Vego i Los Angeles: Tips på ställen att besöka!

img_0278

Så här peppad var jag på att testa the Impossible Burger.

Hej!

I går kväll TRODDE vi att vi skulle åka hem till Sverige efter en vecka här i Los Angeles. Det blev inte riktigt så, då det visade sig att min tjej hade missförstått datumangivelserna på biljetterna, och jag uppenbarligen inte alls hade haft huvudet med mig när jag också i min tur kollat på biljetterna. Vi trodde att vi skulle komma fram den 4:e oktober som det stod på biljetten. Det vi glömde räkna med är ju att man lämnar Los Angeles ett dygn innan, och att det mest uppenbara när man flyger från Los Angeles är att datumet på biljetten är det för när man lämnar LA, inte landar i Sthlm.

Så, vi åker visst hem i dag istället. Lite lagom snopet att komma på det när vi dök upp på flygplatsen. Men, det kunde ju ha varit mycket värre. Nu fick vi helt enkelt ta en Uber tillbaks till våra polare och spendera en dag till i LA. Tack och lov så bor vi ju som sagt hos polare, så det blev ingen kostnad, och vi kunde ju ha tagit fel ett dygn åt andra hållet och helt missat vårt plan. Det hade blivit betydligt mycket dyrare och jobbigare…

Men men, då skrivs det här inlägget istället i deras vardagsrum istället för på flygplanet över Kanada och Grönland som planerat.

img_1076

De är besatta i att servera mat i skålar – eller bowls som de kallas – i den här stan. Bowls, bowls, bowls. Överallt bowls!

Syftet med den här resan var, till skillnad från den till Hong Kong och Singapore i september (som jag för övrigt ska skriva ett inlägg om också, det har vara varit väldigt mycket att göra sedan vi kom hem, så det har inte riktigt blivit av ännu…), snarare semester än bloggjobb och att käka på varenda fancy vegohak i hela staden. Men ett par besök har det blivit, och jag har dessutom fått mig en rejäl lista på olika rekommenderade restauranger som det vore synd och skam att inte dela med sig vidare av.

img_1125

Stuffed holiday roast! Vägde typ 2 kilo 😛

Med mig hem kommer jag dessutom ha en halv väska fylld med olika spännande veganprodukter! Jag har varit på lite olika matbutiker här i stan och köpt på mig typ åtta sorters olika vegobacon, lite olika korvar, majonnäser, ostar och några burgartyper. De största och konstigaste grejerna skippade jag dock – som till exempel de här fejkkalkonerna, eller ”stuffed holiday roasts” från Gardein och Tofurky. Väldigt udda grejer, men jag antar att det typ motsvarar våra vegoskinkor till julen. Det kommer ett längre inlägg om det snart också!

Restauranger vi besökt

img_1065

Ugnsbakad blomkål med chashewostsås (jättegoda!) och sötpotatisfylld quesadillas (inte så goda..)

Gracias Madre

Kanske det ställe som jag fick flest tips om – som min svåger, som vi bott hos den här veckan, sa: Det är ett riktigt kändismecka och en helt vanlig lyxig mexikansk restaurang som bara råkar vara helt vegansk! För bra för att missa tänkte vi och bokade bord (vilket ni borde göra, för det var fullsmockat). Å andra sidan var det ingen vanlig tisdag vi gick dit utan det var World Vegan Day! Ganska passande va?

Lokalen är en stor och snyggt inredd restaurang och bar med en minst lika stor utedel. Priserna är över medel, och servicen var väl lite sisådär måste jag tyvärr säga. Det kanske berodde på att det var så fullt, och att de (tydligen) hade fått nya menyer för kvällen, men att det ska ta nästan 25 min att få in en flaska vin till bordet efter att man bett om menyn är inte riktigt okej…
img_1062

img_1069

Friterad Tamale fylld med sötpotatis i nedre hörnet, och en soyrizo fylld taco i övre – supergoda grejer!

Maten var också – tyvärr – lite varierande. Några riktigt fantastiska rätter, och några riktigt konstiga. Jag tog avsmakningsmenyn, och mitt sällskap (3 vuxna och ett barn) tog guacamole, jackfruittacos, ugnsbakad blomkål i chashewcheddarsås och sötpotatistamales.

Blomkålen var helt otroligt god. De hade fått till den sjukaste och krämigaste cashewostsåsen jag någonsin varit med om. Verkligen ett #lifegoal, och jag tyckte att deras sötpotatistamales, som simmade i veganaioli, pico de gallo och salladslök var helt amazing, även om bonusdottern inte höll med. Tyvärr var deras quesadillas, gjorda på någon sorts svampigt spenatbröd och fyllda med en konstigt kryddad sötpotatis inte alls en hit, och guacamolen var verkligen inte så mycket att hänga i julgranen. Höga toppar och djupa dalar kan man väl säga – men absolut värt besöket om man har lite extra pengar på fickan, vill kändisspana och vill kunna känna sig normal ute på restaurang ett tag.

img_0698

The Impossible burger

Crossroads Kitchen

Det här var utan tvekan mitt favorithak på resan, även om vi bara var där under lunchen och käkade en enda sak – det vill säga The Impossible Burger!

Restaurangen i sig är ett hyfsat lyxigt, men avslappnat ställe med en stor meny och bra service. Allt är veganskt dessutom! Åter igen ett av alla dessa ställen som verkligen lyser med sin frånvaro i Sverige – vanliga, bra restauranger som helt enkelt bara inte använder animalier. Hur svårt ska det vara egentligen?!

Det är den enda restaurangen i Los Angeles, och en av fyra i hela världen som serverar The Impossible Burger. Hur det var kan ni läsa i den här längre recensionen i mitt tidigare inlägg!

img_1127

Home

Home blev vårt go-to stammishak under veckan här. Vi besökte det typ tre gånger, och var alltid lika nöjda. Det är inget renodlat veganhak utan har både kötträtter, veganrätter och vegetariska rätter, men ett väldigt bra vegoutbud, jättebra service och framförallt en sjukt mysig innergård där man sitter bara några meter från vägen, men innesluten i grönska och mysig inredning.

Jag käkade dels deras VBLT Sandwich, en svullig dubbelmacka med Morning Star Farms fantastiska vegobacon, avocado och sallad, samt deras soy chicken burger – en gigantisk panerad sojapuck som serveras med basilikaaioli och avocado. Tyvärr är ingen av dessa två strikt veganska då fejkonet tyvärr innehåller äggvita -WHY?! och burgaren serverades på ett briochebröd. De har dock flera andra veganalternativ, och på burgaren går det att byta ut brödet och aiolin till veganska alternativ. Väldigt väl värt en rekommendation om ni är ute efter ett schysst brunchhak i Silver Lakeområdet!

img_0992

Jag å Leo – räddar världen, en vegoburgare och en dokumentärfilm i taget! 😉

img_1031

Sjukt kul å fira Halloween i USA! Jag var den lille killen längst fram.

Restauranger jag fått rekommenderade, men inte han besöka

Som sagt så var listan på ställen jag fick rekommenderade sjuuuukt lång, och vi prioriterade tyvärr inte alls att besöka alla – i stället drog vi till Hollywood Boulevard, Madame Tussaude’s, Huffington Park (ni måste besöka!), Santa Monica, firade Halloween och bara slappade och hade semester ett tag.

DN hade ett stort reportage om Los Angeles blomstrande matscen här för några dagar sedan. Där finns en hel drös med bra restaurangtips också – även om alla inte är vego.

Little Pine

Ännu en av dessa lyxiga, ”normala” restauranger med ett helt veganskt utbud som det verkar krylla av i USA:s storstäder men som lyser med sin frånvaro i Sverige. Det här stället är känt för att det är grundat av Moby, musikern ni vet. Dock har det fått lite omväxlande recensioner, så vi prioriterade inte ett besök, trots att det ligger precis bakom husknuten från där vi bodde i Silver Lake.

Erven Restaurant

Enligt Chickswithknifes – ett par matkritiker från LA Weekly som jag kom i kontakt med innan resan, the best vegan place in LA! Så låter ju verkligen som att det borde vara något för nästa gång man är i stan? Ännu en av dessa lyxigare veganrestauranger, enligt menyn verkar de dock ganska grönsaksbaserade. Men det kan ju också vara bra? 😉

Oak’s Gourmet

Min svåger kunde inte sluta tjata om Oak’s veganburgare. Så då lär man ju försöka testa den, eller hur? Grejen ska tydligen vara att den är grillad över öppen eld. Och det låter ju inte helt fel?

Organix

Har ett sjuuukt svulligt instagramfeed och verkar specialisera sig på veganskt gatukäk och burgare. In och kolla, och säg att ni inte är sugna å att testa det i efterhand?!

By Chloe

By Chloe är framförallt en New York institution där de har två olika, riktigt hypeade restauranger. Tydligen finns de även här i Los Angeles, och ska vara väl värt besöket. I NYC var burgaren det jag rekommenderades mest.

Veggie Grill

Vet inte så mycket om stället, men det ska vara bra!

img_0631

VBLT Sandwich från Home

Falabar

Ett riktigt bra falafelhak!

Ramen Hood

Grymma veganska ramensoppor!

Café Gratitude

Ingen jättekoll på detta, men fick det rekommenderat. Café/Restaurangkedja med flera ställen i LA.

Beefsteak

Trots sitt namn ett helt växtbaserat ställe!

Elf

Lite lyxigare restaurang med mestadels växtbaserat på menyn.

Vromage – Cheese Shop

Ingen restaurang, men dock en vegansk ostbutik! Hur bra låter inte det?

img_0787

Vi passade på att stanna i den klassiska arkadhallen på Santa Monica Pier för att spela Mrs Pac Man! Sjukt kul!

Instagrammare ni måste följa om ni vill äta gott i LA

FatVeganKid

Ett sjukt stort konto med en kille som verkar äta allt som (inte) rör sig i Los Angeles, tränar häcken av sig och är en stor del av Los Angeles bubblande vegokrets. Ett måste att följa för alla som vill hitta bra vegomat i LA och inte tror att det går att träna och äta veganskt (vilket går, väldigt bra dessutom enligt en ny studie!)

Veganfoodshare

Instagrams kanske största vegankonto? Sjukt mycket bra veganmat och också en stor del av Los Angeles och USA:s ledande vegankrets.

Joesveganfoodgram

Ett betydligt mycket mindre, men fortfarande väldigt bra ”ute och äta” konto med vegansk mat från Los Angeles.

img_0693

Tack för den här gången LA! Nästa gång ska jag banne mig äta tio gånger så mycket mat!

 

, , , , , , , ,

2 Responses to Vego i Los Angeles: Tips på ställen att besöka!

  1. peter 22 november, 2016 at 09:33 #

    hej ,

    Tack för en inspirerande blogg!

    Såg ditt inlägg om Crossroads Kitchen, det saknas verkligen sånt här hemma.
    Finns det nåt liknande tex i Stockholm?

    Karlstad

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 november, 2016 at 09:52 #

      Hej och tack!

      Tyvärr finns det inga liknande restauranger som har ett ”europeiskt” tema och som lagar ”vanlig” mat i Sverige idag vad jag känner till. Det som finns och som kanske mest påminner om dem är restauranger som Gro, Fotografiskas restaurang, Växthuset (som öppnar 2 dec) och lite sånt. De har dock generellt ett större fokus på bara grönsaksbaserade rätter och lite mer fine dining. Det är inte riktigt samma sak enligt mig. =/

      /Gustav

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes