För några månader sedan gjorde jag ett samarbete med Linas Matkasse där jag testade deras kasse i två veckor för att utvärdera det. Vad jag tyckte om den grejen kan ni läsa i det här inlägget, men en av de grejerna jag kanske mest tar med mig ifrån det är det här helt fantastiska receptet på en av mina favoriträtter – Pad Thai. Det är min standardgrej att beställa när det vankas Thaikiosk eller restaurang och jag måste säga att det känns helt awesome att kunna laga den minst lika god själv hemma, och dessutom på ungefär samma tid!
Receptet går att variera. Det här grundreceptet innehåller en hel del ägg, så om du vill göra det veganskt så rekommenderar jag dig att kanske smula sönder lite silkestofu och blanda ner istället tillsammans med lite extra maizena i dressingen för konsistensen. Det går också att ha i hela bitar med friterad tofu om man vill ha rätten lite bitigare, men jag tycker verkligen inte att det behövs.
Som sagt, all receptcredd till Lina och hennes testkökskockar!
*Edit våren 2017* – Nu har jag tagit mig i kragen och gjort en egen och vegansk variant på den här Pad Thaien som ni hittar här!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Pad Thai, 4 portioner
1 liten burk böngroddar
250 g vanliga risnudlar
1 medelstor bit färsk ingefära (ca 3 msk)
3 vitlöksklyftor
4 ägg
3 lime
150 g salta jordnötter
1 orange paprika
ett litet knippe färsk koriander eller mynta (beroende på smak)
250 g pak choi eller salladskål
1 rödlök
2 msk vitvinsvinäger
4 ½ msk japansk soja
3 msk flytande honung
2 tsk sambal olek
rapsolja till stekning
Börja med att koka risnudlarna enligt recept på påsen.
Blanda därefter ner finriven ingefära, 1 grovhackad vitlöksklyfta, honung, vitvinsvinäger, sambal olek, soja, limejuice från 2 lime och 100 g jordnötter i en mixerskål och mixa till en hyfsat slät dressing.
Skiva rödlöken, pak choien och paprikan tunt. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och klyfta den sista limen och ställ åt sidan.
Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlöken och paprikan tillsammans med de två andra pressade vitlöksklyftorna i någon minut. Tillsätt därefter äggen och rör så att de blandas om. Du kan behöva ta av woken från plattan till och från så de inte bränns om du har för varmt. Efter ca 30 sekunder så blandar du i pak choien, böngroddarna och jordnötsdressingen och rör runt så allt blandas och blir varmt. Avsluta med att röra ner nudlarna och koriandern eller myntan och blanda väl. Klart! Tar typ fem minuter på spisen efter att du hackat och förberett allt. Servera med limeklyftorna, de hackade jordnötterna och lite extra soja. OCH ÄT MED PINNAR FÖR GUDS SKULL.
Detta blev SÅ gott!!! Tack för ett helt grymt recept!
På vilket sätt förhöjer pinnarna smaken?
Alla sätt möjliga!
Bästa Pad Thai vi någonsin lagat!
Jag tog lite lätt på sambal och vitlök, de som ville fick klicka på egen sambal.
Kul!
Detta blev något av det godaste jag lagat. Bra recept!
Jävligt gott är ingen överdrift för detta recept. Bytte honung mot lönnsirap, och sambal oleken och äggen uteblev. Bytte jordnötterna i såsen mot jordnötssmör, pga brist på mixer.
Första gången jag lyckas med pad thai! Lyckades även klämma i mig ”2 portioner”.
Tack för receptet, väldigt lätt att göra veganskt också.
Ett tips är att byta ut äggen mot lite smulad tofu och en msk maizena! Blir jättebra! Kul att du gillade receptet!
Tack för detta recept! Gjorde succé på nyår.
Mvh Hanna
Om man vill göra denna vegansk, kan man skippa äggen och byta ut honung mot socker? eller förstör det hela receptet?
Hej!
Skippa äggen, du kanske kan byta ut dem mot lite smulad tofu om du vill, men de tillför inget särskilt smakmässigt, bara gör det hela krämigare.
Byt ut honungen mot sirap! Jag har hört att agavesirap ska vara bäst som honungsersättning om man kan få tag i det.
Mycket gott, men min blev lite för ”fast”. Dels klumpade nudlarna sig (trots att jag följde instruktionerna, tyckte jag…), dels blev min dressing inte tillräckligt slät och lite för tjockflytande. Vad kan sistnämnda bero på? Jag tänker att jag antingen fick i lite för mycket jordnötter eller att min mixer helt enkelt är för dålig.
Jag skulle gissa att det handlade om lite för mycket nötter, och att du kanske stekte såsen och äggen för länge? De ska bara typ röras ihop nästan. Äggen ska koagulera typ halvt så att det inte bara blir äggröra i pannan. Man kan tillsätta lite extra vatten till dressingen om den blir för tjock.
Jättekul att många gillar Pad thai.
Testa gärna min pad thai, självklart kan man köra vegetariskt.
https://blogg.loppi.se/thaimorsan/akta-pad-thai-recept/
Alltså detta!!! Magiskt gott! Jag älskar phad thai och har letat efter ett bra recept i evigheter och äntligen! Oh the joy. Jag la till gröna sojabönor också, säkert helt emot reglerna, men jävligt gött. Och så hade jag i savoykål istället för pak choi eller salladskål och det funkade fint.
Verkligen inte emot reglerna! Det låter smarrigt! Och jag brukar också köra med andra sorters kål när jag inte får tag i pak choi.
Hej! Ungefär hur många kalorier är det i en liten (typ hälften av det på tallriken på bilden knappt) portion av din jättegoda pad thai? 🙂
Hej Johanna!
Tyvärr måste jag säga att jag inte har nån aning. Jag räknar aldrig kalorier. Men jag kan tänka mig att mängden jordnötter och ägg i såsen nog höjer kalorimängden en hel del. Man kan ju minska mängden något för att hålla nere på kalorierna och skippa äggen? Det finns program online som man kan skriva in recepten i som också beräknar kalorimängden vet jag, du kanske kan använda ett sånt om du verkligen vill veta?
Det här är så gott så gott. Fick jag bestämma skulle vi käka det en gång i veckan (och det får jag ju pga lagar all mat hemma). Ungarna lite mer tveksamma, men tänker att de lär ju vänja sig om vi kör på i nåt år eller så. Tack som fan för detta recept!!
Vi äter INTE med pinnar i Thailand. Utan med sked och gaffel.
Denna Pad Thai är godare än den jag får på marknader här i Thailand
Haha, tack!
Grymt gott och grymt bra sida!!! Kommer testa många fler recept!
Tack! Vad kul att höra:)
Testade detta recept idag.
Bytte ut alla jordnötter mot rostade solrosfrön och honungen mot terriyakisås pga allergier.
Det fungerade mycket bra. Eller jag har inget att jämföra med. Detta var den första pad thai någonting för min del.
Tack för pedagogiska instruktioner.
Smarta lösningar! Jag kan tänka mig att honungen går att byta ut mot socker också, den är nog mest till för att balansera limejuicen, men det beror ju på vad du vill undvika. Jag tyckte själv att den smakade ganska likt det man kan köpa på restaurang så det gjorde mig nöjd i alla fall! Men jag ska ju ärligt talat säga att jag aldrig smakat något annat än vegetariska versioner så jag har lite svårt att uttala mig om hur den ”äkta” thaiversionen ska smaka.
Hej igen. Testade att dubbla receptet. Det blev sådär. 8 ägg blev lite väl smetigt. Jag kanske hade för stora ägg. Några tips om man vill laga mycket av den här fantastiska rätten?
Hej!
Ja du, jag kan tänka mig att åtta ägg blev ganska mycket. De brukar ju vara så att just vätska behöver minskas en aning när man fördubblar recept. Man får liksom försöka tänka på att olika grejer har olika stor volym och att dubbelt så mycket av något kanske inte riktigt suger upp lika mycket vätska till exempel. Men annars är det svårt att säga, man får nog testa sig fram. Men jag skulle nog generellt minska mängden vätska med kanske 20 % om jag dubblade något recept och sen stå redo med lite vatten eller liknande om det blir för tjockt.
Åh, vad gott! Ska nog laga till helgen. Har köpt nya pinnar precis, så passar ju bra 🙂
Hade inga pinnar hemma, men det var jävligt gott ändå. Tack. Blev ju sjukt mycket mat också.. 🙂
Haha. Då rekommenderar jag att du köper pinnar och käkar resterna med dem!