Vegetariska Wallenbergare med medelhavssmak a.k.a Johanssonare

IMG_5007 (1024x768)

Som jag skrev i mitt förra inlägg så fick jag för några veckor sedan hem en matkasse ifrån Mathem med flera olika recept. Förra veckans parmesanpanerade quornfiléer är ett som jag anpassat därifrån och det här är ett annat. Det är är dock till skillnad från det förra något mer avancerat, i alla fall enligt mig. Originalreceptet var nämligen på nötfärs, men jag använde my magic fingers and years of experience och omvandlade receptet till ett par riktigt smarriga vegowallenbergare. Orginalreceptets färska basilika och citroncest gav dem en jättegod smak, och om jag nu får säga det själva (vilket jag får – det är min blogg) så blev konsistensen grym.

Try it yourselfs och be the judge! Jag kallar dessa Johanssonare. Jag må inte vara rik, men jag kan åtminstone få en egen biffrätt uppkallad efter mig.

Vegetariska Wallenbergare med medelhavssmak – a.k.a Johanssonare, ca 4 biffar

300 g quornfärs
1 citron
1/2 kruka basilika
1 dl mjölk
3 msk potatismjöl
1 msk kinesisk soja
2 msk ströbröd
1 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar
Olja att steka i

IMG_5010 (1024x768)

Börja med att ta ut färsen ur frysen och tina den lite så att den går att arbeta ihop med händerna. Rör sedan ihop mjölk, rivet citronskal, potatismjöl, soja, ströbröd och oregano i en bunke så att det blandar sig. Rör i färsen, salt, peppar och en handfull rivna basilikablad och jobba snabbt ihop smeten med händerna. Knåda inte för länge, då tappar färsen för mycket av sin konsistens. Bara så länge så att allt blandas och blir en enhetlig smet. Känns den för blöt så ta lite mer potatismjöl eller ströbröd. Forma till fyra eller fem tjocka biffar och stek dem på medelhög värme i en stekpanna så att de får rejält med färg. Låt dem därefter bli klara i ugn på 175 grader i ca 10-15 minuter.

Det är gott att göra en snabb och enkel tomatsås till dem enligt orginalreceptet. Stek då lite vitlök och chili snabbt i stekpannan efter biffarna. Ha i en burk krossade tomater, lite oregano, salt och peppar och låt koka ihop medan biffarna är i ugnen. Mixa såsen med en stavmixer och häll i några msk grädde. Klart!

Käka med färskpotatis eller ris och en god sallad.

 

, , , , , , ,

2 Responses to Vegetariska Wallenbergare med medelhavssmak a.k.a Johanssonare

  1. Johannes 30 september, 2014 at 02:26 #

    Hittade två björksoppar på vägen hem till spisen. Så det blev en svampsås istället. Tomatsåsen ersattes med stekta tomatskivor som sidekick. Tack för all inspiration!!

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes