Bärtaburgare med mockamole och salsa verde

*I samarbete med Bärta*

Hej!

Som ni kanske såg förra veckan så har jag just nu ett samarbete med otroligt grymma Bärta där jag testar deras nya produkter och i tre videos tillsammans med Bärtas grundare Pia Qvarnström ger er ett gäng riktigt goda recept på hur ni kan naila de olika produkterna på bästa sätt.

Förra veckan lagade vi pepparstekt Bärta i helbit med en knaprig rösti och en riktigt svullig svampsås gjord på skogssvamp. Den här veckan gör jag det jag är bäst på och lagar hamburgare!

Bärta har nämligen utöver sin klassiska tempehliknande helbit och sina chili limemarinerade tempehbitar också en burgare där de helt enkelt fermenterat bärtabitarna i form av en hamburgare, vilket resulterar i en riktigt unik produkt. Efter att gulärtstempehn fermenterats i form så marinerar de den också i en riktigt mustig umamibuljong med bland annat tamarisoja, paprikapulver och espresso! Resultatet blir en supersaftig, ganska tunn, riktigt umamistinn och jättenyttig vegoburgare, olika någonting annat jag smakat. Perfekt för dig som vill ha en riktigt grym vegoburgarupplevelse utan att behöva köpa de här nya ”köttiga” vegoburgarna, som jag vet att en del tycker är lite för köttlika.

En annan fördel med denna är att i och med att den är ganska tunn så kan man med fördel köra en dubbelburgare, vilket ju alltid är kul!

För er som inte läste det förra inlägget så kan jag snabbt berätta att Bärta i grund och botten är en tempeh, vilket är en indonesisk teknik för att med hjälp av en svampkultur fermentera ihop hela baljväxter till en tjock kaka som blir både fast och får bra tuggmotstånd samt blir riktigt nyttig. Låter det konstigt med en svampkultur? Det är samma process som när man gör mögelostar, så så konstigt är det inte. Bärta däremot gör dels sin tempeh på gula ärtor istället för soja, och så både groddar de ärtorna innan de fermenteras och låter skalet sitta kvar på dem, vilket man annars inte brukar göra. Detta gör slutprodukten ännu näringsrikare då den både är en fullkornsprodukt och groddningen frisätter fler näringsämnen. Den blir också betydligt mycket saftigare än vanlig tempeh, vilket är ett sjukt plus i min bok, för tempeh tenderar ibland att bli torr och lite mjölig. Vilket är det sista Bärta är.

Bärta går inte alltid att få tag i i butik än så länge, MEN de flesta butiker kan ta in dem om de kontaktar Bärta direkt och beställer från deras fabrik. Information om hur det går till kan ni läsa här!

Bärtaburgare med mockamole och salsa verde, 4 stycken

 • 2 paket Bärta Burgare, á 360 g (4 st 90 g burgare per paket), tinade
 • 1 paket hamburgerbröd (förslagsvis Korvbrödsbagarens Potato Buns)
 • 1 kruka krispsallad
 • 1/2 silverlök
 • 1 färsk jalapenjo (det funkar med inlagd också)
 • 1 dl vegansk majonnäs
 • 2 msk BBQ sås (köp färdig eller gör egen, jag använde Sweet Baby Rays Sweet Hickory)
 • 1 hel majskolv

Mockamole

 • 3 dl gröna ärtor
 • 1 klyfta vitlök
 • 1 tsk spiskummin
 • 1/2 kruka färsk koriander
 • Juice från 1/2 lime
 • 1/2 msk olivolja
 • Salt och peppar efter smak

Salsa verde

 • 1/2 kruka koriander
 • 1/2 silverlök
 • 1 färsk jalapeñjo eller 4-6 skivor inlagd jalapeñjos
 • juice från 1/2 lime
 • 1/2 dl olivolja
 • salt efter smak

Gör så här

Grillad majs

 1. Om du har en hel rå majskolv lägg in den i ugnen på 225 grader med blasten på. Grädda i ca 45 minuter, och vänd då och då. Majsen ska ha visst tuggmotstånd men inte vara rå när den är klar. Blasten kommer bli bränd, men det spelar ingen roll.
 2. Om du använder förkokta majskolvar så gräddar du dem på grilleffekt i ugnen i 10 minuter, vänd då och då, så de får fin färg.
 3. Skär sedan av majsen från kolven och lägg i en skål vid sidan.

Mockamole

 1. Lägg ärtorna (se till att de är tinade om du använder frysta ärtor), koriandern, vitlöken, limejuicen, olivolja, spiskummin och lite salt i en mixerbunke och mixa till en slät kräm med en mixerstav. Det går att använda en blender eller matberedare också.
 2. Smaka av med salt, syra, och spiskummin tills du är nöjd. Ställ åt sidan

Salsa verde

 1. Du kan göra detta antingen i en mortel eller genom att hacka alla ingredienserna superfint, som vi gör i videon. Att mortla allt blir dock enklare om du först finhackar ingredienserna och sedan lägger dem i morteln, så vi börjar på samma sätt.
 2. Skala och finhacka halva silverlöken, finhacka en jalapeño (utan kärnor om du vill ha det lite mindre starkt) och finhacka den andra halvan av korianderkrukan. Blanda dessa i en mortel och mosa till en kräm, eller finhacka dem tillsammans ännu mer på skärbrädet, omväxlandes mosandes med knivbladet.
 3. Ta hacket och lägg i en skål, eller behåll dem i morteln och blanda därefter ner limejuice, och tillräckligt mycket olivolja för att det ska bli krämigt, men inte rinnigt.
 4. Smaka av med salt.

Stek och bygg burgaren

 1. Skiva resten av silverlöken, skiva den kvarvarande jalapeñon och skölj krispsallladen.
 2. Se till att dina Bärtaburgare är tinade och stek dem på medelhög värme i ca 4-5 minuter per sida. När de precis börjar få tillräckligt mycket färg så penslar du dem med lite BBQ sås på varje sida och steker 1 minut till per sida. Lägg åt sidan medan du rostar hamburgerbröden i pannan du nyss stekte burgarna i.
 3. Bygg burgaren med majonnäs i botten, sedan en knapp msk salsa verde, sen ett salladsblad och några skivor silverlök, sen en bärtabiff, ett salladsblad till, och skivad jalapeño, sen en bärtabiff till, toppa med mockamole, mer salsa verde och sist en redig skopa grillad majs. Toppa med ett rostat burgarbrödslock och njut!

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes