Veganska pannkakor

Hej vänner!

Idag är en bra dag. Fåglarna sjunger, solen skiner och jag lyssnar på peppig disneyarenapop i lurarna (har ni sett Viana? Om inte, gör det /Mr Aldrig För Gammal För Disney) och njuter lite extra av allt möjligt.

Idag fyller jag 30 och jag måste verkligen säga att även om livet inte varit rätt igenom enkelt så har jag det ändå jävligt bra. Jag går in i medelåldern way ahead med barn, bil och bostadsrätt sedan länge avklarade. En stor familj som mår bra och hälsan i behåll (trots hypokondriska nojjor att fäktas med). Det är fett viktigt att vara tacksam för det man har. Det är lätt att fastna i stress, krav och små misslyckanden och känna sig låg och sliten. Även jävligt stora saker kan komma och klubba en bakifrån när man minst anar dem och få livet att se väldigt mörkt och jobbigt ut. 2016 var ett sånt år. Ett år med otroligt höga toppar och djupa dalar och mycket press (framförallt från mig själv ska jag erkänna, men inte bara) att prestera och räcka till samtidigt som jag inte alltid orkade och verkligheten hände i extrem HD runt omkring en. Då är det lätt att glömma bort allt man ändå faktiskt har.

2017 har börjat fint. Mycket fint. Och mycket är tack vare er bästa läsare. Jag vet att jag säger det hela tiden, men jag är fett tacksam över allt ni ger mig och alla glada tillrop. Ni gör det så lätt för mig! Även om jag inte kan kontrollera allt som händer så kan jag kontrollera vad jag själv tänker och hur jag reagerar på det som händer, och jag har bestämt mig för att göra mitt bästa för att varje dag försöka fortsätta vara tacksam för det jag har.

Och jag tänkte börja med att tacka er genom att bjuda på det här fantastiskt smarriga veganska pannkaksrecept jag fixade fram i helgen!

Jag har ett enda recept sittandes uppskrivet på en lapp på kylskåpet hemma. Det är receptet på pappas pannkakor. När jag växte upp kunde jag inte få nog av dem. Jag tror att mitt rekord ligger på 14 st under en sittning. Det är typ 1,5 liter pannkakssmet :S Pappa brukade alltid ha lite extra mjöl och lite mindre ägg i sina, vilket gav dem en lite fastare och mindre äggig yta. Stek dem i löjligt mycket smör och ät med minimalt med pålägg (helst inget alls!) och du är i himlen. Iaf enligt mig.

Så nu när jag försöker skära ner på äggen har det här verkligen varit ett problem. Vad ska hända med mina pannkisar? Men in kom kikärtsspadet, och det är helt sjukt alltså. Aquafaba indeed. Det är nästan bara att byta ut rätt av mot ägg. Helt crazy. Jag gjorde amerikanska pannkakor på dem här för några veckor sedan, men nu har även de svenska – klassiska, kommit för att stanna.

Jag har gjort två små förändringar i det här receptet mot orginalreceptet på ägg och mjölk utöver att byta ut äggen och mjölken. Dels hade jag i lite kikärtsmjöl, då jag hade lite hemma. Jag vet ärligt talat inte om det gör någon skillnad, jag tror inte det. Så har ni inget, kör bara vetemjöl (och nej – jag gör inte glutenfria pannkakor, det får ni leta efter i någon annan blogg, men köp för guds skull så bra ekologiskt mjöl ni kan – det gör stor skillnad!). Och sen behöver pannkakorna vila lite längre efter stekning än vanliga, då jag tyckte att de var lite mjukare än vanliga precis i början. Men efter 5-10 mins vila var de perfekta.


Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required


Veganska pannkakor, ca 12-15 st i en 28 ø cm stekpanna

  • Kikärsspad från 1 st 400 g tetra (ca 1 dl, jag använde zetas ekologiska som alltid funkar perfekt)
  • 5 dl vetemjöl (eller 4 dl vete + 1 dl kikärtsmjöl för lite gulare färg och högre proteinhalt)
  • 8 dl havremjölk (jag använde oatlys ekologiska)
  • Ca 1 tsk salt
  • Mjölkfritt smör att steka i (jag föredrar Floras växtbaserade)

Gör så här

  1. Mät upp mjölet och salt i en bunke och blanda
  2. Klipp upp ett litet hörn på kikärtstetran, eller öppna locket på burken så att spadet kommer ut, men kikärtorna stannar kvar. Häll i allt spad i mjölet
  3. Tillsätt 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjöl och spad så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet
  4. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills alla 8 dl är i.
  5. Låt smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka (viktigt för bra konsistens!)
  6. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm ø) till hög värme. Jag brukar börja på 5/6 på min elspis och sedan gå ner till 4/6 när den är riktigt varm.
  7. Klicka i en så stor klick smör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
  8. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 7-8 tills smeten är slut!

Jag vet inte riktigt vad jag tänkte med den här dekorationen… Jisses >< 😛

Om du mot all förmodan skulle vilja göra en enkel och smarrig pannkakstårta (<3!) av den fantastiska hög med pannkisar du slängt ihop så rekommenderar jag att du testar att göra så här:

Pannkakstårta, 8-10 bitar

  • 1 sats pannkakor Från detta recept eller med mina amerikanska pannkakor, det funkar lika fint det!
  • 1 paket frysta ekologiska blåbär
  • 1 paket frysta ekologiska hallon
  • 1 dl socker
  • 1 paket oatlys vaniljkräm (eller alpro vispbar sojagrädde + några droppar färsk citronsaft)

Gör så här

  1. Stek pannkakorna. Ät inte upp dem (jag vet – det är svårt!)
  2. Tina hallon och blåbär på varsin tallrik med 1/2 dl socker vardera
  3. Om du använder grädde, vispa den hårt och länge med några skvätt citronjuice (det hjälper för att få den extra fast – secret tip)
  4. Om du använder vaniljkräm, klipp ett litet hål i kanten på tetran så den går att spritsa
  5. Mosa de tinade bären grovt på respektive tallrik.
  6. Varva pannkakorna med 1 lager blåbär, 1 lager hallon och 1 lager vaniljkräm/tunt lager grädde) tills pannkakorna tar slut
  7. Toppa pannkakstårtan med grädde eller vaniljkräm – eller varför inte med en massa mer blåbär/och eller chokladsås?! (se detta recept för såsen)
  8. Låt stå 1 timme i kylskåp innan servering

Tårta gjord på dubbel sats amerikanska pannkakor som stektes med ca 25 cm ø och fylldes med hallonsylt, toppad med blåbär.

, , , , , , , ,

13 Responses to Veganska pannkakor

  1. Ellen 23 april, 2017 at 09:47 #

    Hej, jag vill informera att oatlys ekologiska havremjölk inte är vegansk:( De har odlat havren med gödsel som är rester från slakterier. Du kanske inte bryr dig, men tänkte att vet var bäst att du visste! (Den oekologiska är dock vegansk) Du kan läsa här: http://www.oatly.com/faq/
    Rulla ner en bit!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 april, 2017 at 10:34 #

      Hej!

      Jo jag vet det, det problemet kommer dock med de flesta ekologiska produkter, då man använder biomassa (dvs bland annat slaktavfall) istället för konstgödsel, så det är inget Oatly är ensamma om, utan de flesta svenskodlade ekologiska produkterna har det här problemet, dvs även typ tomater och gurkor. Personligen är det inget jag har något problem med, då det är väldigt svårt att säkra produktionslinjen på NÅGOT om du ska gå hela vägen tillbaks. Personerna som packade lådorna åt kött de med liksom. Traktorerna som plöjer åkrarna har skinnsäten osv.

      De slaktrester som används som biogödsel är så processade och förmultnade att det i stort sett sedan bara är spårämnen från dem som tas vidare i havren, på samma sätt som det finns maskar och insekter i en bra jord som ger det annars, så det är en tolkningsfråga om det är så att man då skulle få ”i sig” något animaliskt. Att det dock fortfarande är slaggprodukter från slakt som används är absolut jävligt tråkigt, men jag ser det som att det finns gråzoner överallt och att man själv borde få sätta sina gränser. För mig är ekologiskt väldigt viktigt, och jag tror inte på absolutheter utan snarare på att göra sitt bästa.

      Men ja, det är bra att folk får veta så att de kan fatta ett medvetet beslut, men personligen tycker jag att inte att det är ett problem och ser att det är något som används ganska nishat mot Oatly för att misskreditera dem. Och det kan man ju undra vilka som tjänar på..?

  2. Nina Wikström Tiala 15 mars, 2017 at 07:48 #

    JÄTTEGOTT! Blandade oatly Imat, hackad röd lök med tångkaviar och hade på pannkakorna.

  3. Ally 14 mars, 2017 at 03:35 #

    Hej

    Kan man ha majsmjöl i för lite gulare färg?

    Ally

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 mars, 2017 at 06:36 #

      Det går säkert, men du måste nog ha en ganska stor andel vetemjöl ändå för att de ska hålla i hop bra. Men testa!

  4. Emma 14 mars, 2017 at 01:34 #

    Ser riktigt gott ut! 😀

  5. Bill Kurtson 13 mars, 2017 at 10:57 #

    Tack för bästa receptet på pannkakor någonsin! Har aldrig fått till så många bra pannkakor tidigare! Sjukt najs var de! <3

  6. Maid in the kitchen 13 mars, 2017 at 04:14 #

    Satan, dessa måste jag testa! Dock har jag extremt dålig erfarenhet av kikärtsmjöl. Jag köpte hem en påse för att göra pajdeg av (har jag för mig), men när jag skulle smaka av degen fick jag (typ) kaskadspy i vasken för att det var så sjukt äckligt. Efter det kände jag mig tämligen misstänksam och påsen åkte i soporna…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 mars, 2017 at 05:50 #

      Det är inget krav i det här receptet så skippa om du vill. Men jag tyckte inte alls att det smakade av kikärtor, om något så blev pannkakorna liiite gulare bara.

  7. Gunilla 13 mars, 2017 at 01:12 #

    My god så goda!!! Blev stående lunch vid spisen, åt dem en efter en när de blev klara, ihoprullade med bara lite socker eller jordnötssmör o banan. Mmmhh! Jag hade bara blandade bönor hemma – vita+cannelli+kikärtor (garants eko) men det gick utmärkt! <3

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 mars, 2017 at 02:38 #

      Vad roligt att höra! Kul att höra att det funkar med annat bönspad också 🙂 Och ja – visst blir de förvånansvärt goda?!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes