Veganska Sloppy Joes



*Det här är ett samarbete med Pulled Oats!*

Hej!

– Recipe in english further down! –

Hoppas att allting är bra med er! När jag satt och skrev det här receptet satt jag i publiken på White Guide Junior nere i Göteborg och multitaskade. Jag föreläste för 400 pers om ”Social mat och sociala medier” och kände mig liiiiiite nervös. David Lega hade pratat precis innan på scen och är ju sjukt rutinerad och fick det mesta jag kunde leverera att framstå som orutinerat babbel (företällde jag mig iaf just då). Jag har föreläst förut, även om jag kanske inte hållit just det där föredraget tidigare om just den här saken inför just den här publiken. Sveriges ledande hjärnor inom offentlig mat. Ingen stress. 😛

Så, jag tänkte att jag väl sätter mig längst bak i salen och jobbar lite medan jag har chansen för distraktion. Det är mycket på gång just nu! Föreläsningar, recept, webbkurser, samarbeten, affärsutveckling, texter som ska skrivas och foton och filmer som ska redigeras. Då måste man multitaska och sikta högt 😉

Det är ganska mycket jobb för tyvärr så är det inte varken enkelt eller gratis att göra allt det där, och därför är det så grymt att det finns företag som Gold&Green som vill slå ihop sina påsar med mig ibland och hjälpa mig att nå ut med mina recept och idéer till er. Att göra sådana här samarbeten handlar för mig inte om att jag säljer ut Jävligt gott. Det handlar om att jag skapar möjligheter att nå ut och att kunna skapa nya recept till er. Som den här sjukt smarriga sloppy joe’n!

Gold&Green och Pulled Oats förtjänar dessutom en lite närmare introduktion för er som inte känner till dem. Det är ett finskt företag som blivit en megasuccé i vårt östra grannland och gått från inget till typ all the rage på bara ett år där. Det är ett veganskt protein baserat på havre och gulärtor vilket dels både gör det till fullvärdigt protein (alla aminosyror vi behöver), men det gör det också helt nordiskt odlat – vilket är grymt! Så mycket lättare att argumentera för att byta ut svenskt kött mot svenska spannmål och bönor än mot kinesisk eller brasiliansk soja! Det innehåller dessutom hela 30 g protein per 100 g, dvs mer än både nötkött eller kyckling – och är jävligt gott! Det är perfekt istället för köttfärs eller grytbitar, både att knaperstekas eller att has i grytor (där det dock blir lite med pulled porkaktigt om det kokas ett tag). Try it!

Föreläsningen gick helt okej dock!

Sloppy joe, 4 stycken

  • 300 g naturell eller tomatkryddad pulled oats
  • 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 grön paprika
  • 1 msk tomatpuré (skippa om du använder naturell sloppy joe)
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1,5 msk torkad oregano
  • 1/2 dl söt och rökig BBQsås
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 1 tsk färsk limejuice
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • 4 stycken veganska hamburgerbröd
  • 100 g färsk grönkål
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • 1 tsk rapsolja
  • salt och peppar
  • 1 burk majs á 200 g
  • 1 rödlök
  • limejuice från 1 hel lime

Gör så här

Såsen

  1. Skala och hacka lök och vitlök, samt grön paprika i bitar och fräs mjuk i rapsolja
  2. Tillsätt pulled oats och stek tills du får en stekyta
  3. Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek i någon minut så smakerna i kryddorna väx. Tillsätt ev. lite mer olja eller vatten för att inte torrsteka för mycket
  4. Ha i tomatsås, BBQ sås, grönsaksfond, sojasås och precis så mycket vatten så att du kan röra runt i grytan.
  5. Låt koka på låg värme i ca 15-20 minuter tills såsen tjocknat ihop rejält och inte längre är såsig utan snarare krämig. Rör då och då så det inte bränns i botten
  6. Smaka av såsen med salt, peppar, limejuice och ev. lite kryddor och koka 3 minuter till

Masserad grönkål

  1. Skölj och plocka grönkålsbladen
  2. Blanda dem med citronjuice, rapsolja, salt och peppar och massera tills bladen mjuknar och blir grönare

Picklad lök

  1. Skiva rödlöken tunt
  2. Pressa limejuice över löken och massera in försiktigt
  3. Låt dra 15-30 minuter innan servering

Bygg sloppy joe’n

  1. Rosta hamburgerbröden
  2. Lägg grönkål i botten, färs på kålen och toppa med majs och picklad lök
  3. Ät med händerna, med en massa servetter till hands!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



English recipe – Sloppy joe, 4 stycken

  • 300 g natural or tomato flavored Pulled Oats
  • 1 tbsp canola oil
  • 1 gul lök
  • 3 cloves of garlic
  • 1 gren paprika
  • 1 tbsp tomato puré (skip if you are using tomato Pulled Oats)
  • 1 tbsp ground cumin
  • 1 tbsp ground paprika
  • 1,5 tbsp dried oregano
  • 1/2 dl (0,2 cup) sweet and smokey BBQ sauce
  • 1 jar of crushed tomatoes á 400 g
  • 1 dl (0,4 cup) vatten
  • 1 tbsp chinese soy sauce
  • 1 tbsp dark vegetable broth
  • 1 tsp fresh lime juice
  • Salt and pepper

Condiments

  • 4 vegan burger buns
  • 100 g fresh kale
  • 1 tsp fresh lemon juice
  • 1 tsp canola oil
  • salt and pepper
  • 1 jar of corn á 200 g
  • 1 red onion
  • lime juice from 1 whole lime

Do this:

The sauce

  1. Peel and chop onions, garlic and green paprika in pieces and fry until soft in canola oil
  2. Add pulled oats and fry until it starts to caramelize
  3. Add tomato puré and spices and fry for a minute or two so that the flavors of the spices begin to grow. add a little more water or oil to prevent the spices from frying dry and burning
  4. Put in the tomato sauce, BBQ sauce, vegetable stock, soy sauce and just enough water to be able to stir the stew
  5. Let it boil on low heat for 15-20 minutes until the sauce thickens and become creamy and thick. Stir every once in a while so that it doesn’t burn in the bottom
  6. Add salt, pepper, lime and maybe some more spices to taste and then let it boil for 3 min more

Massaged kale

  1. Wash and pick the kale leafs
  2. Mix the kale with the lemon juice, canola oil, salt and pepper and massage it into the leafs until they soften and become greener

Pickled onions

  1. Slice the red onion thinly
  2. Press lime juice over the onion and massage in softly
  3. Let soak for 15-30 minutes before serving

Building the sloppy joe

  1. Roast the burger buns
  2. Put kale in the bottom, pulled oats on top and then onions and corn to finish it off before closing the lid
  3. Eat with your hands with alot of napkins!

, , , ,

3 Responses to Veganska Sloppy Joes

  1. sofie 25 oktober, 2017 at 12:13 #

    Yum, lagade det till middag igår och äter resterna i detta nu. Supergott.

    Om man får önska sig något nu så är det ju flera recept med pulled oats.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 oktober, 2017 at 06:23 #

      Det kommer absolut fler framöver! Det är ju en ny produkt så jag har inte hunnit testa dem så mycket ännu.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

    […] Sloppy Joes […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: