Veganskt bacon – fejkon, hemmagjort!

IMG_3900 (800x600)Det här är ett certifierat epic life hack. Och jag lovar er,  åtminstone mitt liv kommer aldrig att bli detsamma igen. Min matlagning har levlat till en nivå av awesomeness aldrig tidigare uppnådd. Jag kan göra mitt eget fejkon. När jag vill, hur ofta jag vill och hur mycket jag vill.

Haha, okej. Jag kanske tar i en aning, men det här är verkligen skitgott. Det är utan tvekan det godaste baconsubstiut jag har hittat/köpt eller ätit hittils och det är jättelätt att fixa. Inspirationen kommer härifrån. Det enda kruxet är att det är absolut godast med Vianas rökta tofu, som tyvärr inte riktigt ingår i basutbudet i de flesta affärer (finns dock till exempel på Daglivs vid Fridhemsplan och att beställa online). Va dock lugna, det går antagligen precis lika fint med vilken fast tofu som helst som man dock först får lägga i press ett tag för att dra ur överflödig fukt och för att göra fastare. Vianas är dock superfast i konsistensen och redan lätt rökt, vilket ju är perfekt för ändamålet.

Receptet är jätteenkelt. Testa själva!

*Edit oktober 2016* – Jag är en av finalisterna i Sveriges största tävling för matbloggare – Matbloggspriset Folkets val! Det skulle betyda ofantligt mycket för mig, och mina möjligheter att få fler att upptäcka hur gott och svulligt det kan vara med vegokäk, om ni skulle vilja ta er två sekunder och rösta på mig. Allt ni behöver göra är att klicka på den här länken, likea bilden på Matbloggsprisets facebooksida och sedan kanske till och med dela bilden vidare! Tack! <3

IMG_3968 (800x600)

Fejkon 250 g, 2-6 portioner beroende på användningsområde

  • 250 g väldigt fast tofu
  • 3 msk Kikkoman soja
  • 4 tsk liquid smoke
  • 1/2 tsk socker (jag tycker att det ger en liten extra karamellisering som jag gillar)
  • 1/2 dl rapsolja

Alla ingredienser går att variera mängdmässigt efter önskat resultat. För ett saltare eller mer rökigt resultat öka mängden soja eller liquid smoke. Mängden olja går också att minska eller helt utesluta för ett supernyttigt alternativ. Men va fan, det är ju fejkon vi snackar om, inte broccoli…

IMG_3970 (800x600)

Om du inte har en jättejättefast tofu från början, så öppna förpackningen och lägg tofun i press mellan två nedtygda tallrikar invirad i hushållspapper i ca 30-60 minuter först. Skiva därefter tofun så tunt du kan, alternativt tärna om du hellre vill ha det så, och lägg tofun i en plastpåse tillsammans med de övriga ingredienserna. Låt marinera minst en halvtimme och värm därefter upp en stekpanna till medelhög värme. Ha ner påsens hela innehåll i stekpannan, marinad och allt och stek tills att marinaden har reducerats bort och tofun blivit knaprig och tagit upp smaken från all marinad. Käka genast, eller låt svalna, det är helt upp till dig. Du kan använda det färdiga resultatet precis på samma sätt som knaperstekt bacon och smaken är förvånansvärt lik (utan bismaken av lik. höhö).

Vi kan väl helt enkelt konstatera att bacon helt enkelt bara smakar salt, rökt och fett. Svårare än så var det inte.

Här är ett par sätt som jag har testat att äta det på än så länge. Med raggmunkar, med råstekt potatis och ägg samt på en BLT Sandwich (bacon, lettuce, tomato och majonnäs typ). 😀 Garanterat en fullträff all the way.

IMG_3915 (800x600)

IMG_3980 (800x600)

IMG_3903 (800x600)

, , , , , , , ,

36 Responses to Veganskt bacon – fejkon, hemmagjort!

  1. Anders 16 oktober, 2017 at 11:19 #

    Hej!

    Tycker det här är en fantastisk blogg med en massa goda recept. Jag tror jag hör till den utpekade publiken, dvs. köttätare som vill äta mer vegetariskt/veganskt. Givetvis ville jag då testa detta bacon substitut, speciellt efter alla orerande kommentarer och hur likt bacon det blev.

    Hur smakar det då? Det smakar soja, lite sött och dålig rökarom. Det smakar inte illa men det smakar inte som bacon. Inte för att låta som en kränkt vit man men kommentarer som ”Vi kan väl helt enkelt konstatera att bacon helt enkelt bara smakar salt, rökt och fett.” sänker ju trovärdigheten en aning. Säljer man in detta som ett baconsubstitut till en ihärdig köttätare så tror jag inte dom plötsligen kommer acceptera vegankosten med öppna armar.

    Ursäkta gnället.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 16 oktober, 2017 at 03:16 #

      Haha, gnället är ursäktat! Ja, nej jag ska verkligen inte säga att det kommer att smaka exakt lika dant – eller att jag för den delens skull minns exakt vad bacon smakar som (det smakar ju också en del gris helt enkelt). Men jag brukar säga att det snarare än att vara exakt lika dant åtminstone ska vara jävligt gott. Och det tycker åtminstone jag att det är! Men det är så klart – att om man förväntar sig att det ska vara samma sak så tror jag att man blir besviken =/

      • Anders 23 oktober, 2017 at 08:11 #

        Tack för ett trevligt svar och för ditt arbete med att lyfta fram den goda vegetariska maten.

  2. Frida 14 september, 2017 at 06:56 #

    Hej! Jag är en soja- och chili-allergisk vegetarian som är på jakt efter ett fejkon jag kan äta. Har du någon tanke om vad jag skulle kunna prova? Tack för en härlig blogg – din kålpudding är favoriten här hemma
    Mvh Frida

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 september, 2017 at 10:00 #

      Du skulle kunna testa rispappersbacon? Använd min marinad, men rispapper istället för tofu. Om du inte tål sojasås heller så kan du använda lite salt och marmite istället kanske.

  3. Alice 13 april, 2017 at 03:32 #

    Testade det här receptet härom veckan som ett annat alt till ditt fejkonrecept. Blev asgott också – testa om du vill! https://yupitsvegan.com/2016/04/18/vegan-rice-paper-bacon/

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 april, 2017 at 02:27 #

      Hört talas om det där, men inte testat ännu. Ska kolla!

  4. NJ 9 november, 2016 at 10:18 #

    Måste tyvärr berätta att Daglivs i Fridhemsplan har slutat sälja tofu av detta märke. :/

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 november, 2016 at 08:45 #

      Segt! 🙁 Men, det går med mycket annat också! Överlag funkar de flesta fasta tofusorter bra, men om ni hittar rökt tofu Mandel-Sesam från Taifun är det perfekt! Det tycker jag är lite vanligare i matbutiker.

  5. Tommy 6 september, 2016 at 08:26 #

    Frid!
    Tack för tipsen på fejkon,grymt bra.

  6. Lovisa 22 augusti, 2016 at 08:00 #

    Ett plus som du kanske inte tänkte på, men nu kan även jag som glutenintolerant vegetarian äta fejkon! Tål inte de i affären 🙂

  7. Jeanette 31 mars, 2016 at 10:40 #

    Detta är ett gammalt recept som härstammar från Miyoko Schimmer.
    Jag har gjort denna bacon i 4 år. Men hennes recept är ännu bättre.
    Kolla youtube på hennes namn och skriv vegan bacon.
    Hon tillsätter nutritional yeast och man behöver inte marinera tofun alls.
    Går att göra så 5 min.
    Tack och Hej

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 mars, 2016 at 12:58 #

      Hej! Menar du att mitt recept skulle vara från Miyoko Schimmer? I sånna fall är det en ren slump, för det här gissade och testade jag mig fram till ifrån vad jag sett andra göra på massor av ställen online. Men hennes kan mycket väl ha varit ett av de recept jag bläddrade igenom. Det är inte omöjligt.

  8. Erika 17 januari, 2016 at 06:02 #

    Ett tips för att få vanlig, fast tofu att bli riktigt fast (och på köpet suga upp marinad bättre) är att frysa den, tina den och krama ur all vätska!

  9. Anna 30 december, 2015 at 01:22 #

    Galet gott! Vi använde Taifuns japanska tofu, utan att pressa. Tärnade ganska smått. Hälften gick åt till fancy och god förrätt på julafton (http://alltommat.se/recept/jordartskockscheesecake-med-bacon-och-dadelkrisp/) och resten åt vi fem dagar senare i en fantastisk carbonara – då var fejkonet ÄNNU godare. Så funkar fint att spara i kyl åtminstone en vecka!

    Tack för recept!

  10. Robert 31 maj, 2015 at 02:34 #

    Tackar för sjukt bra tips på fejkon!! Har även testat med att marinera tunt skivad halloumi med liquid smoke och sen steka den. Blir också sjukt gott!!!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 maj, 2015 at 04:19 #

      Det kan jag tänka mig! Ska testa – kanske nästa gång jag ska käka burgare!

  11. lina 17 maj, 2015 at 01:49 #

    verkar gott! funkar det att grilla?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 maj, 2015 at 01:16 #

      Hej!

      Absolut! Det tror jag nog. Enda kruxet kan vara att marinaden kanske rinner av lite för lätt om du inte har marinerat dem länge i förväg.

  12. lina 17 maj, 2015 at 01:49 #

    kan man grilla det ist?

  13. Per 22 mars, 2015 at 10:48 #

    som Magnus så körde jag med Kung Markattas tofu.
    Pressade rejält och slicade 3mm skivor i mandolinen. Jösses bästa fejconen hittills. Jag skall testa att toppa Haloumi burgaren med dessa, kan inte bli annat än magiskt.
    Tack som f**n för en underbar ide och en fantastisk matsida

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 mars, 2015 at 08:21 #

      Tack själv för feedbacken! Jättekul att folk testar och att det funkar lika bra som det gjorde för mig! 😀

  14. katta 17 mars, 2015 at 09:18 #

    Hej

    Låter jättegott!

    Om jag har den rökta tofun från Viana – ska jag ändå behandla den med liquid smoke?
    Hur modifieras receptet då?

    Tack snälla 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 mars, 2015 at 11:14 #

      Det går finfint! Det är samma tofu som jag själv använde första gången jag gjorde receptet. Du behöver inte justera mängden alls, jag tycker inte att den rökta smaken i Vianas tofu är så stark till att börja med, så den gör inte så stor skillnad. Däremot är konsistensen i den perfekt.

  15. Magnus 9 mars, 2015 at 02:34 #

    Strålande recept, även om det blev lite för hårt stekt innan marinaden hann reduceras bort helt (kanske skar FÖR tunna skivor) (blev gott ändå, men lägenheten luktade rökt resten av dagen).
    Man börjar ju genast fundera på hur man skulle kunna modifiera det här så att man kan få ett stekt fläsk-substitut till de bruna bönorna. Har du inget sånt projekt på g?

    • Magnus 9 mars, 2015 at 02:49 #

      Gick f.ö. alldeles utmärkt att använda Kung Markattas vanliga tofu som legat i press nån timme!

      • Jävligt gott
        Jävligt gott 10 mars, 2015 at 08:49 #

        Tack för att du testade att göra det med en annan tofu och kommenterade hur det gick! Jättebra för folk att veta:) Kul att du gillade det också, men visst är det väl så att det inte riktigt är bacon om det inte stinker i hela lägenheten efteråt? Hehe..

        • Magnus 10 mars, 2015 at 09:55 #

          Haha, kanske det… men jag har inte ätit bacon på trettio år, så jag är inte säker. 🙂
          Jag ska garanterat göra om det, men då får jag se till att fläkten är på max, eller kanske eller kanske vänta tills familjen är bortrest några dar eller så…

  16. Christine 2 mars, 2015 at 12:47 #

    Var hittar man den väldiga fasta tofun?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 2 mars, 2015 at 09:30 #

      Du kan bland annat hitta den på Daglivs på Fridhemsplan, men goodstore har den ibland också. Den heter Rökt Tofu från Viana.

  17. Bengtaria 27 januari, 2015 at 09:31 #

    Detta måste jag bara prova!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk boeuf bourguignon | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 april, 2017

    […] alltså. Och det roliga är att det har hänt ganska ofta nu på senaste dessutom. Både med fejkonet, med palten (som ni får läsa om i min kommande kokbok!) och nu med den här grytan. Ni vet, när […]

  2. Frasiga veganska raggmunk med rökig knaperstekt tofu – Vegokäk - 22 februari, 2016

    […] den grymma vegokocken @vegankompisen. Tofureceptet är anpassat från det som finns på bloggen jävligt gott. Mitt viktigaste tillägg är Marmite, detta missförstådda smörgåspålägg som ger buljonger […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes