Veganska raggmunkar med fejkon och rårörda lingon

Hej!

Som ni kanske vet har jag ju ett litet samarbete med ICA den här månaden där vi hjälper folk att komma igång med vegansk mat. En del i det samarbetet har varit att jag då och då tar över deras Instagram Stories och gör små spaningar och roliga grejer. Idag har de följt med mig på en liten ”Vad äter du idag” vlogg (en väldigt populär grej på Youtube där kändisar helt enkelt visar folk vad de äter under en dag som inspiration till folk).

Ni hittar hela storyn på deras instagram, men jag tänkte här att jag skulle dela med mig av receptet på de raggmunkar med fakeon som jag käkade till middag! Det blev sjukt gott, så jag kände att jag genast var tvungen att slänga mig på tangentbordet och skriva ner receptet 🙂

Jag har utgått ifrån Morbergs grundrecept på vanliga raggmunkar och modifierat det en hel del för att få till rätt konsistens på de veganska raggmunkarna – och så klart för att göra dem veganska också 😉 Istället för fläsk använder jag mitt gamla trogna veganska fakeonrecept. Hur gott som helst!

Veganska raggmunkar med fakeon och rårörda lingon, 4 portioner

Raggmunkar

  • 800 g fast potatis
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 dl växtbaserad mjölk (typ havredryck)
  • 4 msk kikärtsspad
  • 1 tsk salt
  • Rikligt med vegansmör för att steka i

Fejkon

  • 2 paket rökt tofu á 140 g eller 1 paket marinerad tofu á 400 g
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 tsk agavesirap eller socker
  • 2 msk rapsolja

Rårörda lingon

  • 3 dl färska eller frysta lingon
  • 1 dl socker

Gör så här

Raggmunkar

  1. Blanda ihop mjöl, växtdryck, salt och kikärtsspad i en bunke och låt dra en stund
  2. Skala undertiden potatisen och riv den sedan direkt ner i bunken med pannkakssmet på den grova sidan av rivjärnet
  3. Värm upp en stekpanna med rikligt med vegansmör till medelvärme.
  4. Stjälp upp ca 1/2 dl smet per raggmunk och stek på medelvärme i pannan tills de blivit genomstekna och gyllenbruna på undersidan. Platta till potatisrivet med stekspaden så det inte hamnar i en klump mitt i raggmunken. Stek inte på för hög värme så de bränns på utsidan innan potatisen i mitten hunnit tillagas. Då blir de inte så goda!
  5. Låt svalna något innan du serverar dem så sätter sig konsistensen bättre. Pannkakor på kikärtsspad funkar bäst när de inte är skållheta, då kan de upplevas lite krämiga i konsistensen.

Fejkon

  1. Om din tofu är vattnig lägger du den press inslagen i hushållspapper i 30 min innan du ska marinera den. Om du pressar ut överflödig vätska suger tofun åt sig bättre av marinaden
  2. Skriva sedan tofun i tunna skivor och lägg i en plastpåse med övriga ingredienser till marinaden
  3. Låt marinera så länge du hinner, men minst 30 min
  4. Stjälp därefter ner hela rasket i en upphettad stekpanna, både tofu och marinad och låt steka på medelvärme tills all marinad absorberats av tofun och tofun blivit knaprig och fått rejält med färg

Lingon

  1. Blanda lingon och socker och mosa med en gaffel tills sockret löst upp sig i bären. Om bären är frysta kan du behöva värma den lite lätt i en kastrull eller i micron tills de tinat nog för att mosas.
  2. Smaka av med socker tills du är nöjd med syran.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

2 Responses to Veganska raggmunkar med fejkon och rårörda lingon

  1. Christian 8 oktober, 2017 at 09:39 #

    Vart får du tag på din Liquid smoke? 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes