Veganskt påskbord

 

Hej!

Nu nalkas påsken på nytt och precis som vid alla andra högtider ökar behovet av bra tips och förslag till vad man ska servera alla de veganer och vegetarianer som också vill ta del av festligheterna, eller hur man helt enkelt bara varierar upp sitt eget påskbord och gör det lite grönare än vanligt. För kom ihåg att det är verkligen långt ifrån bara vi som väljer att äta vego på heltid som kan och får äta lite grönare alternativ ibland! Varje litet steg i rätt riktning gör stor skillnad och spelar stor roll 🙂

Påsken är ju en högtid då det verkligen frossas i ägg, och även om ägg ju onekligen är ett sjukt näringsriktigt livsmedel och hyfsat klimatvänligt om man jämför med andra sorters kött och mejeriprodukter så finns det fortfarande en poäng i att variera upp sig även på äggfronten – oavsett om man är vegan eller inte. Visste ni att det under påskaftonen konsumeras ca 6 miljoner ägg i timmen?!  Jag tänker inte ge mig in i någon sorts predikan här, det får andra göra, men jag har ändå ansträngt mig lite extra här för att ta fram alternativ även till äggen på påskbordet. Både i den ständigt närvarande majonnäsen och till egna favoriter på påskbordet – ägghalvorna!

En annan stor grej på påskbordet brukar ju vara lammsteken. Precis som med äggen började lammen finnas i överflöd på våren och efter fastan så skulle man fira. Och precis som med äggen finns det också helt fantastiskt smarriga alternativ att käka till denna klassiska rätt. Jag brukar göra en svamp och nötstek, eller nutroast som det kallas i Storbittanien där denna rätt är betydligt mycket vanligare än i Sverige än så länge. Den påminner lite om en köttfärslimpa, med kryddad med rikligt med rosmarin och vitlök med en mustig ton av svamp och ett crunch från nötter som är fantastiskt gott till den första färskpotatisen eller till en potatisgratäng. Jag serverar min nötstek med en gräddsås på timjan och svartvinbärsgelé för att verkligen skapa den där stek å såskänslan som jag minns från när jag var yngre.

Hoppas det smakar och kan ge lite inspiration! Vilka rätter brukar ni mer ha med på ert påskbord, och hur gör ni dem grönare? Och jo förresten, sjukt kul att Aftonbladet också fått upp ögonen för det här med det vegetariska påskbordet. De hjälper till att sprida vegoevangeliet till påsken genom att låta mig publicera ett gäng av dessa recept hos dem också. Kul va! 🙂

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista! 

[rainmaker_form id=”5502″]

Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration! 

Svamp och nötstek med vitlök och rosmarin, 10 portioner, 1 h 45 min

Ingedienser:

  • 1 kilo skogschampinjoner
  • 200 g naturella valnötter
  • 1 dl bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • kikärtsspadet från 1 tetra kikärtor
  • 3 msk potatismjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 kvistar färsk eller 1,5 msk torkad rosmarin
  • Rapsolja att steka i
  • Salt och svartpeppar

Ingredienser gräddsås:

  • 3 dl havregrädde
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 hela torkade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk svampfond
  • salt och peppar
  • 1 tsk maizena
  • 1 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Hacka svampen, löken och vitlöken. Stek allt tills det får rejält med färg i omgångar i rapsolja (jag använde två stekpannor). Salta och peppra löpande och krydda med rosmarin.
  2. När du har stekt allt, mixa hälften av svamphacket i en bunke med en mixerstav så att du får en blandad konsistens.
  3. Hacka nötterna och persiljan fint och blanda därefter ner dem i svampröran.
  4. Avsluta med att röra potatismjöl, kikärtsspad och havregryn samt salta och peppra lite extra.
  5. Häll ner smeten i en ugnsfast avlång form täckt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den inte är jättefuktig så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar.

Gräddsås:

  1. Hacka lök och vitlök, fräs på låg värme i rapsolja tills mjukt
  2. Tillsätt övriga ingredienser förutom maizena och låt koka i 10 minuter
  3. Sila av löken och vitlöken och smaka av såsen med salt och peppar
  4. Red av såsen med 1 tsk maizena utblandad med 1 msk vatten.

Vegansk majonnäs, 3 dl, 15 minuter

Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Toast skagen, 10 små portioner, 30 minuter

Ingredienser Skagenröra:

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 3 msk tångcaviar, blandade färger
  • ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl hackad färsk dill
  • 1 liten rödlök
  • 1 fänkål
  • 150 g palsternacka
  • salt och svartpeppar
  • Olivolja

Ingredienser övrigt:

  • 1 limpa levainbröd
  • Vegosmör eller olivolja att steka i
  • 4 msk röd eller svart tångrom
  • Några dillkvistar
  • Olivolja
  • 1 citron
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka palsternackan  i ca 7×7 mm stora tärningar. Koka den al dente.
  2. Finhacka rödlöken och fänkålen.
  3. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivoljan.
  4. Smaka av med citronjuice tills du är nöjd. Servera med ett gott bröd, några extra droppar olivolja och en liten kvist färsk dill. Röran kan med fördel stå och dra till sig några timmar i kylskåp innan servering.
  5. Skiva levainbröd och stek i rikligt med smör eller olivolja tills de får fin färg
  6. Bygg toasten genom att lägga en generös klick skagenröra på brödet, toppa med tångrom, dill och en klyfta citron. Ringla över lite olivolja och nymald svartpeppar

Avocadohalvor med tångrom och vegansk majonnäs, 6 st, 15 minuter

Ingredienser:

  • 3 st mogna avocados
  • ½ rödlök
  • ½ dl vegansk majonnäs
  • 3 msk tångrom
  • ½ citron
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär avokadorna i halvor och plocka ut dem ur skalet med en sked
  2. Ringla ner majonnäs i hålet efter kärnan på varje avocadohalva
  3. Toppa majonnäsen med tångrom, lite rödlök, några droppar citron och olivolja
  4. Mal över svartpeppar och flingsalt
  5. Servera genast!

Auberginesill på två sätt

Senapssill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar

Ingredienser Senapssill

  • ½ stor aubergine
  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,75 dl socker
  • 3 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor

Senapssåsen:

  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också!)
  • 1 dl hackad dill
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  7. Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.
  8. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.
  9. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
  10. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
  11. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.
  12. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Citronsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar

Ingredienser citronsill:

  • ½ stor aubergine
  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,75 dl socker
  • 3 grovt krossade enbärn
  • 1 lagerblad
  • En näve färsk citrontimjan
  • Skal från 1 ekologisk citron

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  7. Klar att servera!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to Veganskt påskbord

  1. Hanna 14 april, 2017 at 08:55 #

    Hej!

    Jag blev väldigt taggad på att testa steken, men undrar hur stor form du har använt dig av? Och tror du det skulle gå att halvera receptet och bara göra fem portioner?

    Glad Påsk!

    • Jävligt gott 14 april, 2017 at 02:28 #

      Du kan absolut halvera den och använda en form som rymmer ca 3-4 dl.

  2. Åsa 3 april, 2017 at 11:58 #

    Jag har aldrig fattat det där med lamm till påsk. De av mina vänner som har får har ju precis börjat med lamningen. Lammen är i bästa fall några veckor gamla till påsk. Det är väl ändå inte NU de ska slaktas? Det är väl till hösten vi har svenskt lammkött?

    • Jävligt gott 3 april, 2017 at 01:46 #

      Du, ärligt talat har jag ingen aning heller men uppenbarligen är det en tradition. Känns ju ganska wierd som du säger.

  3. Karin Åberg 2 april, 2017 at 11:16 #

    Hej! Om jag vill förbereda nöt- och svampsteken, tror du att man kan göra den klart fram till att den ska stå i ugnen och sen låta den stå nån dag innan man gräddar den? Eller blir den kanske konstig i konsistensen då? Eller typ halvgrädda den, ställa kallt och köra klart den när den ska ätas?

    • Jävligt gott 3 april, 2017 at 01:45 #

      Nä jag skulle rekommendera att grädda den klart dagen innan, ha i kylskåp och sedan värma upp den innan den ska ätas på ca 100 grader i en 20 minuter. Pensla med lite vätska innan så klarar den sig fint.

      • Karin Åberg 4 april, 2017 at 10:41 #

        Tack! On a side note så åt jag fooled pork för första gången i fredags – bjöds på det av en blandkostarkompis. Ditt recept förstås. Det var verkligen supergott! Och extra fint eftersom hon letat upp det receptet för att det skulle passa mig 🙂 Tack för att du delar med dig av din jävligt goda mat!

  4. Josefine 2 april, 2017 at 08:27 #

    Kul och gott 🙂 Jag försöker komma på ett substitut till deviled eggs men lyckas inte riktigt.. Det enda jag kan komma på som man kan fylla på samma sätt som ägg är avokado… Har du några ideer?

    • Jävligt gott 3 april, 2017 at 01:45 #

      Jag har sett folk ungsbaka potatis, så skalet blir hårt och krispigt och sedan gräva ur det, blanda potatisfyllningen med lite olika grejer och sen lägga tillbaks det. Skulle säkert bli gott! Lite som en variant på små bakpotatisar.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Min påsk genom telefonen | Dnilva - 18 april, 2017

    […] Kul att testa och jämföra så en vet vad en ska laga till nästa högtid. Den lite mörkare från Jävligt Gott och den i den ovala formen är en isländsk […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes