Veganska kamben med grillad majs – Recept ett ifrån Grill & BBQ SM!

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

Hej!

För tre veckor sedan var jag på Grill & BBQ SM tillsammans med Ta Fram Det Bästa och skuggtävlade mot Sveriges grillelit med mina vegetariska rätter i deras köttkategorier. Låter det lite galet? Jo det var det väl kanske, men det är ju ofta de tokigaste idéerna som blir de roligaste. 😉

Vi frågade först om man fick vara med i tävlingen och tävla med vegetariska alternativ i alla kategorier. Det fick vi inte. Det var tvunget att vara kamben i kambenstävlingen. Vilket ju sig är rimligt, men om man som jag vill visa att det går att laga lika köttiga fast vegetarisk alternativ på grillen i sommar så var det här ju ett gyllene tillfälle!

Jag tog fram sex stycken egna rätter på de teman som varje kategori i tävlingen innehöll och åkte dit tillsammans med Ta Fram Det Bästa, som både är en samarbetspartner till mig samt en av sponsorerna för Grill & BBQ SM, och lagade helt sonika rätterna på plats i samma takt och tempo som de övriga tävlande!

Under sommaren nu så kommer jag att bjuda er på bilder, videos och recept på alla dessa rätter så ni själva kan bli lika skickliga vegogrillmäster som jag (ödmjukhet, schmödjukhet!) och blända era familjer med dessa smarriga kreationer hemma i sommarstugorna 😉 Lite känsla för hur det gick till kan ni få om ni kollar på det här klippet vi spelade in medan jag stod och förberedde mina oumphribs under eventet.

Alla recept kommer också finnas med i min kommande webbkurs Jävligt God BBQ som släpps här om bara några dagar! Mer information om den kommer snart. Den kommer innehålla detaljerade instruktioner, videos och mer tips och trix än ni någonsin kunnat drömma om. Ingen ska någonsin kunna säga att det inte går att grilla spännande vegomat längre!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om kursen, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista! 

Det första receptet från Grill SM jag tänkte dela med mig av är mina Oumph Ribs som jag lagade i kambenskategorin. De baseras på det här receptet som funnits på bloggen länge, men är uppdaterade med nya schyssta tillbehör och serveringstrix!

Jag har trätt upp filéerna på två stycken parallella grillspett av stål vilket ger dem en rolig look och penslat dem löpande medan de grillas så att de ska få rätt saftighet. Det viktiga här är att inte grilla dem för länge då de tunna oumphskivorna lätt torkar ut om de får grilla för länge.

Till revbenen serverade jag ”elotes”. Det är en lite annorlunda version av grillad majs som är populär street food i Mexico. Du gör helt enkelt en egen (gärna vegansk!)majonnäs som du brer över majsen, och sedan toppar med koriander, cayennepeppar och flingsalt. Hur man gör dem kan ni se i den här snabba lilla videon som jag tagit fram tillsammans med Ta Fram Det Bästa.

Baby back ribs med Elotes, 6 portioner

Ribs:

  • 3/4 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 1/2 msk Kikkoman soja
  • 1 msk Tabasco Original
  • 3 msk Grey Poupon Dijonsenap
  • saft ifrån 1 apelsin
  • 2 påsar oumph naturella filéer ( à 280 g)

Majonnäs:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 tsk Grey Poupon Dijonsenap
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk TABASCO® Grön Pepparsås
  • 3 dl rapsolja
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • 2 majskolvar
  • 1 kruka koriander
  • havssalt
  • cayennepeppar
  • grillspett

Gör så här:

Ribs:

  1. Koka upp vinäger, socker och sirap i en kastrull.
  2. Skala och riv vitlöksklyftorna och ingefäran. Riv ner vitlök och ingefära i kastrullen och tillsätt soja, tabasco, dijonsenap och apelsinsaft. Rör ihop och låt svalna.
  3. Häll över marinaden över oumphen och marinera i minst 3 timmar, gärna över natten.
  4. ‘Tänd grillen.
  5. Trä filéerna på spett.
  6. Grilla spetten i ca 3-4 minuter på hög värme på vardera sida tills de fått fin färg och knaprig yta. Pensla med marinaden under grillningen.

Majonnäs:

  1. Skala och riv ner vitlöksklyftan i en högbunke. Blanda i kikärtsspad, dijonsenap, citronsaft, TABASCO® Grön Pepparsås och mixa ihop.
  2. Tillsätt oljan droppvis under tiden du mixar. Smaka av med salt och peppar.

Majsen:

  1. Vik bort blasten från majskolvarna och dra bladen bakåt. Låt dem sitta kvar de blir bra handtag när du ska vända majsen på grillen. Ta däremot bord det trådiga skägget längst in.
  2. Grilla majsen runt om på gallret under lock i ca 20 minuter.
  3. Hacka koriandern.
  4. Bred på majonnäs runt majskolven och strö över koriander, havssalt och cayennepeppar.

Tips: Gott att servera antingen pebre, coleslaw eller hemmagjord BBQ-sås och potatisklytor till om man önskar!

, , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Veganska kamben med grillad majs – Recept ett ifrån Grill & BBQ SM!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes