Jag vet inte riktigt vad man ska säga om den här. Indiska grytor är mycket bra att servera till stora sällskap. De verkar alltid lite fancy så de är bra ifall man vill imponera. De är ganska lätta att göra och kräver inte alldeles för mycket förberedelser om man har alla nödvändiga ingredienser. Precis som alla andra grytor i världshistorien så smakar de sjukt mycket bättre när de värms upp till lunch dagen efter och det går att ägna ett helt liv till att försöka lära sig alla småtrix för att göra dem perfekta.
Aloo Palak är inget undantag. Det är en krämig och matig gryta från norra indien. Den blev inte perfekt den här gången, lite problem med beska ifrån vitlöken och ingefäran, men mättade utan problem 10 hungriga magar och räckte gott och väl till lunch för 4 dagen därpå.
Aloo Palak för 10 personer.
2 paket fryst spenat á 450 g st (hackad eller hel spelar ingen roll, ta det du vill ha)
2 paket passerade tomater á 400 g st
5 dl matlagningsgrädde
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 bit färsk ingefära
2 urkärnade röda chilis
2 tsk spiskumminfrön
2 tsk hela bruna senapsfrön
1-2 msk korianderpulver
1-2 msk garam masalapulver
1-2 msk mald gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
ev. extra mald spiskummin och extra av alla andra kryddor efter smak.
600 g fast potatis
2 burkar kokta kikärtor
5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Börja med att hacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin. Stek allting på låg värme i ca 10 minuter i smör eller olja (jag rekommenderar en stor klick smör!) i en stor gryta, gärna av järn, så att smakerna blir milda och löken blir genomskinlig. Höj därefter värmen, lägg i de hela kryddorna och låt dem fräsa med och bryn allting en aning. Lägg därefter i resten av kryddorna och låt steka med ett litet tag till. Häll i tomaterna, spenaten och vattnet och låt koka utan lock i ca 20 minuter. Det kan skvätta ganska mycket i början, men så fort spenaten och tomaterna sjunkit ner en aning slutar det och kokar lugnare. Det är viktigt att inte ha lock på när man kokar spenat, för då missfärgas den och blir tråkig och grågrön.
Hacka och skölj undertiden potatisen och kikärtorna. Du vill ha potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. När grytan har kokat i 20 minuter lägger du i potatisen och låter den koka med. Passa på att smaka av grytan och krydda ev. mer om det behövs. Koka i ungefär 20-30 minuter till tills potatisen nästan är genomkokt och häll i kikärtorna. Låt koka i fem mintuer till, blanda ner grädden, mer garam masalapulver och färsk koriander. Låt dra på eftervärmen i några minuter och servera sedan tillsammans med bröd, en raita gjord på yoghurt, en stor grönsallad och basmatiris. Riset är inte nödvändigt om du har mycket potatis i grytan och ett gott bröd, men många tycker att det är lite ovant utan.
Underbart gott!! Till och med sambon som är en utpräglad carnevor var förtjust! 😉
Kul att höra! Den sortens beröm är alltid den bästa;)
Gud vad bra med en till kikärtorgryta, är besatt av kikärtor just nu. Brukar göra detta receptet https://urminkokbok.blogg.se/2014/august/indisk-kikartgryta.html som är på kokosmjölk, men ska absolut testa ditt recept! Spännande!
Gör det! 🙂
Supergod mat blev det!! Riktigt lyckad. Och att det blev massor med matlådor i frysen är en extra plus:)
Tack för receptet!
Hej!
Kombinationen av en skål kikärtor i blöt på diskbänken, höggravid och sömnlös gjorde att jag snubblade över din matblogg och detta recept igår natt. Det här var en jättegod rätt! Jag bjöd sambo, vän och tvååring på den igår.
Jag tog rätt mycket mer kikärtor än receptet angav. Och så hällde jag i lite vitt vin som jag råkade ha hemma. Mums! Tack för bra recept.
Hej!
Kul att du hittade hit, och hoppas att allt står bra till med bebisen:)
Mycket gott!
Dock har jag ändrat på receptet lite genom att dubbla mängden kikärtor, och minska mängden vatten (tyckte det blev för vattningt första gången), och så använder jag hel (frusen) spenat.
Jag funderar på om man kan byta ut potatisen (som är för jobbig att skala, och tar för lång tid att koka) mot något annat med liknande ”tugg”.
Blomkål kanske?
ÅÅÅ tack för recept!
Ska prova, med vegangrädde förstås.
Fortsätt inspirera!
Ildiko
🙂 Tack själv!
Hej, bjöd familjen på det här igår kväll och det blev en succé! Tack så mycket!
Istället för spenat funkar det bra med färsk mangold! Kanske inte jättevanligt men i mitt grönsaksland växer det som ogräs så ett väldigt bra recept att ta till vid skörd.
Tack för tipset! Jag har nog aldrig testat mangold…
Sprang på det här receptet idag och missade att det var till tio personer(räknade med fyra), la till lite egna grejer för att fylla ut så det skulle bli matlåda och står nu med mat till 15 pers, dock väldigt god mat!
Hahaha, ja. Kanske borde markera upp det lite tydligare;) Tur att det smakade gott iaf!
Om du fick en bismak av ingefäran och vitlöken så kan det bero på att du fräst med den i början. Peta i dem tillsammans med tomaterna istället!
Tror du? Jag är ju ganska van vid att man just steker med grejerna i början. Men det ska man alltså inte göra? Jävla djungel med alla dessa metoder…
Jättefint recept, jag och min gäst njöt! bytte dock ut spenaten mot palsternacka, en liten minitwist beroende på vad som fanns i kylskåpet.
Kul! Ja, det är ju ganska flexibelt.