I fredags, till min Champignions au vin, gjorde jag riktigt jävla lyckad klyftpotatis. Jag tänkte dela med mig av mina trix, men mest ville jag bara skryta med bilden på dem. Vackra va?:D
Här är 10 tips för att få dem riktigt fina:
1. Lämna skalet kvar och använd bara fast potatis
2. Klyfta dem i lika stora bitar. Undvik framförallt för stora bitar.
3. Använd mycket och god olivolja. Inte bara lite för smakens skull, du vill ge dem en rejäl stekyta, nästan frityraktig, och för det krävs fett. Vill du ha nyttigare mat, ät något annat.
4. Färska örter. Framförallt rosmarin och timjan.
5. Flingsalt, en rejäl nypa, och nykrossad svartpeppar, också det en rejäl nypa.
6. Hela vitlöksklyftor som får rosta med, gärna många.
7. En stor plåt eller flera stycken mindre. Du vill att alla potatisar ska ha kontakt med plåten eller formen och ligga fritt. Ligger de ovanpå varandra lagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.
8. Vänd potatisen två eller tre gånger under tiden, försiktigt med en tång eller stekspade så att stekytan fördelas jämt och så att de inte går sönder.
9. Lär känna din ugn. Du vill ha grilleffekt och du vill ha hög värme. Jag som har gasugn har undervärme, det innebär att stekytan kommer på undersidan, har du övervärme får du den på översidan. Smaka på potatisen för att veta när den är klar. Utgå ifrån 250 grader i 20 minuter och testa dig framåt. Låt dem stå på eftervärme i ugnen för att hålla värmen när de är klara.
10. Gör alltid mer än vad du tror kommer att gå åt. Det går alltid åt.