Blåbärspaj

IMG_7577

Förra helgen var jag och ett par vänner ute på landet och gjorde något väldigt roligt. Vi spelade nämligen in mat-tv! Eller, ja tv och tv, mat-youtube kanske är mer rätt term, för det är verkligen inte några tvkanaler inblandade i det här, men ändå. Jag är lyckligt lottad att ha bekanta som jobbar med filmande och med musikskapande som joinade mig en hel helg ute på vishan lagandes mat och havandes trevligt och som sen ska bistå mig med sitt kunnande.

Förhoppningsvis så kommer vi att hinna klippa ihop och fixa till det hela tills i slutet av sommaren, och då kommer jag att berätta mer om det hela, men tills dess så får ni hålla till godo med några av de recept som jag lagade. Ett av få som jag inte har skrivit om sedan tidigare är det här dödligt goda och mycket, mycket enkla smuldegsreceptet. Det passar perfekt nu mitt under juli när blåbären växer vilt ute i granskogarna och det går att få färska goda blåbär till efterrätt. Och har du tur kan du göra som vi och blanda ut med smultron, även om det egentligen bara är ren lyx och gör ganska liten skillnad i den färdiga pajen.

IMG_7516

IMG_7506

IMG_7545Blåbärspaj med smuldeg, ca 10 bitar

  • ca 500 g blåbär
  • 2 dl socker

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker

Se till att blåbären är sköljda. Använd helst färska, men även frysta bär fungerar. Blanda blåbär och socker i botten på en stor pajform, ca 38 cm diameter.

Låt smöret stå och få rumstemperatur. Skär ner det i småbitar i en bunke och blanda ihop med de övriga ingredienserna för hand tills du får en relativt fast deg. Smula isär degen i bitar och lägg brett ut över blåbärsblandningen i formen.

Grädda på 225 grader i ca 20 minuter i ugnen tills smuldegen fått fin, ganska välgräddad, färg och blåbären puttrar glatt i kanterna. Låt svalna några minuter och servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass.

IMG_7559

IMG_7578

 

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes