Vegetariska revbenspjäll

IMG_9840

Årets stora nyhet på julbordet i min värld var de här vegorevbenspjällen! Jag har tänkt i några år att det vore gott att ha på julbordet igen, men inte riktigt pallat att göra egna av seitan som jag sett vissa göra. Nu när dock både Oumph och Anamma Vegetariskt kommit ut med fantastiska produkter i form av Oumphs filéer och Anammas vegofiléer – dvs två helt enastående smarriga köttsubstitut så blev det dock en helt annan grej.

Efter mitt sedvanliga runtgooglande efter och jämförandes olika recept på ”glaserade revbenspjäll” så fastnade jag för Per Morbergs variant – helt enkelt för att det var det mest komplicerade och jag råkade ha i stort sett alla ingredienser hemma. Så detta recept utgår ifrån hans, nästan till punkt och pricka. Det jag har gjort är att jag har anpassat tiden i ugnen för att passa vegofiléerna, som ju inte alls behöver 1,5 h timme för att bli ”klara”, utan snarare mest bara behöver få rätt koncistens.

Jag hade heller ingen tabasco hemma, så jag körde på med ett par matskedar srirachasås – och jävlar det funkade fint det!

IMG_9822

Vegetariska revbenspjäll – 2-3 portioner

(Mängden marinad räcker till 2 påsar vegofiléer om du vill, då räcker det till snarare 4-6 personer)

  • 1-2 påsar Anamma vegofiléer eller Oumph ”The pure filet”
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk honung eller ljus sirap
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • ca 4 cm riven färsk ingefära
  • 2,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk srirachasås
  • 3 msk dijonsenap
  • saft från 1 pressad apelsin

Dag ett. Blanda ihop socker, honung och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna därefter och låt svalna i kastrullen. Lägg därefter vegoköttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Ställ kallt i ETT DYGN och låt dra.

IMG_9830

Dag två. Sätt ugnen på 200 grader och fiska upp vegoköttet ur marinaden och lägg upp dem i en ugnsfast och lättdiskad långpanna. Spara marinaden i en skål vid sidan om.

Grilla vegoköttet i ugnen i ca 45 minuter, eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta. Gränsen mellan bränd och knaprig kan bara du bestämma själv vart du tycker att den ska gå. Ta ut formen var tionde minut och pensla på rikligt med marinad. Vänd vegoköttbitarna efter halva tiden och pensla på andra sidan så de blir jämt grillade. Nästan all marinad ska gå åt.

Låt svalna några minuter och ät tillsammans med kokt potatis och äppelmos (sjuuukt gott!), eller med coleslaw och potatisklyftor beroende på vad du gillar bäst.

, , , , , , , ,

26 Responses to Vegetariska revbenspjäll

  1. Helene 2 december, 2017 at 10:33 #

    Fungerar detta även med quorn filéer (om man inte hittar de andra i affären)? Någon som provat? // Tack för alla spännande recept!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 3 december, 2017 at 12:09 #

      Det funkar! Blir lite mer som marinerad kyckling då dock. De blir inte sega på samma sätt riktigt. Men gott blir det! Ett tips är att kanske skära dem i två eller tre bitar på längden så de blir lite smalare och får mer marinad mot sin massa.

  2. Jossan 24 december, 2016 at 06:54 #

    Hej och god jul!
    Har vegofileerna i ugnen nu och sambon som är hängiven köttfantast ser faktiskt ut att vara lite sugen på att smaka. Stort tack för det hör och alla andra recept!

  3. My 23 december, 2016 at 09:26 #

    Hej!
    Mycket goda och smakrika spjäll! Använder du verkligen ingen olja alls?

    Har revbensspjällen i ugnen nu och märkt vilken skillnad det blir om de ligger på plåtform eller keramikform. De på plåt blir stekta underifrån mot den heta plåten. De i keramik blir mer ”kokta” i marinaden. Planerar att slå på grillfunktionen en stund över dem när jag tagit ut de i plåtformen.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 december, 2016 at 04:25 #

      Jag har testat lite rapsolja nu idag, tror det kan bli bättre med faktiskt, men det är inget krav. Och ja – det beror ju väldigt mkt på vilken form man har och vilken typ av ugn exakt hur resultatet blir. Man får testa sig fram efter hur ens ugn funkar… Lite grilleffekt kan nog absolut inte skada!

  4. Johanna Sköld. 22 december, 2016 at 09:19 #

    Hej!

    Jag ska göra dessa, är supertaggad men jag har en liten fråga. Gör det något att filerna ligger längre ett ett dygn(typ 3 dygn)? Eller vad tror du?

    Tacksam för snabbt svar och tack för en bra blogg!

  5. Elin 22 december, 2016 at 06:19 #

    Nu har jag dem i påsen i kylen. De kommer ligga där ett och ett halvt dygn (nästan två) innan jag lagar till dem. Hoppas det bara är bra. Det lär vi se i övermorgon. Tack för receptet!

  6. Killa 12 december, 2016 at 07:29 #

    Hej. Kan man frysa revbenen efter att man har griljerat dem i ugnen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 december, 2016 at 03:00 #

      Ja det tror jag att du borde kunna göra, men jag vet inte om jag rekommenderar det. Tror att konsistensen kan bli lite konstig. Värm i ugn, med extra marinad när du tinar isf för att försöka behålla rätt konsistens.

  7. Helene 10 januari, 2016 at 04:49 #

    Hej! Det där ser ju helt underbart ut 🙂 Och jättebra blogg du har, dagens fynd!

    En fråga bara – hur mycket senap smakar de? Jag är inte så förtjust i det, men det är ju massa annat i också, så tänkte att det kanske inte smakar så mycket av det?

    Tack på förhand!

  8. Jessica 7 januari, 2016 at 06:05 #

    Hur mycket tabasco ska man ha till detta receptet istället för srirachasås? 🙂 vill prova nu till helgen, låter jättegott!

  9. Moa 6 januari, 2016 at 07:29 #

    Hej!
    Tror du att detta recept funkar om man skulle vilja göra dem typ a la pulled pork-style?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 7 januari, 2016 at 08:40 #

      Hej!

      Ja, alltså marinaden funkar nog fint, men då ska du inte köra dem i ugnen på det här sättet. Då blir de alldeles för sega och tuggiga för fooled pork. Då är det bättre att steka dem i stekpanna tills de fått färg och sen riva dem i slamsor. Då får de yta och kan absorbera marinaden, men förblir saftigare. Även om det ju inte riktigt kommer smaka fooled pork, det här är väldigt mycket sötare och mer ingefärigt!

  10. Predrag 4 januari, 2016 at 10:30 #

    Bra blogg! Fortsätt så!!

  11. Linda 4 januari, 2016 at 01:22 #

    Men hallå! Vilken BRA blogg du har som jag helt har missat! Jag har precis hittat hit efter att ha varit vegetarian sedan jag var 14 och har två kids som varit vego sedan de föddes. Ska laga dina revbensspjäll i kväll.
    Tack för inspirationen!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 4 januari, 2016 at 04:25 #

      Tack och välkommen! 😀

    • Daniel 19 december, 2016 at 01:51 #

      Fruktansvärt att dina barn har varit veggo sedan födseln. Det stödjer inte jag 🙁

  12. Eva S 28 december, 2015 at 06:01 #

    Har precis hittat din blogg! Vegetarian sedan 2,5 år (är 52 år) och en dotter (på 21 år) som varit vegan lika länge. Vi hjälpte varandra i starten. Åhhh vilken rolig blogg!! Jätteinspirerande. Underbart med någon som ”push boundries” och provar nya saker och kombinationer. Helt underbart!!!! Tack – du har precis räddat min nyårsmiddag 🙂 Ska testa många av dina goda rätter så snart jag hinner. Tack för att du delar med dig och heja, heja!!!!!

  13. Hanna 27 december, 2015 at 10:05 #

    Hej! Tinar du filéerna först eller låter du dom tina i marinaden? Ska absolut testa detta!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetariskt Julbord | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 25 december, 2015

    […] Vegetariskt Dillkött Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Vegetarisk Halloweenmat Vegetariska revbenspjäll […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: