Biffar på Formbar Färs med ärta med vårprimörer

*I samarbete med Anamma*

Hej vänner! Hoppas allt är fint med er och att ni är peppade inför påsken, oavsett om vi i år får fira den hemma med familjen snarare än med stora tjocka släkten på sommarstället.

Ja, den här påsken lär verkligen gå till historien som något utöver det vanliga. Hela Sverige sitter hemma i karantän på grund av Corona samtidigt som våren spirar utanför fönstrena. Det är väldigt konstigt det hela…

Jag och min familj skulle ha åkt ner till Skåne helgen innan påsken, men så blir det ju inte nu. Det känns supertråkigt, men samtidigt så är det här en sits vi sitter i tillsammans och då tycker jag att man får försöka göra det bästa som går av det hela!

Jag tänker i alla fall göra mitt absolut bästa för att se till att vi har gott om rackarns god påskmat att festa på här i veckan!

Som ni kanske vet så har jag jobbat tillsammans med Anamma nu i flera år och är ett enormt fan av deras formbara färs som nu för någon vecka sedan kom ut i en rejäl uppfräschning! De har nämligen släppt sin otroligt populära formbara färs med ett nytt recept baserat på ärta! Det betyder inte att den gamla formbara färsen försvinner, men det finns helt enkelt mer att välja på nu.

Den nya formbara färsen med ärta är lite ljusare i färgen, och har en lite annan smak med en lätt ton av ärta. Det bästa sättet jag kan beskriva det är att den har en mild ton av beyondburgare typ? Inte alls lika starkt som beyond, men en lätt ton av det som jag har kommit att känna igen som ”ärtsmaken”. Jag tycker personligen att den är väldigt god!

Jag har inte hunnit jobba så mycket med den än så länge, men min uppfattning är att den både är lite godare och lite saftigare än den gamla färsen. Det kan dock handla om att jag fick till ett jävligt bra recept här nedan också som gjorde den god och saftig 😛 Men jag tyckte att den blev saftigare än jag hade förväntat mig utifrån mina tidigare erfarenheter.

I övrigt beter den sig väldigt lik den gamla formbara färsen från anamma när du tinar och formar den. Så inget konstigt där! Gillar du den förra kommer du gilla denna!

Den stora fördelen är ju dock så klart att den är gjord av ärta som är en grym råvara, och som på sikt kommer kunna ge svenska bönder en mycket större möjlighet att vara med och producera framtidens gröna råvaror!

Förutom den nya formbara färsen så släpper de samtidigt nya vegoköttbullar och nuggets på ärta som ni hittar i frysdisken allesammans.

Biffar på ärbaserad formbar färs med primörer och örtsås, 6 portioner

Biffar

  • 750 g Formbar färs med ärta från Anamma
  • 1 finhackad knipplök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad kapris
  • 1,5 tsk färsk hackad rosmarin, eller 1 tsk torkad 
  • 1 msk kinesisk sojasås
  • 1,5 msk mörk grönsaksfond
  • 1/2 dl havregärdde
  • 1 dl pankoströbröd
  • Zest från 1 citron
  • Salt och rikligt med svartpeppar
  • Rapsolja till stekning

Primörer

  • 1 knippe sparris, ca 100 g
  • 8-12 små morötter
  • 3 knipplökar
  • Rapsolja och margarin till stekning
  • 2 dl vatten till kokning
  • Rikligt med salt och svartpeppar

Örtsås

  • 2 dl växtbaserad matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 1/2 dl färsk hackad dill
  • 1/2 dl färsk hackad gräslök
  • 1 msk kapris
  • 1 tsk dijonsenap
  • juice från 1/3 citron
  • Salt och peppar

Örtbädd

  • 100 g färsk ruccola
  • 100 g färska ärtskott
  • Juice från 1/2 citron
  • 2 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Biffar

  1. Låt färsen tina på ett fat i rumstemperatur i ca 30-45 minuter innan du börjar använda den. Den ska fortfarande vara rejält kall, men gå att forma med händerna.
  2. Skölj och finhacka knipplöken. Du brukar inte behöva skala dem då de är väldigt mjälla. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka kaprisen. Skölj citronen och riv av skalet och finhacka den färska rosmarinen.
  3. Blanda ner lök, vitlök och kapris i den formbara färsen tillsammans med ströbröd, grädde, fond, sojasås, citronzest och rosmarin. Blanda väl och smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Forma en liten biff och teststek i lite rapsolja för att se om du tycker att du fått till smakerna bra. De utvecklas och förändras lite när de blir varma.
  5. Forma därefter ca 10-12 st små färsbiffar. Stek dem i omgångar på medelvärme i rapsolja i en stekpanna. De behöver ligga ca 4-5 minuter per sida och det är viktigt att se till så de blir genomstekta, utan att de bränns eller får ligga för länge så de blir torra. Håll på varmhållning i stekpannan eller i ugnen tills de övriga ingredienserna är klara.

Primörer

  1. Skala morötterna. Skölj och bryt bort den trådiga nedre delen på sparrisarna. Skölj knipplökarna och skär dem i hälften på längden.
  2. Helst samtidigt som du steker biffarna, hetta upp en till stekpanna med rikligt med rapsolja och margarin och fräs grönsakerna i omgångar i ca 3-4 minuter på medelvärme. De ska inte få färg, men börja mjukna lite och ta smak av fettet och saltet.
  3. Lägg därefter ner alla grönsakerna på samma gång tillsammans med vattnet och lägg ett lock över stekpannan och låt ångkoka i ca 3-4 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Har du inget lock kan du sätta folie över pannan.
  4. Ställ åt sidan tills alla ingredienser är klara.

Örtsås

  1. Finhacka dill, kapris och gräslök.
  2. Blanda med de övriga ingredienserna till en krämig sås och smaka av med salt, peppar och citronjuice.

Örtbädd och servering

  1. Skölj ruccolan och ärtskotten och åt rinna av så de är torra.
  2. Ringla över rapsolja, pressa över citronjuice och salta och peppra. Blanda väl och lägg därefter ut salladen i botten på ett stort serveringsfat, minst ca 30×40 cm i storlek med välvda kanter.
  3. Ringla över några matskedar örtsås och varva därefter grönsaker och färsbiffarna ovanpå örtbädden. Avsluta med att toppa med mer örtsås och lite färska örtkvistar.
  4. Servera som en fräsch huvudrätt eller som en del av en buffé till påsk!

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes