Vit lasagne med salvia, svamp och cashewbechamele

Jag stod inför en ganska trixig utmaning i går när det skulle lagas middag till familjen som var på besök. En vegansk och sojaintollerant bror, en GI ätande morsa, en kräsen flickvän och ett snart 20 årigt muskelberg… Vad lagar man då liksom?

Jag känner att GI maten fick stryka en del på foten, men alla tyckte i alla fall att resultatet blev riktigt gott. Smått inspirerad av Vegankrubbs rawfoodlasagne och en pastarätt jag käkade på Vapiano i höstas snodde jag ihop följande kreation. Om jag skulle ändrat någonting i efterhand så skulle jag nog ha haft lite mer blomkål i förhållande till cashewnötterna i såsen samt gjort denna lite fetare. Nu blev bechamelen ganska söt, vilket funkade på ett sätt, men det blev lite over the top för att vara 100 % i min smak och jag tror att lite mer fett skulle ha gjort lasagnen lite mer lik ”vanlig” lasagne. Det är också viktigt, som i alla lasagner att ha tillräckligt mycket vätska i från början för att den ska bli god och krämig. Alltid lite mer än vad man tror är mitt grundmått.

Vit lasagne med salvia, svamp och cashewbechamele för 8 pers.

Cashewbechamele
Ca 350 g naturella cashewnötter
1 litet blomkålshuvud
0,5 dl rapsolja
Vatten
Salt och peppar

Svamp och salviaröra
600 g svamp
1 kruka salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk cayennepeppar
4 klyftor vitlök
1 dl hackad persilja
1 msk mjölkfritt smör
Salt och peppar

Kanderade valnötter
150 g naturella valnötter
1,5 msk sirap

Lasagneplattor utan ägg
1 stor planta mangold (eller 300 g bladspenat, lite lättare att hitta)

Cashewbechamelen: Börja med att blötlägga nötterna några timmar innan. Helst ska de ligga i blöt i ca 4 timmar, men 2-3 räcker det med. När du ska börja göra såsen, hacka blomkålen i bitar och koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och blanda med cashewnötterna i en plastskål. Häll i oljan och ca 1 dl vatten till att börja med. Mixa allting med en stavmixer eller i en matberedare så fint som möjligt. Fortsätt att späda med vatten till önskad konsistens. Du vill ha någonting som ungefär påminner om yoghurt (den typen man har till flingorna) i konsistensen. Salta och peppra ganska rejält för att väga upp sötman från nötterna.

Kanderade valnötter: Rosta nötterna först hela i en het stekpanna. När de börjar få färg häller du i sirapen och låter dem steka tills all sirap har bränts fast i nötterna. Det tar bar några sekunder och ryker ganska mycket så ha fläkten på för fullt och ta av dem från spisen fort när de är klara så de inte bränns vid. Låt svalna och krossa sedan i mellanstora bitar.

Svampröran: Skiva svampen. Det tar sin lilla tid och blir en hel del, men de krymper rejält när de tillagas så köp hellre för mycket svamp än för lite. Hacka vitlöken. Värm smöret i en stekpanna tillsammans med en näve färska salviablad, rosmarinen samt vitlöken. Låt de dra lite i smöret så det får smak. Ha därefter i svampen och stek på medelvärme tills allting har reducerats och smakerna är goda. Låt inte all vätska från svampen steka bort utan stäng av plattan när de är typ halvklara. Krydda med rejält med cayennepeppar, salt och peppar, det här är din största smaksättare i lasagnen så fega inte.

Sist rensar du mangolden. Det går enkelt och fort med en sax. Trimma bort den tjocka stammen med hjälp av en sax från varje blad så att bara de gröna bladen blir kvar och skölj i ett durkslag. Strimla därefter bladen grovt.

Fördela alla blandningar i en lasagneform. Börja med ett lagar bechamele och svamp. Därefter lasagneplattor, mer bechamele, svamp, nötter och mangold. Upprepa tills alla ingredienser är slut. Toppa med ett lager lasagneplattor, det sista av bechamelen, nötter, färska salviablad och ev. körsbärstomater som dekoration. Sätt in i en ugn på 220 grader i ca 20-30 minuter. Servera med ett gott bröd och en ännu godare sallad.

Inte den vackraste bilden, men ni får iaf en idé av hur resultatet blev.

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk Lasagne | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 19 juni, 2017

    […] om den ännu. Visst, jag har skrivit om den något upphottade svamp och spenatlasagnen, om en lasagne med cashewbechamele och salvia, och ett par sorters lasagneliknande pastagratäng här och så en till […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes