Hej!
*Recipe in english below!*
Ibland händer det. Jävlar alltså. Och det roliga är att det har hänt ganska ofta nu på senaste dessutom. Både med fejkonet, med palten (som ni får läsa om i min kommande kokbok!) och nu med den här grytan. Ni vet, när man lagar något som man vet, man bara vet, att det här kommer jag att laga om och om igen under resten av mitt liv. Jag vill verkligen tacka och credda min ytterst kökssavvy svägerska Emilie Bravo som var den första som bjöd mig på detta och som letade fram ursprungsreceptet. Som min sambo brukar säga – om hon bara fick äta en persons mat i hela mitt liv så skulle det vara hennes syrras. (Det vill säga, INTE MIN.)
Kombinationen av det här väldigt enkla receptet och Anammas Vegobitar är faktiskt helt magisk. Jag ska vara ärlig. Det var sjukt länge sedan jag åt en riktig boeuf bourguignon. Så jag har ingen aning om hur de ”egentligen” ska smaka. Men jag tror att vi alla kan vara överens om att de ska vara jävligt goda och mustiga som fan. Och tro mig. This is.
Jag lyfter upp Anammas Vegobitar särskilt här, för de är faktiskt ett måste. Dels därför att de nu för tiden går att få tag i nästan överallt, vilket jag tycker är viktigt. En del av mina recept (typ Fooled Pork) kräver ganska specifika och svåråtkomliga ingredienser om man inte bor granne med Goodstore. Och då jag antar att jag inte är ensam om att tycka att det är krångligt och jobbigt att behöva anstränga mig en massa för att få tag på ingredienser så föredrar jag att försöka utgå ifrån saker som de flesta lätt kan få tag i. Men också för att de har visat sig ha helt otroliga långkoksegenskaper. De blir faktiskt möra!!!
Många andra köttsubstitut klarar inte av långkok för en femöring. Sojasubstitut har en tendens till att torka ihop och bli sega och quorn löser upp sig och tappar allt tuggmotstånd. Men inte de här. De blir perfekta. Iaf enligt mig.
Receptet är testat och serverat till tio pers, både köttätare och vegetarianer, under en stormiddag här för någon dag sedan. Alla skrapade och slickade tallrikarna rena. Kryddningen går att variera beroende på hur ”true” man vill ha det, men jag lämnar det upp till er. Jag lagade senast utan vitlök och rökt tofu (som jag glömde) och med kryddpeppar (vilket jag kom på genom att jag hade råkat fylla svartpepparkvarnen med kryddpeppar, vilket lyckligtvis blev jättegott). Ska det vara the real shabang så kör du med vitlök, rökt tofu (i stället för bacon) och så klart utan kryddpeppar.
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon, 8-10 personer (Dela receptet på hälften för en vanlig middagsservering)
- 3 paket á 300 g Anamma Vegobitar
- 5 dl rödvin
- 7 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond (jag använde min favorit, brynt schalottenlöksfond från Touch of Taste)
- 1 msk kinesisk soja
- 4 msk tomatpuré
- 3,5 msk vetemjöl
- ca 15 små steklökar
- 2 stora morötter
- 500 g medelstora skogschampinioner
- 5 lagerblad
- 1 tsk råsocker
- 2 tsk torkad timjan
- 1 dl hackad bladpersilja
- Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
- Frivilligt: 2 vitlöksklyftor (jag glömde dem när jag lagade mitt och de behövs inte för att garantera en väldigt god gryta)
- Frivilligt: 150 g rökt tofu (jag glömde den här detaljen också, men det blev som sagt gott då med)
- Salt och Svartpeppar efter smak
- Rapsolja att steka i
Gör så här
- Börja med att bryna vegobitarna (och om du vill rökt tofu) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.
- Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.
- Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), vin, socker, soja, vatten och fond och låt därefter koka under lock i 1,5 timme på låg till medium värme.
- Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.
- När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
- Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
- Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
- Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!
Jättegott med en stor sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.
Recipe in english
- 3 packs of 300 g Anamma Vegobitar or other vegetable meat substitute that can handle a long cooking time
- 5 dl red wine
- 7 dl water
- 2 tablespoons vegetable broth (preferably a dark version)
- 1 tablespoon of dark chinese soy sauce
- 4 tablespoons tomato paste
- 3,5 tablespoons wheat flour
- ca 15 small frying onions
- 2 large carrots
- 500 g medium-sized forest mushrooms
- 5 bay leafs
- 1 teaspoon of brown sugar
- 2 teaspoons dried thyme
- 1 dl chopped parsley
- Optional: 1/2 teaspoon all spice
- Optional: 2 garlic cloves (I forgot them when I cooked mine and they are not needed to guarantee a very good stew)
- Optional: 150 grams of smoked tofu (I forgot this item too, but it was good without aswell)
- Salt and black pepper to taste
- Canola oil to fry in
Do this:
- Start by frying the vegetarian meat (and if you want, smoked tofu) in a frying pan and then put them over a large pot.
- Add flour, thyme, lager leaves and tomato puré and mix well.
- Then add salt, pepper, spices, wine, sugar, soy, water and fund and then boil for 1.5 hours on low to medium heat.
- Peel the onions whole. Peel and slice the carrots roughly and cut the mushrooms in half.
- When the pot has boiled for 1.5 hours, add the carrots. Boil for 10 minutes.
- Fry the onions and the mushrooms in a frying pan together with the garlic (optional) and add them to the pot.
- Stir so that everything is mixed well toghether and boil for another 15 minutes.
- Season with salt and pepper, add the parsley and serve!
Very delicious with a large salad and all kinds of potatoes, preferably something that can pick up the sauce.
Själva grytbasen blev ju underbar!! Men jag borde ha förstått att sojabitarna skulle tränga igenom med sin onda soja smak. Jag är uppväxt med de torkade sojabitarna som jag inte ens kan lukta på idag…
Hm, om du inte gillar smaken av dem så testa att göra grytan på naturell oumph eller pulled vegme nästa gång. det är supergott!
Lagerlöv=bayleaves, Fond = stock 🙂
Hittar inte dessa bitar någonstans längre… något tips på andra?
Oumph eller vegmes naturella bitar funkar jättebra!
Hej,
Har tänkt och laga denna gryta när jag ska ha gäster. Kan man förbereda något? Vad kan man göra dagen innan?
Med vänlig hälsning Susanna
Du kan koka hela grytan i förväg å värma upp på spisen när det är dags att servera!
Tack för ständigt härliga recept och veg-inspiration! Vi försöker äta vegetariskt eller vegansk till minst 50% och din blogg är en bra inspiration för oss!
Nu är det så att vi köpt en slow cooker med tanken att det säkert finns en massa vegetariska rätter som passar att långkoka (utan att ha läst på något vidare). Tror du att det funkar att köra denna gryta I slow cooker och vad händer med vegobitarna om man låter det koka under ännu längre tid på låg effekt, säg 4h? Kommer de bli helt överkokta då tro?
Jag har aldrig testat att koka dem så länge, men jag tror det borde funka! Men jag skulle nog inte testa att koka dem 10 timmar.. Jag hade en slow cooker för några år sedan, och testade några grejer, men problemet med grönsaker är att de ju kokar sönder efter ett par timmar. Jag gjorde vegofärssås, men den blev bara mos i slow cookern. Vegokött som anamma vegme eller oumph borde dock funka bättre!
Tack för en underbara recept och blogg! Denna gryta har jag lagat så många gånger och oavsett vem som är ätit så har det varit tummen upp Har dock märkt att Anammas vegobitar är borta ur sortimentet Vet du var jag kan hitta de nu eller har du något bra tips var hitta de? Bor i Sthlm och tänkte svänga förbi Goodstore idag för första gången
Är de? Det är isf nog bara din butik.. Du kan dock lika gärna använda vegmes vegobitar, oumph, pulled vegme eller liknande! Det funkar lika bra.
Hej igen!
Har en fråga om allergivänliga substitut! Jag har tänkt bjuda ett antal vänner på denna fantastiska gryta. Enda problemet är att en av dem är allergisk mot svamp och en annan mot morötter. Morötterna känns inte som något jätteproblem, någon annan rotfrukt som rödbeta eller palsternacka borde ju fylla ungefär samma funktion, men svampen är jag mer osäker på. Har du något förslag på vad man skulle kunna använda istället?
Tack för ett fantastiskt recept! <3
Du borde kunna skippa svampen och bara fylla på med andra grönsaker som ni gillar. Blomkål, rödbeta, palsternacka och potatis borde alla funka fint!
Supergott! Älskar detta och gör det så ofta att jag skulle vilja skriva ut receptet, finns det någon utskriftsvänlig version? 🙂 Gärna en för sv svenska och en för engelska!
Det kommer om ett tag!
Otroligt god! Till och med köttälskarna i familjen var helt paffa. Så glad att jag äntligen fått dem att vilja äta något veganskt. Tack för ett super-recept och en fantastik hemsida!
Tack! Vad glad jag blir! 😀
Provade det här receptet igår med blandad framgång. Det smakade väldigt gott efter 45 minuters sjudning men efter 1.5h hade det blivit en lätt besk smak som inte var så trevlig. Kan det bero på lagerbladen? Jag läste att det kan bli beskt om man har i för många och för länge. Jag hade i fem som i receptet men jag antar storleken spelar roll också.
Hmm… svårt att säga. Kan vara lagerbladen, men jag brukar inte ha problem med beska i den grytan. Du kan alltid kompensera beska med lite extra socker och syra, så nästa gång, testa att ha i någon tsk socker och lite färsk citron i slutet för att väga upp (och kanske ta några färre lagerblad då!) om det blir beskt.
Can you also post recipes in English, please? I can translate many of your recipes, but this one is not clear.
3 packs of 300 g Anamma Vegobitar
5 dl red wine
7 dl water
2 tablespoons vegetable fund (I used my favorite, brewed Schalottenlook fund from the Touch of Taste)
1 tablespoon of Chinese soy sauce
4 tablespoons tomato paste
3.5 tbsp wheat flour
about 15 small stews
2 large carrots
500 g medium-sized forest shampoos
5 bearings
1 teaspoon of raw sugar
2 teaspoons dried thyme
1 dl chopped parsley
Optional: 1/2 teaspoon meal spices
Optional: 2 garlic cloves (I forgot them when I cooked mine and they are not needed to guarantee a very good pot)
Optional: 150 grams of smoked tofu (I forgot this item too, but it was good then)
Salt and black pepper to taste
Rape oil to fry in
Haha! I have translated the whole recipe to english now. Thank you for asking! I’ll try to translate more of my recipes in the future. But I do have to say that google translate really messed that recipe up!
500 g medium sized forest shampoos????
Rape oil to fry in?!?!?!
My god!
”about 15 small stews” Google translate ibland asså! Kul att hen postade sitt försök!
Lagade den här igår, det blev riktigt gott! Kommer garanterat laga den fler gånger. Den enda ändringen jag gjorde var att ha i mer vatten, ca 5 dl. Kanske hade för hög värme eller hade locket av för ofta för att den angivna mängden skulle räcka. Men det blev hur som helst bra med extra vatten. Tack för ett toppenrecept!
Ja, vattenmängden beror alltid på lite från tillfälle till tillfälle. Man får göra som du och använda sitt sunda förnuft! 🙂 Kul att du gillade receptet!
Jag spetsade den med ”Cantonese suki” Inte för mycket men lite lagom sådär. Den innehåller dock lite fisksås så då blir det inte helt renlärigt men förmodligen går det att hitta något ungefärligen likvärdigt utan fisksås.
Hej! kan man ha något annat än vetemjöl? maizena, teff eller bovete kanske?
Maizena funkar fint!
Hej, tänkte göra det här receptet när jag fyller till min köttisfamilj men har en fundering angående svampen. Jag är den enda i min familj som inte äter svamp, kan man göra den utan svamp eller är den väsentlig för smakens skull? Vad skulle du rekommendera för slags förrätt till den?
Hej! Svampen är inte ett måste, men den ger lite mer kropp till grytan. Du har förslag på lite förrätter här: http://www.javligtgott.se/vegansk-nyarsmeny-flera-forslag/
Hej!
För något år sedan tog jag mig an det här receptet, och det blev himla gott förutom att A_L_L vätska försvann trots att jag hade locket på. Som den extrema såsälskare jag är, gjorde det mig lite dyster.. Men på måndag tänkte jag ge det en chans till. Har du eller någon annan tips på hur jag löser vätskeproblemet – vågar jag späda med mycket vatten utan att riskera att den blir smaklös?
Håll tummarna för min måndags-matlagning, och tack för din fantastiska blogg. Jag älskar dig, på ett ytterst oskyldigt cybersätt.
Hej! Vad lustigt… jag har absolut inte det problemet! Men, ja du kan absolut späda med mer vatten vid behov utan att det förstör smakerna. Ta lite i taget bara.
Först och främst, LOVE YOUR BLOG.
Sen måste jag också tyvärr säga att jag har samma problem som Annie, all vätska försvann och väldigt mycket brände fast i botten (trots att jag inte hade speciellt hög värme). Kan problemet ligga i att jag hade en stor kastrull istället för exempelvis en gjutjärnsgryta? Vad skulle det annars kunna vara för problem? (Har följt ditt recept till punkt och pricka).
Trevlig helg!
/ Malin
Det är svårt att säga riktigt… Kokar ni utan lock? Det kan vara det? Om ni bränner fast i botten tror jag också att ni har alldeles för hög värme på plattan. Med lock och låg värme så hålls tillräckligt mycket värme kvar i grytan för att det ska koka fint utan hög värme på plattan. En kastrull har heller inte samma värmehållningsegenskaper som en gryta, den blir mest varm i botten, istället för runt om hela som en gryta blir, vilket kan göra att det lättare bränns i botten.
Nu testade jag att göra grytan igen, och den blev alldeles perfekt!! Behövde inte ens späda med vatten. Jag insåg att jag kokade på alldeles för hög värme förra gången, trots att jag hade lock ångades allt vatten bort.. Men den här gången lät jag det koka på låg värme. Det var vad som behövdes. Skam den som ger sig!
🙂
Fungerar det med kantareller istället eller både och tror du?
Rekommenderar du oupmh eller vegobitar?:)
Kantareller funkar nog, det blir lite annan karaktär på grytan bara då den eg. inte smakar så mycket svamp med champinjoner. Kantareller kan nog ge lite mer smak, men det blir nog gott!
Jag tycker bägge är väldigt goda, det är lite mer av en smaksak… Oumph är ju oumph liksom.
Väldigt gott recept men det blir mycket bättre med Oumph! istället. Gjort receptet två gånger, en gång med oumph och en gång med anammas bitar.
Tack för en bra blogg!
Tack! ✌ Ja jag tycker också att Oumph funkar jättebra i grytan.
Jag tänkte göra detta med en Crockpot Slow Cooker – hur länge och på vilken effekt skall det i så fall tillagas? På en Crockpot (höll på att skriva Crackpot av misstag) finns det låg och hög effekt. Min egen tanke är att köra på låg effekt i minst 8 timmar.
Hej!
Jag har ingen sån, så jag vet inte riktigt… Men jag skulle inte tro att du behöver koka 8 timmar. Kanske lite högre effekt i 5 timmar!
Lagade detta igår till familjen fast med oumph! pure chunk. Alla blev som frälsta.
Tack tack tack tack. TACK!!!
😀 Vassegod!
Verkligen otroligt gott! Helt klart den bästa veganrätten för de där lite finare tillfällena som jag stött på hittills. Den har även gått hem hos alla köttätare som jag bjudit, vilket är skitkul!
Så, ett stort tack för detta recept 🙂
Tack själv! Alltid kul å höra så fina grejer ✌
Hej! Det här verkar hur gott som helst! Går det att laga till grytan dagen innan, låta stå i kylen och värma på dagen efter? Eller blir den inte god då?
Tacksam för svar! Vill gärna bjuda min moster på denna men kommer inte hinna laga till samma dag som hon kommer!
Absolut! Går jättebra! Värm upp på spisen igen bara, kanske med en liten skvätt vatten till bara.
Asså lägg av hur jävla GOTT?!?! Gjorde detta idag och grät medan jag åt! Du är bäst, heja vego och heja DIG! Tack för detta fantastiska recept!!
😀 Haha, tack själv! Kul å höra! 😉
Otroligt gott! Gjorde tärnat fejkon från ditt recept och hade i, gav fin rökighet åt grytan som fick puttra ett par lagom många timmar. Även karnivorerna mumsade glatt i sig. Det är ju trots allt verkligen långkokstider nu!
Har du förresten provat göra någon vego-gulasch-gryta? Jag har gjort några försök men får inte riktigt till det tycker jag. Kanske med de här Anammas grytbitar, som verkligen stod pall för långkoket bra.
Grattis till matbloggspriset med! Välförtjänt – lycka till
i framtiden!
Hej!
Nej – ett riktigt bra gulashrecept står fortfarande på att göra listan, men det kommer! 🙂 Tack, och kul att ni gillade maten! 😀
Flyter som det kan bli magiskt.
En fundering. Om jag vill använda något annat än vin vad rekommenderar Du då?
Tack
lena
Den här rätten bygger ganska mycket på vinet, så utan den blir det inte riktigt samma sak. Men, rent hypotetiskt så kan du absolut byta ut vinet mot till exempel mer vatten och fond, samt kanske lite krossade tomater. Även öl skulle kunna ersätta det, men du kommer att få en helt annan gryta som resultat.
Men åh! Vad gott det låter! Och då är jag inbiten köttätare…
Jag vill passa på att gratulera till Matbloggspriset. Du inspirerar verkligen med härlig mat och snygga foton. Man vill laga din mat, och ta steget till att göra redig vegetarisk mat, bortom sallad, pasta och paj. Bättre än så kan det väl inte bli?
Nu blev jag så hungrig att jag måste gå på lunch. 😀
Haha, tack! Nej bättre än så kan det knappast bli! 🙂
Hej! Mycket bra recept ! Undrar vilken glutenfri mjöl kan jag använda istället för vanlig mjöl? Tack
Maizena brukar jag använda. funkar alltid fint för redning!
Hej, måste verkligen berömma detta recept. Svärmor lagade den här rätten igår, och ”glömde” samma ingredienser som du glömde, och wow vad gott!!!
Detta blir ett recept att spara och bjuda på vid middagsbjudningar (tidigare har jag bara haft lasagne att bjuda på när man är lite fler).
En fråga som inte har med detta att göra, har du provat Vegme? Sälj tråkigt nog bara i citygross (över disk). Jag har testat Vegme’s burgare och färs. Burgarna var lite starka men med mycket grönsaker i brödet så blir det bra. Färsen är mycket bra!
Kul å höra!
Nej, jag har inte hunnit testa vegmes grejer ännu, hört mycket bra om dem dock!
Måste testa detta recept!
Tinar man vegobitarna eller kör man direkt från djupfryst?
Tack för en inspirerande blog! Här ska provlagas både det ena och det andra.
Kör direkt från djupfryst! Tack själv! 🙂
Det här var så gott, ville gråta lite. JÄTTEGOTT. Lagade till 16 pers, det gick hur bra som helst. Jättejättegott. Ps hade ingen rökt tofu men pluttade i lite rökarom. Jättegott.
Kul å höra! 🙂
Tusen tack för detta recept! Godaste jag någonsin ätit och gör det så fort det är ett lite finare tillfälle 😀 Riktigt jävla supergott! 🙂
😀 Tack själv! Håller med, det är riktigt schysst om det ska till finmiddag!
Hej! Hade tänkt försöka mig på det här receptet någon dag men är verkligen helt hopplös när det kommer till att laga mat. När du skriver att det ska koka i 1.5 timma osv, ska de vara på högsta värmen eller ska man sänka den efter det börjat koka?
Tacksam för svar! 🙂
Hej!
Nej, du ska absolut sänka värmen! Annars kommer det bränna fast totalt i botten. Koka under lock på låg värme, 2:an eller 3:an beroende på hur effektiv din spis är och vilken sorts gryta du använder. Lyft på locket lite i början för att se hur mkt det kokar, det ska liksom mest puttra! 🙂
Hej!
Har alltid undrat. Funkar detta att frysa in? Har alltid undrat hur frysta vegobitar klarar att lagas och sen frysas igen. Spontant känns det som ett no-no.
Tack för fantastiska recept, vet inte vad jag hade gjort utan den här bloggen.
Det är inga problem! Värm upp dem över natten i kylskåp, och sen ner i en gryta igen bara så borde det bli som nytt!
Och tack <3!
Vad använder du för rödvin? En rödvinsflaska som är öppnad, men försluten, sen månader tillbaka kan den fortfarande användas i matlagning?
Smaka på vinet, om det inte luktar jäst eller äckligt så funkar det. Men jag skulle tro att det efter ett par månader borde vara för dåligt…
Vin som blir över, kan man frysa ner i iskubspåsar och använda ex antal vid behov, så förfars det inte.
Gav anammabitarna en sista chans här. Tänkte det kunde bli gott i den här grytan men jag klarar inte eftersmaken av typ bränd plast(?)
Testa oumph istället isf. Hört att det ska funka finfint i den här grytan, och de har inte alls samma smak. Även om jag aldrig upplevt någon särskild eftersmak från anammas bitar?
Ljuvligt, jag blev bjuden på denna rätt och fick därefter ta del av receptet. Helt klart en av de bästa vegetariska maträtter jag ätit i mitt liv.
😀
Jag har kämpa mot mitt köttsug i nu 4 år som vegetarian. Jag älskar verkligen kött i alla dess former men min kärlek för djur är starkare. Denna helgen har jag provat både detta recept men även ditt fejconrecept och det känns som en ny värld har öppnat sig! Tack!!! 🙂
Gud va kul att höra! Hoppas att du lyckas hålla dig ”på banan”, och väldigt roligt att kunna hjälpa till. God Jul!
Gjorde denna precis men använde anammas vegofiléer (de om återinförts i sortimentet) som jag stekte, skar upp i mindre bitar och stekte på lite till innan de åkte ner i gryran och det blev verkligen över förväntan! Faller isär helt perfekt utan att vara slemmiga eller svampiga som sojagrejer lätt blir i gryta, och då har de kokat i 2 timmar. Tack för ett jättebra recept!
Tack själv! Måste testa med vegofiléerna! Hört att Oumph Pure Chunk ska funka jättebra, med lite förstekning också.
Jag lagade detta igår till min sambo och mina föräldrar och det blev succé! Så himla gott! Kul att få göra långkok, det är man inte bortskämd med som vego. Stort tack för det här receptet!
Såå gott! Gjorde detta receptet till släktmiddagen och alla älskade det. Mina släktingar är svårflörtade när det gäller vegmat men detta älskade dom. Kommer absolut göras igen!
Kul å höra!
Omg, I love you! Dette var favorittretten min som kjøttspiser- og jeg trodde aldri jeg skulle finne en vegetarisk versjon . Denne er jo bedre enn ”originalen” og med god samvittighet!! Du har reddet helgen og mange middagsselskap fremover – takk !
Tack själv! Kul att höra så fina ord:)
Schysst recept, ska prova på onsdag då jag har en fransk afton. Tror du att det funkar med glutenfritt mjöl?
Maizena borde funka fint!
Kanongott! Tack för ett toppenrecept. Jag halverade receptet och tyckte att det blev lite lite sås…men det är väl bara att göra mer nästa gång 😉 Kommer absolut att göra denna igen.
Hej! Jag undrar bara om du vet om jag skulle kunna slänga ihop alla ingredienser som skall koka i 1,5 timmar och stå kallt tills man kommer hem från jobbet och då koka på? För att spara tid liksom? Ska ha det som festmiddag och jobbar fram till gäster kommer och hade gärna sluppit göra sånt man kan ha klart sedan morgonen. (Om du fattar?) massor av tack på förhand och för din fabulösa blogg!
Hej!
Du,jag vet faktiskt inte riktigt. Kanske det, jag antar att det inte kan gå så illa, men kanske du enklast borde göra så att du väntar med att hälla på vätskan tills du kommer hem?
/Gustav
Äääälskar det här receptet. Har gjort det ca 6 gånger redan nu 🙂 Keep up with the vegan recipies!
Vegetarinernas oxfile! Funkar även bra med seitan i, det drar åt sig smaken från allt det gottiga.
Hej! Först av allt, jag måste säga att jag har en sån foodcrush på din blogg!! Läser inte den bara pga recepten utan också för att du skriver så generellt inspirerande om mat 🙂 Jag har tänkt att göra den här grytan någon gång under sommaren, när jag fått mer tid (har redan laddat med Scharlottenlök-fonden). Men en grej jag funderat på är om du inte kunde hitta på ett riktigt bra recept på texas chili? Du har ju olika bönchilis och Chili sin Carne/Chili con Quorn. Men en riktigt Texas Chili där vegobitarna får långkokas…mmmmm…om det är någon som kan fixa ett bra recept så är det du!! 😀 Varmaste göttigaste hälsningarna från Hisingen, Göteborg!
Challenge accepted! 😀
Och tack! <3
Ser fram emot att testa den här i morgon!! Har du testat några produkter av Familjen Fry? Fastän jag verkligen uppskattar recept som egengjord fejkon är det också kul att läsa lite mer recensioner av olika vego-produkter (så som du gjort här) 🙂
Hej!
Ja, jag har testat deras strips (som jag inte alls gillade – alldeles för mjuka) och deras ”kycklingburgare” som var god – påminde om anammas och hälsans köks schnitzlar tyckte jag. Tack för tipset, jag ska fundera på det! Tills vidare kan jag rekommendera http://www.gaashud.se och http://www.vegokoll.se som har mycket recensioner av vegoprodukter!
Detta blev så sjukt bra, lätt bästa jag lagat sedan jag blev vegan! Dofterna som spreds i köket var helt gudomliga!Tack!
Din mat är absolutly amazing! Har provat det mesta (gjort allt veganskt dock) och jag är så tacksam över att du ger ut så bra tips!
Jag har en lillasyster på 12 år som har blivit vegetarian och jag skulle gärna vilja kunna skicka lite recept till min styvmamma som är lättlagade och ”barnvänliga” vilka av dina recept skulle du då rekommendera ? Är dina barn vegetarianer? 🙂
Tack igen!
Hej! Tack, och kul att höra att du tycker att de funkar så fint att veganisera också! Jag försöker tänka på min veganska läsarkrets så mycket som möjligt, så det är kul att det funkar lite 🙂
Nej, mina barn är inte vegetarianer. Den stora tjejen körde ett år när hon var sju, men det blev svårt med skolmaten, som hon inte tyckte var god, så då slutade hon. Den minsta får kött, framförallt för att min sambo heller inte är vegetarian, så det är enklast så. Jag tror mer på det medvetna valet som symbol, än att jag ska göra mina barn till någon sorts symbol för min egen kamp, om man säger så.
Men, med det sagt så har vi en massa goda vegorätter som brukar funka bra. Framförallt då stortjejen var vego ett tag, och vande sig vid många ersättningsprodukter så brukar det funka bra. Rätter som finns på bloggen som vi ofta kör är: Limequorn, skogsgryta (med lite färre konstiga ingredienser bara), quorn och sojafärsssås, nuggets av olika slag, korvstroganoff med sojakorv och havregrädde, pasta carbonara, pasta med tomatsås och mozzarella (inte veganskt, men en jättehit hos kidsen), Indiska grytor typ tikka masala med quorn eller paneer, olika sorters grönsakssoppor (morot, spenat, potatis och purjolök, ärtsoppa), vegobullar med makaroner, lasagne, pad thai, rödcurry (så länge den inte är för stark), fooled pork och halloumiburgare är också favoriter. Listan kan göras väldigt lång, men om man till och börja med är redo att använda sig av olika köttsubstitut så är det ofta väldigt enkelt att börja med att byta ut kyckling mot quorn eller sojabitar, köttfärs mot linser eller sojafärs och korv mot olika former av korvar. Barn gillar ofta ost, så det brukar funka bra, och min erfarenhet är också att de oftast älskar gulcurry. Lite uppstekt ris kryddat med gulcurry, paprikabitar och valfrit protein är ofta en hit.
Som sagt, listan kan göras lång. 😛
Min erfarenhet är också att barn tenderar till att gilla att äta råa grönsaker i bitar innan maten, snarare än med dressing eller kokta till maten. Men det problemet kanske ni inte har med en tolvåring… 🙂
Lite random kommentar – men det är skönt att andra märkt samma sak som jag (*host*min mamma*host*) upptäckte. Jag tycker det borde tryckas upp i någon slags folder som kan delas ut till alla nyblivna föräldrar:
”Laga maten – skär grönsaker innan den är klar – ställ fram grönsakerna och ropa att maten är klar – samtala med barnen/låt dem titta på TV/whatever medan du fortsätter laga mat – servera maten 10-15 minuter senare – grönsakerna kommer då vara slut”.
Och när jag nu ändå skriver: Fantastisk sida! Väldigt avslappnat och på självklart sätt skrivna vegetariska recept. Det tycker jag om. Tror det är rätta receptet (dålig humor) för att omvända många allätare. Sen gör det mig mindre illa till mods själv också, har svårt för all sorts religiositet* – vilket kostvalet många gånger blir i vegovärlden. Har därför undvikit vegosidor en del, det känns så dumt att börja gnaga på döda djur igen för att man fick en ”jag gör som jag vill!”-trotsnojja. (Även om mina allätarvänner säkert skulle roas av att se mig äcklat kämpa med att få ned det…)
Så tack för en receptsida med många smarriga och enkla recept, som man kan njuta av med glädje och lättsamhet.
(*som i ”strikt massföljande av regler satta av en minoritet, med medföljande predikande och missionärsarbete”, inte som i spirituell (eller annan) tro.)
Jag har länge ätit mycket vegetariskt men har principiellt vägrat köttsubstitut- varför använda köttsubstitut när vegetarisk mat är något helt annat och fantastiskt gott utan att vilja vara kött. Den här rätten får mig dock att ändra min ståndpunkt. Varför göra en gryta med kött när köttet inte behövs för att få fram alla smaker man vill ha? Ikväll blir det dock ryggbiff (ekologisk och närproducerad) med café de Paris-smör och klyftpotatis. Har en bit kvar till helvego och hamnar kanske aldrig där, utan väljer ett liv som medveten köttätare!
Jag håller med, varför käka kött om det dessutom är helt onödigt för smakens skull. 😀 😉 (Som så ofta enligt mig).
Oj så glad jag är att jag sprungit på den här bloggen! Jag äter 70% vegetariskt nu men är redo att ta klivet och bara äta vegetariskt, och tack vare den här bloggen kommer det inte bli svårt alls! Det här får bli första receptet på en livslång resa in i den vegetariska kostens värld 🙂
Tack på förhand!
Tack själv!
Det där blev ju fantastiskt bra! Kommer garanterat tillagas fler gånger. Alltid bra med veggierecept som också pleasar köttisar. Tack för den!
Tack själv!
Höjdar-recept!! Tack!