Vegobiff med hemmagjord fempepparsås och sauterad savoykål

*Det här inlägget är ett samarbete med Santa Maria*

Hej!

– Recipe in english further down! –

Hoppas att allt är fint med er! Den här veckan har jag ett roligt litet samarbete med Santa Maria, krydd- och tex mexmästarna på gång, och jag tänkte ta chansen att ge er ett enkelt och riktigt gott recept på en av den svenska veganvärldens stora besattheter – fempepparsåsen!

För er som inte hänger regelbundet i olika veganforum på facebook kanske det här låter väldigt udda. Varför skulle veganer bry sig särskilt om fempepparsås av alla saker? Saken är den att just typ Blå Bands fempepparsås råkar vara den enda (eller åtminstone en av väldigt få) av alla dessa myriader färdiga pulversåser som finns att köpa som INTE innehåller mjölkpulver, och därför har varit det närmsta färdigköpt brunsås som vegosverige kommit de senaste åren. Jag har sett potatis (i typ alla dess former) dränkt i fempepparsås till ren förbannelse i Vad äter du för veganmat idag.

Just därför var det givet att ge sig på en egen, hemmagjord version när jag fick hem kryddpaketet från Santa Maria förra veckan och en av kryddblandningarna de skickade var just fempepparkrydda.

Det är egentligen ingen revolutionerande ny idé, det är rosepeppar, grönpeppar, kryddpeppar, svartpeppar och vitpeppar ihopblandat i en enda kvarn, men resultatet är helt fantastiskt. En frisk och fruktig pepparsmak som är betydligt mycket mer komplex och, ja fruktig, än att bara använda svartpeppar på maten.

Jag tror inte att jag behöver säga till någon hur viktigt och stor del av matlagningen kryddorna är. Utöver de stora grundsmakerna sött, surt, beskt, salt och umami är just kryddornas egna egenskaper det som färgar allt vi äter. Jag har säkert hundra olika kryddburkar hemma i mitt kök, och de flesta av dem kommer från Santa Maria. Att på det här sättet få djupdyka ner i deras lite mer specialiserade sortiment var jättekul och superlyxigt! Santa Maria har en massa recept på sin hemsida där de lyfter fram sina olika kryddor. Kika gärna!

För att ni läsare också ska få chansen att göra samma djupdykning så har jag och Santa Maria en liten tävling på gång just nu på instagram där ni har chans att vinna ett exklusivt kryddpaket! Länk här!

I det här receptet har jag gått lite wild and crazy på gammal hederlig comfort food med en liten extra kick av ett par av kryddorna jag fick hem, plus lite till. Pommesen får sig en fin dammning av telicherrypeppar, savoykålen extra kropp av vitlöksdoftande ramslök, och lime och chilikrydda och sen så klart fempepparsåsen som får dränka allt ihop. Biffarna kryddade jag med kryddpeppar och dijonsenap på eget bevåg – helt enkelt för att det är min favoritkombo! För lite mer information om peppar och en massa schyssta pepparrecept, checka in Santa Marias pepparspecial och videon nedan!


Vegobiff med hemmagjord fempepparsås och sauterad savoykål, 4 portioner

Vegobiffarna

  • 300 g vegofärs (pulled oats, quornfärs, sojafärs eller liknande)
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 1 msk mald Santa Maria Kryddpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 kruka persilja
  • Salt och svartpeppar
  • Olja att steka i

Fempepparsåsen

  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 2 tsk mald Santa Maria Fempepparkrydda
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 1 msk ljus grönsaksfond
  • Några droppar färsk citronjuice

Sauterad savoykål

  • 0,5 savoykålshuvud
  • 2 tsk Santa Maria Torkad Ramslök
  • 1 tsk Santa Maria Lime och Chilikrydda
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja

Hemmagjorda pommes frites

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • Rikligt med flingsalt och Telicherry Black Pepper

Gör så här

Vegobiffarna

  1. Börja med att skala och riva den gula löken. Pressa ur så mycket vätska du kan ur den rivna löken
  2. Blanda lök, ströbröd, havregrädde och potatismjöl i en skål och låt dra 1 minut
  3. Hacka persiljan
  4. Blanda ner färsen, persiljan och de övriga kryddorna i ströbrödsblandningen och blanda väl
  5. Smaka av smeten med salt och peppar
  6. Forma 4-6 biffar med händerna. Det är lättare om du blöter fingrarna lite mellan varje biff
  7. Stek biffarna 4-5 minuter per sida i rikligt med olja tills de får fin färg. Låt dra på eftervärme i pannan ett tag

Fempepparsåsen

  1. Smält margarin i en kastrull
  2. Skala och grovhacka en vitlöksklyfta
  3. Lägg vitlöken och rikligt med malen fempepparkrydda i margarinet och låt fräsa på medelvärme i någon minut, utan att det tar färg.
  4. När det doftar fruktigt och aromatiskt från kastrullen rör du ner mjölet under konstant omvispning. Rör tills alla klumpar är borta
  5. Häll ner havregrädde, sojasås och grönsaksfond i kastrullen och koka upp under omrörning.
  6. Späd ev. med vatten om du vill ha en lite tunnare sås
  7. Smaka av med salt, ev. mer peppar och några droppar färsk citronjuice

Savoykålen

  1. Sätt på ugnen på 200 grader
  2. Skölj savoykålen och strimla den i ca 1 cm tjocka strimlor
  3. Lägg kålen i en stor ugnsform och häll över olja, salt och kryddorna. Rör om så allt blandas
  4. Baka i ugnen tills kålen mjuknat och börjat få färg, rör om då och då så det tillagas jämt
  5. Ta ur ugnen, smaka av och låt svalna något innan servering

Pommes Frites

  1. Värm upp en sauteringspanna fylld med rapsolja på till medelvärme. Ha i en bit bröd eller potatissskal så du har koll på temperaturen, eller använd en termometer. Oljan ska vara ca 180 grader
  2. Tvätta potatisen och skär den i ca 1×1 cm tjocka stavar
  3. Fritera potatisen i omgångar tills den är gyllenbrun. Om du låter potatisen svalna något efter fritering och sedan snabbfriterar 15-20 sekunder precis innan servering får du dem superkrispiga och goda!
  4. Låt rinna av på hushållspapper och salta och peppra rikligt innan servering

English recipe

Veggie burger with home made five pepper sauce and sauteed savoy cabbage, 4 ppl

Veggie burgers

  • 300 g veggie mince (pulled oats, quorn mince, soy mince or similar)
  • 0,5 dl bread crumbs
  • 1 dl oat cream
  • 2 tbsp potato starch
  • 1 yellow onion
  • 1 tbsp chinese soy sauce
  • 1 tbsp dark vegetable stock
  • 1 tbsp ground Santa Maria All spice
  • 1 tbsp dijon mustard
  • 0,5 pot parsley
  • Salt and pepper
  • Oil for frying

Five pepper sauce

  • 2 tbsp vegan margarine
  • 2 tsp ground Santa Maria Five Pepper Spice
  • 1 clove of garlic
  • 1,5 tbsp flour
  • 3 dl oat cream
  • 1 dl water
  • 2 tsp japanese soy sauce
  • 1 tbsp vegetable stock
  • A couple of drops of fresh lemon juice

Sauteed savoy cabbage

  • 0,5 head of savoy cabbage
  • 2 tsp Santa Maria Dried Ramson
  • 1 tsp Santa Maria Lime and Chili spice
  • 1 tsp kosher salt
  • 2 tbsp olive oil

Home made french fries

  • 500 g firm potatoes
  • 1 l frying oil
  • Alot of kosher salt and Santa Maria Telicherry Black Pepper

Gör så här

Veggie burgers

  1. Start with peeling and grating the onion. Press as much liquid out of it as you can
  2. Mix onions, bread crumbs, oat cream and potato starch in a bowl and let soak for 1 min
  3. Chop the parsley
  4. Mix the mince, parsley and the rest of the spices into the bread crumb mix and stir well
  5. Season the batter to taste with salt and pepper
  6. Form 4-6 burger patties with your hands. Wet your hands with a little water to make it easier
  7. Fry the patties 4-5 min on each side in a generous a mount of oil until they get nice color. Let sit in the pan on the after heat for a couple of minutes before serving

Five Pepper Sauce

  1. Melt vegan margarine in a pot
  2. Peel and chop the garlic
  3. Att the garlic and a lot of ground five pepper spice to the margarine and let fry on medium heat for a minute until the fragrance rises from the pot
  4. Then add the flour under constant whisking until all the lumps are gone
  5. Att the oat cream, soj sauce and vegetable stock into the pot and put to a boil under constant stiring.
  6. Add some water if you want the sauce a bit thinner
  7. Add salt, some more pepper and a couple of drops of fresh lemon juice to taste

The Savoy Cabbage

  1. Put the oven to 200 celcius
  2. Rince and shred the savoy in 1 cm thick shreds
  3. Put the cabbage in a large oven tray and add oil, salt and spices. Mix it up so everything is coated
  4. Bake in the oven until the cabbage has gone soft and started to take color. Stir every now and then to make sure that it is evenly cooked
  5. Take out of the oven, adjust the taste with salt and pepper and let cool a bit before serving

French fries

  1. Värm upp en sauteringspanna fylld med rapsolja på till medelvärme. Ha i en bit bröd eller potatissskal så du har koll på temperaturen, eller använd en termometer. Oljan ska vara ca 180 grader
  2. Heat up a sauté pan filled with canola oil until medium heat or 180 degrees celsius. Add a piece of potato peel or bread to the oil to make sure it’s not to hot! When it turns brown fast you should lower the heat
  3. Wash the potatoes and cut it into 1×1 cm thick rods
  4. Fry the potato in batches until they are golden brown. If you let the potatoes cool down somewhat after frying and then add for another round in the oil for 20 sek, just before serving you will get really crispy fries!
  5. Add a lot of kosher salt and tellicherry black pepper right before serving


, , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes