktigt. Men faktum är att det finns otroligt stora anledningar till att skära ner även på sitt fiskätande, och det känns superroligt och viktigt att få göra gemensam sak med Oh Poké för att lyfta fram alternativ till fisk.

Inte minst den odlade laxen, som ofta används på Poké och Sushirestauranger finns det stora utmaningar med, då odlingarna har stora miljö och hälsoproblem med sig. Ni kan läsa mer om det i det utmärkta reportaget i tidningen Filter här!

Jag hoppas att vi tillsammans kommer kunna göra Poké Bowlen till den nya tacosen och till något riktigt folkligt! Det är faktiskt ett fantastiskt kul och gott sätt att äta mat på. Lite som sushi med frukt, fast i en skål! Hur bra låter inte det?

Min första Poké Bowl är inspirerad av det peruanska köket, som absolut (åtminstone till viss del) också har inspirerat det hawaiianska och har liknande rötter. Cevichen som kanske är Perus mest kända rätt består av blandad fisk, lime, chili och koriander och den kombon gör sig också löjligt bra i en poké bowl! Jag har klämt i extra tångrom och färsk chili samt toppat bowlen med srirachasås för att förstärka smaken, men i övrigt är det ganska klassiska poké bowl ingredienser i en lite ny kombination.

Jag hoppas ni kommer gilla det!

Om ni vill göra er egen hemma så kommer receptet här, men jag kan varmt rekommendera att ni tar er förbi en av Oh Pokés restauranger (ni hittar dem här!) och testar! Support your local vegan salmon dealer!

Den veganska laxen kommer snart att finnas i butik, men om ni inte får tag i den, så rekommenderar jag att ni använder er av naturell tofu som ni först marinerar med lite rapsolja och norialger! Lägg först tofun i press i 30 minuter, tärna den och låt den sedan ligga i marinaden i 1-2 timmar. Då får ni god tofu med smaka av hav!

Ceviche Poké Bowl, 4 portions

Per bowl

  • Botten: 2 dl Sushiris per skål (kokad enligt instruktioner på paketet)
  • I sju små högar på toppen av riset
    • Picklad rödkål (recept nedan)
    • Edamamebönor
    • Tångcaviar
    • Inlagd ingefära (färdigköpt)
    • Hackad avocado
    • Limepicklad rödlök (recept nedan)
    • Vegansk lax, hackad
  • I mitten av de sju högarna, en stor klick ceviche (recept nedan)
  • Toppa allt med
    • Färsk skivad chili
    • Färsk skivad koriander
    • Färsk skivad salladslök
    • Srirachamajo

Gör så här

Ceviche

Ingredienser

  • Vegansk lax
  • Mango
  • Avocado
  • Limepicklad rödlök
  • Koriander
  • Färsk skivad chili
  • Limejuice
  • Salt

Gör så här

  1. Tärna vegansk lax, mango och avocado i ca 1×1 cm stora kuber.
  2. Finhacka koriander, chili och picklad rödlök och blanda med de övriga grönsakerna. Smaka av med limejuice och salt. Det ska vara ganska syrligt.

Limepicklad rödlök

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • 1 lime

Gör så här

Tärna rödlöken fint och pressa sedan limejuicen över. Låt dra 30 minuter innan användning

Picklad rödkål

Ingredienser

  • 100 g rödkål
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk ättika
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt

Instruktioner

  1. Blanda vatten, ättika, socker och salt och koka upp.
  2. Skölj och strimla vitkålen.
  3. Häll lagen över vitkålen i en bunke eller glasburk och låt dra i minst en timme. Klart!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes