Veganska ribs med coleslaw och potatisklyftor – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen!

*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*

Hej!

Nu har vi kommit halvvägs (dv 4 av 8!) med mina jävligt goda festivalrätter som jag har tagit fram tillsammans med Bråvallafestivalen, och dagens recept är fan ingenting att leka med! 😀 Dessa veganska ribs är framtagna för att passa perfekt på grillen i sommar och är onekligen något extra. Oumphs filéer är perfekta till den här rätten då de har den där köttiga och tuggiga konsistensen man är ute efter och tillsammans med en krämig coleslaw är det här en riktig slam dunk!

De här ribsen blir extra bra om de får grillas, då de höga temperaturerna gör att man kommer undan med en snabbare tillagningstid och extra rökighet som ger ett saftigt resultat. Men har du ingen grill tillhanda så funkar det fint att köra dem på grilleffekten i ugnen istället. Just Oumph mår också bra av att få marineras lite längre och sedan tillagas hårt och snabbt så man får en krispig yta men behåller saftigheten i mitten. Risken är annars att det blir torrt och segt.

De övriga recepten hittar ni här under kategorin Festivalkäk, det är en burgare, en pad thai och min veganska kebabtallrik.

Men nu, without further ado (för jag måste springa iväg på teater i kväll, så jag hinner inte skriva mer! Livet är hårt! 😉 ) – här kommer receptet!

Veganska ribs – 6 portioner 

  • 2 påsar Oumph naturella Filéer
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • ca 4 cm riven färsk ingefära
  • 2,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk srirachasås
  • 3 msk dijonsenap
  • saft från 1 pressad apelsin

Coleslaw ca 1 liter

  • 500 g vitkål
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 1 dl Oatly Havrefraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • 1 dl veganmayonnaise (receptet ger 3,5 dl) (Alternativ: Använd färdig majonnäs, vegan eller vanlig)
    • 3 msk kikärtsspad
    • 3 dl rapsolja
    • 1 tsk dijonsenap
    • 2 tsk färsk citronjuice
    • Salt och vitpeppar

Gör så här:

Revbenspjäll

  1. Blanda ihop socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna därefter och låt svalna i kastrullen.
  2. Lägg därefter vegoköttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden.
  3. Låt marinera i minst 3 timmar
  4. Sätt ugnen på 225 grader på grilleffekt, eller tänd grillen.
  5. Lägg filéerna i en ugnsfast form på bakplåtspapper eller direkt på grillgallret. Spara marinaden i en skål vid sidan om.
  6. Grilla filéerna i ca 8-10 minuter per sida eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta. Grilla dem hårt och kort tid, annars blir de för sega och tappar sin saftighet. Pensla löpande med mer marinad.
  7. Låt svalna några minuter och servera med coleslaw, potatisklyftor och BBQ sås.

Coleslaw: (Alternativ: Använd färdig vegansk eller vanlig mayonnaise och creme fraiche)

  1. För veganmamajonnäs
    1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
    2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås
  2. För coleslaw: hyvla eller skär vitkålen fint. Skala och riv moroten fint. Skiva rödlöken tunt. Blanda ihop allt i en stor skål.
  3. Blanda ner resten av ingredienserna (inkl. majonnäs) och blandar väl. Smaka av mängden senap, salt och peppar tills du är nöjd och låt därefter stå svalt i ungefär en timme innan servering. Rör om igen precis innan servering.

Här hittar ni ett gött recept på potatisklyftor 😀

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes