Vegetariskt Dillkött

IMG_4921 (800x600)

Jag har outat det på instagram, men det här blir väl kanske(?) första gången i ett blogginlägg. Jag och Owl Streets jobbar på en ny bok! Den kommer att komma sent i vår och kommer att ha tema husmanskost. Hur fint låter inte det? Boken kommer att innehålla 17 stycken recept, och några av dem kommer att publiceras här på bloggen under våren som teasers. Pannbiffarna från förra veckan är ett av dem, och det här är ett annat. Läs, laga och njut!

Dillkött och dess kusin pepparrotskött är två rätter som fått oförtjänt lite credd med tanke på hur unika och förfinade i både sina smaker och i sina utföranden som de är. Precis som med en god brunsås så ligger hemligheten i de här grytorna i fonden, men också i en kärleksfull balans mellan smak, syra och sötma. Det är nära på franskt i vilken känsla för detalj som krävs för att få till det perfekta dillköttet, och det får mig att verkligen bli stolt över det unika svenska matarv vi har.

Det här är haute cuisine at it’s best, eller som vi skulle ha sagt på rent och skärt dalmål. Sjukt jävla gott.IMG_4891 (800x600)

  • 4 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 1 torkad shiitakesvamp
  • 2 palsternackor
  • 2 dm purjolök
  • 2 gullökar
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 torkade enbär
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk malen vitpeppar eller 4 vitpepparkorn
  • ca 1,5 liter vatten
  • 300 g anamma vegogrytbitar
  • ½ dl havregrädde
  • ½ citron
  • ca 2 msk socker
  • 4 stora kvistar dill
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och vitpeppar
  • (Mjölkfritt)smör att steka i

IMG_4906 (600x800)Börja med fonden. Skala och hacka alla grönsaker förutom en lök och två morötter grovt. Fräs dem allesammans i smör i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills löken är mjuk. Tillsätt alla kryddorna förutom socker, dill och citron samt 1 liter vatten och koka på medelvärme i ca 1 timme. Om för mycket vatten kokar bort så tillsätt mer under tiden. Sila av fonden genom en fin sil ner i en skål. Pressa ur grönsakerna noga så all smak tas till vara.

Skala och skär resten av grönsakerna i bitar. Bryn vegobitar och morot i en stekpanna. Fräs under tiden lök och dillstjälkar i smör i en gryta tills löken är mjuk. Tillsätt fonden och vatten så att du har ca 5 dl vätska i kastrullen. Låt koka i fem minuter, lägg ner vegobitarna och morötterna, salta och peppra och koka i ca 10 minuter till. Tillsätt havregrädde och smaka sedan av såsen med citronjuice och socker tills du har en tydlig syrlig men rund smak. Justera även med salt och peppar. Blanda en redning av mjöl och lite vätska från grytan. Red av och tillsätt sist hackad dill. Servera med kokt potatis.IMG_4928 (800x600)

, , , , , , , , , , , ,

5 Responses to Vegetariskt Dillkött

  1. Mariamne 1 november, 2016 at 07:19 #

    Detta måste jag testa, ser jättegott ut.

  2. Jessica 21 februari, 2015 at 10:15 #

    Ser supergott ut! Och en ny kokbok låter asbra

Trackbacks/Pingbacks

  1. Matsedel 9 - ZEINAS KITCHEN - 12 mars, 2017

    […] Torsdag- Kyckling  Kokt kyckling i dillsås. Vegetariskt alternativ- Vegetarisk dillkött från bloggen Jävligt Gott.  […]

  2. Meny vecka 13 | VEGO DJURET - 22 mars, 2015

    […] Måndag: Potatismos, brunsås och bönbollar Tisdag: Tacos med bl.a. pulled jackfruit Onsdag: Rostad paprikasås med bönbollar och pasta Torsdag: Krämig trebönsmasala (veganiserad) Fredag: Lins, morot och sötpotatissoppa Lördag: Pizza Söndag: Vegetariskt dillkött […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes