Vegetariska Pannbiffar med Lök, vardagshusmanstema!

pannbiff5Hej!

Det här receptet har jag skrivit om förut, fast då innehållandes ägg, och med väldigt tråkiga och fattiga bilder. Det är dock ett recept jag verkligen gillar, och som jag har tyckt förtjänat mer uppmärksamhet och kärlek än det fått än så länge. Så jag tar den här chansen att tweaka och ge det en ny snyggare skrud.

När jag växte upp var det här en av mina favoriträtter. Det kändes alltid supersvulligt och smarrigt att få frossa i stora köttbiffar och en massa stekt lök, tyvärr ibland med lite för tråkig potatis och bleka tillbehör, men inte desto mindre. Att kunna återskapa dem någorlunda så när kändes därför riktigt fint!

Jag försöker också hålla ner på onödiga animalier i maten, så jag jobbar steg för steg på att ta bort onödiga ägg och mejeriprodukter där det går. Som här i biffarna till exempel, som håller ihop minst lika bra med lite extra potatismjöl, någon msk rapsolja och sen ströbröd och mosad potatis. Jag har insett mer och mer att vi verkligen använder så mycket smör, grädde och ägg på ren slentrian när vi kan få lika goda (men liiite annorlunda) resultat med god olja, havregrädde och stärkelse istället.

Så, without further ado. I give you, pannbiff med lök, gjorda på Quorn Färs! (Quorn ju som för övrigt också går igenom sitt sortiment steg för steg och ger oss veganska varianter på sina produkter. Jättebra tycker jag! Bring em’ on!)

dsc_3284-1

dsc_3258-1

Vegetarisk pannbiff med lök, 3-6 portioner

  • 300 g Quorn färs
  • 1 medelstor och 4 stora gula lökar
  • 2 små eller 1,5 medelstor kokt king edward potatis,
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1/2 dl havregrädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond (min absoluta favorit för umamismak)
  • en nypa socker
  • 2 dl vatten
  • ev. 1/2 dl vin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • svartpeppar och ev. lite extra salt
  • rapsolja till stekning

dsc_3242-1

Börja med att skiva de fyra stora lökarna tunt och bryn dem långsamt i rapsolja medan du fixar biffarna. Skala, koka och därefter mosa potatisen. Dela den medelstora löken på hälften. Finhacka ena halvan och bryn i smör. Riv den andra halvan på rivjärn. Blanda ihop potatis, 2 msk rapsolja, ströbröd, potatismjöl, grädde, riven och brynt lök i en bunke och låt dra några minuter. Ha därefter ner färsen (halvtinad), sojan, fonden och mycket svartpeppar och blanda snabbt ihop med händerna till en jämn smet, utan att krossa quornfärsen för mycket.

Forma 6 stora och tjocka biffar med händerna. Stek dem först 3-4 minuter på hög värme på bägge sidor och lägg därefter ett lock över stekpannan och låt steka på lägre värme i 5 minuter till så de tillagas helt igenom.

Lägg ner löken i stekpannan med biffarna. Tillsätt vatten, mer fond, soja och ev. lite vin, socker och peppar och låt steka med i 3-4 minuter så att smakerna blandas och du får en skysås. Servera biffarna täckta med lök och skysås, din favoritpotatis (jag förkokade och sedan helstekte småpotäter i timjan) och rårörda lingon och gröna ärtor vid sidan av.

Det här receptet är framtaget som en del i min vegohusmansserie som jag gör tillsammans med Quorn. Och som vanligt vet ni att man lätt gör receptet veganskt med en färs som inte innehåller ägg.

dsc_3264-1

, , , , , , , , , , ,

3 Responses to Vegetariska Pannbiffar med Lök, vardagshusmanstema!

  1. Elin 27 september, 2016 at 03:46 #

    Oj va gott detta ser ut! måste testas snarast 🙂

  2. Therese 22 september, 2016 at 06:03 #

    Underbart gott!!! Min sambo som är blandkostare gillar dina recept o gör detta ibland och vi gillar det båda jättemycket! Jag äter bara vegetariskt o gillar dina recept.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk pannbiff med lök – och några ord om min pappa på hans 63 årsdag | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 mars, 2018

    […] pannbiff med lök Vegetariska Pannbiffar med Lök, vardagshusmanstema! Vinterrea på min bok och mina affischer! Svampburgare med chevré och kanderad lök Vegansk och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: