Veganska Rullader – Gjorda på Anammas formbara färs

Hej!

Här kommer en kanske lite ovanlig disclaimer. Det här inlägget är INTE ett reklamsamarbete. Jag får ingen ersättning what so ever för att skriva det jag gör här om Anammas nya formbara färs som funnits på marknaden i någon vecka nu när det här inlägget skrivs. Jag är bara totalt förälskad. Det här är det bästa som hänt vegomaten sedan Oumph. Jag undrar ärligt talat om det faktiskt inte är snäppet bättre till och med.

Ni som följt bloggen under några år vet att jag är helt jävla galen i olika färsrecept där jag försökt få vanlig vegofärs att se ut som och bete sig som köttfärs, i något desperat försök att få till ett slutresultat som både ser ut som och smakar (typ som) hamburgare, köttbullar eller kebab. Och visst, det har funkat ganska bra. Men ett stort problem som alla mina recept har haft är konsistensen. Det är helt enkelt förbannat svårt att få vegofärs att binda på ett tillfredsställande sätt med hjälp av grejer som finns hemma i den vanliga dödliges skafferi utan att det blir rätt mosigt. Det kanske blir gott, men det blir utan tvekan mosigare än jag velat.

Det som Anamma lanserar nu är inget i sig totalt revolutionerande. De har lanserat en färs med metylcellulosa i. Metylcellulosa har använts i flera år för att få färdiga vegobiffar och köttbullar att binda (och en lång rad andra prylar också). Det är till exempel en av ingredienserna i den berömda Beyond Burgern från Beyond Meat. Det ska tilläggas att den framställs från cellulosa, dvs växtfibrer och är totalt oallergent). Det som ÄR nytt är att det tidigare bara funnits tillgängligt för den glade prick som råkar ha sig en industriell matprocessningsfabrik på bakgården. Metylcellulosa är meckigt att använda och få in i processen. Så meckigt så det inte säljs i butik hur som helst. Anamma har löst det här genom att helt enkelt binda in metylcellulosa i sin vegofärs, men inte format eller värmt upp den utan därefter genast fryst den och skickat ut den i butik.

I praktiken är Anammas formbara färs i stort sett samma produkt som de gör sina vegobullar av, fast innan de hamnar i formen och försteks. Det är i alla fall min gissning, för om man bara tar färsen direkt ur påsen, tinar upp den, formar den och steker den är det exakt så den smakar och ser ut.

Fördelen är att du nu helt enkelt får möjlighet att krydda och forma dina anammabullar precis hur du vill! Vilket ärligt talat ÄR helt jävla revolutionerande.

Jag har sett folk göra allt möjligt med de här biffarna på Facebook på senaste. Järpar, köttbullar, biffar, kebabspett osv. Men jag tänkte att jag skulle testa hur långt det går att pusha smeten. Hur starkt bindmedel är egentligen Metylcellulosa?

Jävligt starkt visade det sig! Köttbullar gjorda av den formbara färsen studsar som studsbollar i pannan bara efter några minuters stekning, och de löser inte upp sig om de kokas i tomat eller gräddsås. Så jävla awesome!

Jag fick en fråga när jag höll på och trixade och testade färsen på min instagram story om det kanske gick att göra lövbiffar av färsen också. Så jag testade, och lo and behold! Det blev helt otroligt bra faktiskt!

Jag la ut en avlång biff på ca 80 g mellan två ark plastfolie och dunkade biffen platt med en kastrull tills jag hade en avlång och ca 2 mm tjock platta. Den reagerar nästan direkt på värmen och efter bara 30 sekunder i stekpannan kunde jag vända och vrida den hur som helst utan att den gick sönder. Den gick till och med att rulla! Det enda ni får tänka på är att inte steka biffarna för länge, de blir lätt lite torra annars.

Vilket då osökt ledde mig in på det här receptet..!

Jag ger er – veganska rullader! Fan, det var första gången på säkert 14 år som jag ätit detta. Och det var inte långt ifrån alltså! Hur gott som helst! <3

Veganska ”oxrullader” i gräddsås, 5-6 portioner

  • 850 g Anammas Formbar Färs (denna är ett måste och är inte utbytbar i detta recept)
  • 250 g fast naturell tofu
  • 150 g soltorkade tomater
  • 1 stort knippe färsk bladpersilja
  • 100 g vitkål
  • 150 g färska skogschampinjoner
  • 1,5+0,5 msk ljus sojasås
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 krm socker
  • 1 msk + rikligt med rapsolja för att steka i
  • Salt och svartpeppar

Gräddsåsen

  • 4 dl havregrädde
  • 1,5 msk vetemjölk eller majsstärkelse
  • 2 msk veganskt smör eller rapsolja
  • 1,5 msk svampfond
  • 2 msk svartvinbärsgelé (med pektin)
  • 1,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk ljus sojasås
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att ta ut vegofärsen ur frysen och låt den tina i ca 1 timme innan användning.
  2. Medan färsen tinar förbereder du din tofu. Skär tofun i ca 7×7 cm tjocka stavar, som är lika långa som tofubiten är bred, dvs ca 5 cm. Lägg dem i en plastpåse tillsammans med 1,5 msk ljus sojasås, 1 tsk liquid smoke, 1 msk rapsolja och 1 krm socker. Låt marinera i ca 1 timme.
  3. När tofun marinerat klart så stjälper du ner tofun och marinaden i en stekpanna och steker på medelvärme tills tofun absorberat all marinad och fått fin färg. Lägg åt sidan i en skål.
  4. Strimla vitkålen och champinjonerna tunt och skär persiljestälkjarna i ca 5 cm stora bitar. Stek i rapsolja tills kålen och svampen fått färg och persiljestjälkarna mjuknat och tillsätt sedan 0,5 msk ljus soja, och svartpeppar och stek i 30 sekunder till. Lägg i en separat skål.
  5. Strimla soltorkade tomater och lägg även den i en skål åt sidan.
  6. Nu till färsen: Forma en avlång biff med händerna bestående av ca 80 g färs. Lägg den mellan två ark plastfolie på en stadig skärbräda och banka den platt och avlång med hjälp av botten på en kastrull – precis som om du skulle banka ut en schnitzel eller en lövbiff ur en köttfilé. Plasten hjälper till att hålla ihop biffen och ser till att den inte fastnar på kastrullen.
  7. Värm upp en stekpanna med en klick rapsolja i mitten. Ta bort det ena lagret plastfolie och vänd sedan försiktigt ner den tunna biffen i stekpannan. Ta bort den andra biten plast så den inte fastnar i pannan! Stek ca 20-30 sekunder per sida, så den precis börjar ta färg och bindmedlet i färsen reagerar. Peppra rikligt i pannan. Upprepa 10 ggr tills färsen är slut och du har 10 stycken ”lövbiffar”.
  8. Rulla in några bitar tofu, grönsaksblandning och soltorkade tomater i varje biff. Om du rullar försiktigt så håller de fint. Fäst dem med tandpetare och lägg på ett fat.

Gräddsåsen

  1. I samma stekpanna som du stekte lövbiffarna (utan att skölja ur den), ha i matfett och mjöl och rör runt så mjölet blandas med det smälta fettet.
  2. Ha i grädde, lite i taget, och låta koka upp i mellan tills du hällt i all grädde och fått den konsistens du vill ha, precis som om du skulle göra en bechamelesås.
  3. Tillsätt svartvinbärsgelé, sojasås, fond och rosmarin och låt koka i 1-2 minuter.
  4. Lägg ner rulladerna försiktigt i pannan med gräddsåsen. De ska ha öppningen nedåt.
  5. Låt rulladerna koka med i såsen i 5-6 minuter och ös dem med gräddsås lite då och då. Om såsen blir för tjock så späder du den bara med lite vatten och rör försiktigt.

Servera rulladerna med valfri sorts potatis, rikligt med gräddsås och mer svartvinbärsgelé eller rårörda lingon. Pressgurka funkar så klart alltid också!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

15 Responses to Veganska Rullader – Gjorda på Anammas formbara färs

  1. Jennifer 15 april, 2018 at 10:34 #

    Jag begriper inte hur den här delen av punkt 2 går till.

    ”Skär tofun i ca 7×7 cm tjocka stavar, som är lika långa som tofubiten är bred, dvs ca 5 cm.”

    Vad för tofu köper du om du får ut bitar som är 7 x 7 x 5 cm? Så stora är inte ens de tofublock som går att köpa här (Kung Markattas, Coops egna…) Och hur får du in så stora tofubitar i rulladen?
    Förklara gärna närmare, eller med en bild eller något, för jag begriper tyvärr inte alls.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 april, 2018 at 10:45 #

      Oj! Det ska stå 7×7 millimeter, inte centimeter! Haha 😛

  2. Amanda 14 april, 2018 at 10:18 #

    Det här verkar som ett superbra recpet! Jag har bara två frågor!
    – Är det menat att stå ”vetemjöl eller majsstärkelse” istället för ”vetemjölk eller stärkelse”? Jag blev förvirrad när jag senare i receptet läst att vi skulle ha mjölet.
    – På bilden har du garnerat med någon härlig färsk krydda. Är det rosmarin och salladslök?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 april, 2018 at 12:22 #

      Man kan använda majsstärkelse istället för mjöl om man vill ha rätten glutenfri.

      Det är rosmarin jag har på bilden!

  3. Lena 1 april, 2018 at 07:55 #

    Lagade det här igår och det var verkligen supersmarrigt, men det tog ganska lång tid… De flesta rulladerna höll ihop och fyllningen var perfekt! Tack för inspiration och jättegoda receot!

  4. Mikaela 18 mars, 2018 at 03:10 #

    Hejsan!

    Skulle göra detta ikväll men min småbarnströtta hjärna hade inte tänkt på att tandpetare kunde vara en bra idé att ha hemma..

    Undrar hur du skurit tofun, är det 7*7 mm tjocka stavar? Fattar verkligen inte hur du menar annars, med 7*7 cm..

    Med vänlig hälsning, JÄTTEtrött

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 mars, 2018 at 08:33 #

      Haha, gör stavarna lika långa som tofubiten är, men ca 7 mm tjocka på alla andra ledder! Jag tog faktiskt gamla grillpinnar och klippte av med en avbitartång. Du kan också knyta med steksnöre!

  5. Lisa 13 mars, 2018 at 08:10 #

    Provade idag men den höll verkligen inte ihop när den skulle stekas! Blev färs av allt! Besviken, gott ändå dock

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 mars, 2018 at 10:40 #

      Attans! Använde du rätt sorts färs då? Den som det står formbar färs på förpackningen, inte den som det står vegofärs på?

  6. Lotta 12 mars, 2018 at 10:10 #

    OMG! Fick jag i ett sms från sonen som fått med rätten i matlåda och att han såg framemot nästa gång den ska tillagas. Maken gömde undan en matlåda så att den andra sonen inte skulle roffa åt sig den (vi har många matlådor i vår familj) . Bättre betyg går bara inte att få… jag själv då… säger nog OMG! jag med 🙂

  7. Elin 6 mars, 2018 at 06:12 #

    Hej! Verkar awesome! Men är skeptisk då anammas ”vanliga” färs gör att jag får ont i magen vilket det är många som får. Vet du hur denna är mot magen om du också haft magont av den första färsen? Eller om du känner någon som vet?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 mars, 2018 at 06:27 #

      Eventuellt kanske du är sojaintollerant? Då borde du kolla upp det och undvika sojaprodukter överlag.

  8. Io 27 februari, 2018 at 04:01 #

    Grymt ju! Vart har du hittat den nya färsen? Jag har letat och letat – utan resultat….. 🙁

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes