Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

bildmedstampelkaldolmar
Hej där vänner!

Idag kom jag hem från en låååång veckas fantastiska äventyr i Asien där jag varit för att scouta vad som händer i östanland på vegofronten. Men, mer om det i ett annat inlägg. För nu jävlar ska vi laga husmanskost!

Jag bara ÄLSKAR kål. Det är en så sjukt underskattad grönsak. Överlag skulle jag väl snarare vilja hävda att vi underskattar våra klassiska svenska råvaror grovt. Rotsaker, kål, svamp. Alla är de grejer som vi lär oss att avsky och döma ut som stocktråkiga när vi är små och som vi allt för ofta har en ganska avvaktande eller sidosättande attityd mot. Potatis är såååååå tråkigt. Varå, bara gurka? Finns det något mer fantasilöst än vitkål med lite färs?

Vi måste ge den svenska mattraditionen den uppmärksamhet och det erkännande den förtjänar! Det finns otroligt mycket goda råvaror, som vi ibland kanske bara har glömt bort hur man tillagar på bästa sätt för att få ut det bästa resultatet. Eller så har vi fokuserat så mycket på köttet att klassiska smaker och tillbehör har fått stå tillbaks när tjälknölen eller köttgrytan ska fram på bordet.

DSC_3083 (1)

Jag vill verkligen slå ett slag för svensk mattradition i vegansk och vegetarisk tappning. Det är så jävla rätt. Och det är så ofantligt gott. Och framförallt, det är lättare än man tror. Titta här till exempel!

Kåldolmar är en riktig klassiker (och som alla riktiga svenska traditioner, importerade från ett annat land 😛 i det här fallet av Karl XII under hans korståg ner mot turkiet där de ju käkar vinbladsdolma på löpande band). Och det av en anledning, det har en perfekt kombination av umamibotten och tuggmotstånd i kåldolmarna, syra och krispighet i gurkan, sötma i lingonen och fetma och krämighet i potatismoset. Gudomligt!

(Btw, tack Leif Mannerström för tipset om att fylla färsen med lite potatis istället för ris. Det blev helbra!)

DSC_3105 (1)

Vegetariska kåldolmar med potatismos, pressgurka och rårörda lingon, 3-4 portioner

  • 300 g Quorn färs (eller sojafärs för vegansk version)
  • 1 helt kålhuvud (vitkål eller savojkål)
  • 1 gul lök
  • 2 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 kokt mjölig potatis
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk farinsocker
  • salt och svartpeppar

Pressgurka

  • 1 stor färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk socker
  • ½ krm vitpeppar
  • en liten näve hackad persilja

Rårörda lingon

  • 3 dl färska lingon
  • 1-1,5 dl socker

Potatismos

  • 500 g mjölig potatis
  • 1 dl havregrädde
  • 50 g smör eller rapsolja
  • En nypa muskot
  • Salt och svartpeppar

DSC_3084 (1)

1. Gurkan

Börja med att göra gurkan. Skölj gurkan och skala den om du vill. Jag gjorde några snygga ränder i skalet för syns skull. Hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.

2. Lingonen

Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysa så kanske du får värma dem lite kort i micron eller i en kastrull så att de går att mosa. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran du gillar. Klart! (Löjligt enkelt och mycket godare, varför köper något lingonsylt i affären?! Ut å plocka för bövelen.)

3. Kåldolmarna

Skölj kålhuvudet och skär bort stammen. Förväll det därefter i 15 minuter, och låt svalna något. Plocka av hela blad från huvudet och trimma bort den tjocka nerven i mitten på varje blad tills det bara kvarstår småblad.
Spara kålresterna och finhacka tillsammans med de blad som är för små för att göra dolmar av. Finhacka löken och stek lök och kål i rapsolja tills de får färg.
Blanda under tiden ihop vatten, havregrädde,  mosad potatis och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda därefter ihop smeten med de stekta kålresterna, färsen, sirap, soja, fond, maizena och kryddor. Blanda till en jämn smet. Smaka av och justera salt, peppar och ev. mer sötma efter smak.
Ta ca 2-3 msk färs och forma till en ca 2 cm tjock och 4 cm bred ”korv”. Placera färsen i mitten på ett kålblad och vik först in de nedre ”flikarna”, därefter ytterkanterna och rulla sist över toppen för att stänga in färsen helt. Placera den färdiga kåldolmen i en ugnsform och repetera tills alla kålblad är slut eller ugnsformen full.
Blanda ihop ingredienserna till gräddsåsen och slå över kåldolmarna i ugnsformen. Grädda i ca 30-40 minuter på 200 grader tills dolmarna fått fin färg. Ös sås över kåldolmarna några gånger undertiden.
4. Potatismos
Skala och skär potatisarna i större bitar. Koka tills mjukt och blanda med grädde och fett. Pressa till ett mos med en slev och smaka av med muskot, salt och peppar. Om moset blir för torrt, tillsätt mer grädde och fett tills du är nöjd.
Servera och njut!
Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Quorn där vi presenterar sex stycken smarriga husmansrecept!
 DSC_3109 (1)

, , , , , , , , , , ,

10 Responses to Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema!

  1. Joakim 11 oktober, 2017 at 05:09 #

    Älskat recept! Använt det några gånger och blir lika nöjd varje gång!

  2. Freja 29 september, 2017 at 09:52 #

    Kan man frysa in de färdiga kåldolmarna? 🙂

  3. Malin 26 augusti, 2017 at 09:12 #

    Ser fram emot att prova, kåldolmar är kung! En fråga bara, steker man inte färsen innan?

  4. Elina 13 oktober, 2016 at 10:55 #

    Tänker på alla dina recept med qournfärs.. Går det lika bra med sojafärs tror du? Är nämligen allergisk mot qourn men är samtidigt inte vegan utan vegetarian! 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 oktober, 2016 at 07:59 #

      Det funkar för de mesta jättebra, så länge det är frysfärs a la hälsans eller anamma! Jag gillar bara quorn bäst personligen.

  5. Birgitta 15 september, 2016 at 03:27 #

    Verkar gott. Vad kan jag som nybliven glutenintolerant ta i stället för ströbröd?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 september, 2016 at 05:26 #

      Rena havregryn borde funka! Men vet att det finns glutenfria ströbröd också. Annars kan du testa att mortla glutenfritt knäcke och använda det.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: