Vegetarisk Halloweenmat

IMG_2025 (1024x768)

Mörkret och vintertiden har lagt sig över Sverige och återigen är det dags för den läskigaste högtiden på året. Monster, zombies, spöken och häxor kryper fram ur skrymslen och vrår och drar skrikande ut över nejden på jakt efter dödskalleformade smågodisar.

Personligen föredrar jag zombies. Det finns något särskilt i hur de obevekligt och skitläskigt är på ständigt jakt efter färskt kött. Vad man än slänger på dem så fortsätter de bara! De förkroppsligar konsumtionshets och identitetslöst okritiskt grupptänk. Skitläskigt.

Därför klär jag alltid ut mig till zombie på Halloween. Och äter hjärna.

Här kommer några av mina favoritrecept till halloween. Vilka är era?

Ugnsbakad hjärna med inälvssallad,4 portioner

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 dl havrefraiche
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • 1 krm röd karamellfärg
  • 4 msk olivolja
  • 2 stora morötter
  • 1 zucchini
  • 1 dl vitkål
  • 1 dm purjolök
  • 1 citron
  • Salt och peppar

IMG_1988 (1024x768)

Börja med sätta ugnen på 200 grader. Rensa och skölja blomkålshuvudet genom att ta bort stammen och alla blad. Med en kniv, karva in två sidor på blomkålen så att den blir mer oval och skär en djup skåra tvärs över från framsida till baksida så att den blir lite mer lik en hjärna. Se bilden för önskat resultat.

Blanda ihop kryddor, havrefraiche och karamellfärg till en marinad som du gnider in blomkålen med. Använd rikligt med marinad och försök få ner den i sprickorna i huvudet.

Baka i ugnen i en form i ca 30 minuter för att få färg. Sänk sedan temperaturen till 180 grader och låt stå i ca 20 minuter till under folie för att få den genomstekt. Du vill fortfarande ha den aldente när den är klar, testa med en potatissticka. Låt svalna lite innan servering.

Samtidigt som du stoppar in huvudet i ugnen förbereder du salladen. Skala morötterna och skär dem därefter i långa strimlor med potatisskalaren. Skölj zucchinin, ta bort det mjuka kärnhuset och skär även denna i tunna remsor. Finstrimla purjolöken och vitkålen. Blanda allt i en skål tillsammans med olivolja, citronsaft (ganska mycket, men inte för mycket, smaka av!), salt och peppar. Låt dra tills blomkålen är klar. Innan servering sprider du ut salladen runt blomkålen i ugnsformen och serverar allt tillsammans. Ät blomkålen och salladen istället för till exempel potatis eller ris.

Braaaaaaains.

IMG_2014 (1024x768)

Flugsvampar

  • 6-12 ägg (kan bytas ut mot trimmade blomkålsbuketter!)
  • 6-12 små vanliga tomater
  • ca 1 dl vegomajonnäs
  • Isbergssallad

Hårdkoka äggen och skölj dem därefter direkt med skal i kallvatten så de blir lätta att skala. Skala och skär av den nedre ”trubbigare” delen av äggen så de får varsin platt ”fot”. Eller – skär loss stora blomkålsbuketter från ett sköljt blomkålshuvud. Trimma själva ”blomman” så att toppen blir platt och fungerar som fot, och inte är för tjock. Strimla isbergssallad och lägg täckande men tunt över en tallrik. Placera äggen/blomkålen i en cirkel på tallriken och toppa dem med lite majonäs. Skär tomaterna på mitten och gröp ur tillräckligt mycket av ovandelen för att få plats med ägget eller blomkålens ”rot”. Placera ovandelen som ett lock på ägget och ta lite mer majonnäs på en tandpetare som du klickar ut och skapar små vita prickar. Klart!

IMG_2019 (1024x768)

Avhuggna fingrar och spindelköttbullar med slemmos

  • 10 vegogrillkorvar eller 20 coctailkorvar av valfri sort
  • 20 vegoköttbullar
  • 50 g spagetthi
  • 1 dl ketchup
  • valfritt: 1 dl mandelflarn
  • 10 potatisar
  • en stor klick vegosmör
  • 1/2 dl havregrädde
  • 1 krm grön karamellfärg
  • Riven muskot

Fingrar: Skär av grillkorvarna på mitten, eller snoppa av prinskorvarna. Skär små skåror i korvarna så att de ser ut som fingrar med knogar och naglar. Stek i stekpanna tills de är klara. Om du vill så kan du nu ta och trä på mandelflarnen på topparna så de ser ut som naglar. Det är dock lite pilligt. Doppa de avskurna ändarna i ketchup.

Spindlar: Stek vegobullarna. Stoppa avbrutna okokta spaghettibitar i sidorna som ben. Bägge dessa grejer är perfekta och roliga för barnen att hjälpa till med!

Slem-mos: Koka mjölig potatis. Mosa och blanda ihop med karamellfärg, havregrädde och vegosmör. Smaka av med muskot, salt och peppar.

 

 

, , , , , , , , ,

One Response to Vegetarisk Halloweenmat

  1. Oskar 1 november, 2014 at 02:26 #

    Om den röda karamellfärgen är slut, vilket den var överallt i går, kan man använda rödbetor!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes