Veganska julköttbullar

Hej!

Det här är ett väldigt viktigt recept i min värld! Jag vet att det kanske låter lite löjligt, men för mig har möjligheten att göra egna, hemmagjorda julköttbullar verkligen varit en sjukt viktig del i att kunna leva ett fullvärdigt liv som vegetarian.

För mig är julmat skitviktigt. Mat överlag är (obviously) en jättestor del av det, men just över julen så är en så ofantligt stor del av traditionerna knutna till vad vi äter och hur vi äter det. När jag växte upp var en av de absolut bästa grejerna jag visste med julen det överdådiga julbord som pappa alltid lagade åt oss, och som vi sedan svullade på i flera dagar efteråt. Det dignade av kött, olika röror och sallader. Pappa, norrländsk bondson som han var, snålade inte på nåt utan där var Janssons frestelse, lutfisk, dopp i grytan, brysselkål (som bara han åt av :P), revbenspjäll, prinskorv, köttbullar, rödbetssallad, tre sorters sill och massor av andra grejer. Men bäst tyckte jag alltid om köttbullarna.

img_0368

I min värld ska de perfekta julköttbullarna vara små och hårdstekta. Så man kan äta riktigt många av dem. Det hårdstekta kanske kom av att pappa alltid var tvungen att laga all den där maten i omgångar över flera dagar, och just köttbullarna alltid fick sig en uppstekning i ugnen precis innan middagen, som gjorde dem lite extra fasta och tuggiga. De var kryddade med kryddpeppar och lite dijonsenap, för att ge den där kryddiga och väldigt speciella julsmaken. Så sjukt jävla gott.

Så – att kunna fortsätta laga min egen variant av pappas julköttbullar är för mig bland det viktigaste som finns, och har verkligen gjort det möjligt för mig att äta kakan och ha den kvar.

Tillsammans med Patchwork – Vinet till vego, har jag nu också fått möjligheten att spela in en riktigt snygg liten instruktionsvideo över hur man kan gå till väga för att laga sina egna bullar. Det är väldigt enkelt, även om det kanske kräver något steg extra än vad vanliga köttbullar gör. Men det är det värt!

img_3317Det som som är tricket med att få till dessa perfekt är att hitta precis rätt mängd potatismjöl. För att vara helt säker på att du får till balansen rätt – så de inte blir för lösa, och heller inte så sega så de är äckliga att tugga på – gör så att du först har i lite mindre potatismjöl än receptet säger, teststeker en liten bit smet för att testa konsistensen och sedan ökar upp mängden mjöl med ca 1/2 msk åt gången. När du får en bulle som håller ihop fint utan att kännas seg så är du precis där du vill vara! Ett till tips är att göra precis som min pappa och laga dem dagen innan, och sedan värma på igen innan servering. Då blir de som absolut bäst!

Servera gärna dina julköttbullar som en del av julbordet, eller med ett gott potatismos, brunsås och lite lingonsylt eller äppelmos och ett glas av Patchworks IGP Marche, ett fantastiskt bra rödvin till lite mustigare mat. Tillsammans med Patchwork försöker jag slå ett slag för hur fantastiskt gott och enkelt det är att para även vegetarisk mat med vin, och även pusha för att få in fler veganska viner på marknaden!

Veganska köttbullar – ca 15-20 st

  • 300 g vegofärs (gärna Anammas)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2-2,5 msk potatismjöl
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 – 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk god grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 10-12 korn kryddpeppar mortlade
  • 1 msk dijonsenap
  • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
  • Salt och svartpeppar

img_0764

Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.

Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.

Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet, tillsammans med dijonsenapen, och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.

Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig. Teststek en köttbulle för att justera mängden potatismjöl om du upplever att de är för mjuka. De ska hålla ihop bra i pannan utan att tappa formen för mycket, men utan att bli för sega.

Handrullar bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå 5-10 minuter till på låg värme.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till Vego

img_1266

, , , , , ,

26 Responses to Veganska julköttbullar

  1. Therese 21 december, 2016 at 02:48 #

    Sedan finns det något som heter fruktkött. Det är inget kött i det heller…

  2. Emma 21 december, 2016 at 01:46 #

    Jag ska testa göra dessa imorgon! Vilket grymt recept! En fråga bara.. Jag är inte vegan utan äter bla ägg och undrar om dessa kan bli bättre med ägg i smeten? Tänker att ”vanliga” köttbullar brukar hålla ihop bättre med ägg. Har du testat? Kanske byta ut en halv dl grädde mot ett ägg?

    I övrigt vill jag tacka för helgrymma recept och önska dig en riktigt trevlig jul!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 december, 2016 at 10:20 #

      Ja, det går att byta ut hälften av grädden mot ägg. Minska mängden potatismjöl till 1 msk då!

  3. Linn 20 december, 2016 at 11:55 #

    Hej!
    Super bra recept!
    Jag gjorde nyss ett sats. Om du vill se resultatet så kolla nouw. com /Linnziss

  4. Ewa 19 december, 2016 at 10:10 #

    Hej.

    Går bullarna att frysa in? om ja, blir det bäst om jag fryser in dem det innan jag steker dem, eller ska jag steka dem först och sen frysa in?

  5. Grillbaronen 19 december, 2016 at 03:20 #

    En fråga från Grillbaronen… Har du testat att grilla vegoköttbullarna på spett och i så fall fungerade det?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 03:38 #

      Ja – jag har faktiskt testat att grilla dem! Kolla det här inlägget, där jag gjorde en variant med en lite mer spansk kryddning. Där använde jag ägg och ströbröd, istället för grädde och potatismjöl, men det borde inte påverka slutresultatet i någon större utsträckning. http://www.javligtgott.se/vegetariska-spanska-kottbullar/

  6. Flip 19 december, 2016 at 01:41 #

    Tja!

    Tror du man kan rulla KÖTTbullarna dagen före, och sen steka dom på julafton? Eller bör dom stekas direkt?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 02:21 #

      Jag skulle rekommendera att rulla och steka dem dagen före och sedan steka upp dem innan servering på julafton. Då blir de som bäst! Annars kan du göra smeten dagen innan och sedan rulla dem innan servering på julafton. Att spara dem rullade men osteka blir bara kladdigt…

  7. Maria 17 december, 2016 at 03:10 #

    Pär; begreppet kött behöver inte referera till animalskt kött i alla sammanhang. Det heter ju t.ex fruktKÖTT.

  8. Lisa 17 december, 2016 at 09:30 #

    Det här receptet verkar lika fantastiskt som dina recept brukar vara, och jag ser fram emot att äta dessa ”kött”bullar på jul. Men jag bara när senapen ska i? Det verkar ha fallit bort ur receptet.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 09:43 #

      Jag tappade nog bort den i texten, ska lägga in!

  9. Krabban 16 december, 2016 at 09:15 #

    Tack för dina fantastiska recept. Ska definitivt pröva detta.

  10. Emelie 16 december, 2016 at 06:22 #

    När ska man ha i dijonsenapen??

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 09:43 #

      Du kan göra antingen som jag gör i videon – i stekpannan, eller i texten – i slutet när smeten blandas. Har du den i stekpannan blir smaken mildare, men jag föredrar nog att ha i den i slutet för mer smak!

  11. Ullis 16 december, 2016 at 04:04 #

    Om jag skulle göra detta recept fast med torkad sojafärs, skulle jag behöva justera några mått i receptet eller är det bara att köra tror du?

    Ser megagoda ut!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 09:41 #

      Jag har inte gjort det själv på torkad, men se till att först koka upp färsen och sedan pressa ut så mycket vätska du kan ur den. Det blir en lite annorlunda konsistens då den är så mkt fuktigare än fryst färs.

  12. Pär 16 december, 2016 at 08:17 #

    Intressant inlägg, en fråga bara:
    Var är köttet? Det är ju ett recept på veganska julKÖTTbullar?
    Varför ljuger du?
    Varför måste kött eller andra animaliska termer vara med i namnet? Kalla det för vad det är, det är inte köttbullar i alla fall.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 16 december, 2016 at 01:21 #

      Jag tänker svara på detta för att det är en relevant fråga, och fler kanske undrar. Men du får nog fundera på din ton framöver om du vill ha trevliga svar från de du pratar med.

      Jag utgår ifrån formen, eller rätten som de flesta kan relatera till. Köttbullar är en rätt. Bullar är något annat, att säga vegetariska köttbullar innebär att folk förstår vad de kan förvänta sig att det ska likna. Sen att det kallas köttbullar är i min värld ungefär samma sak som att kalops kallas kalops. Det är ett namn, men såklart man kan kallad et vegobullar, eller vegobollar, men då tror jag inte alla skulle fatta vad jag var ute efter.

      • Pär 16 december, 2016 at 02:27 #

        Tack för ditt svar trots min ton. Ber om ursäkt för den.

        Jag kan till viss del förstå ditt resonemang i det här fallet. Det jag vänder mig emot är att man i den vegetariska/veganska världen ofta verkar vilja referera till animaliska rätter, som veganska köttbullar, vegansk sill, vegansk skinka osv.
        I min värld är köttbullar en rätt med små bullar av kött, kalops är en gryta med nötkött och kryddpeppar (bl.a.), parmesanost en ost från ett visst område i Italien, gjord på viss typ av mjölk.
        Vill bara att man kallar saker vid rätt namn.

        Ska försöka vara trevligare nästa gång.

        • Nina 16 december, 2016 at 06:07 #

          Det är väl så eftersom det då blir lättare för människor att veta vad man pratar om för mat. Skulle man behöva hitta på nya namn till alla veganska substitut till kött hade det blivit mycket nytt. =)

        • Sigrid 17 december, 2016 at 12:18 #

          Köttets ursprungliga form är djur – inte bullar, korvar eller biffar. Precis på samma sätt som man maler eller hackar kött och därefter formar det till bullar gör vegetarianer precis samma sak med vegofärs, seitan, morötter osv. Att rätten kallas vegetariska köttbullar gör nog att fler hittar receptet än om det hade hetat sojaproteinbollar. Köttbullar är Sveriges signaturrätt och jag tror inte att någon blir förvirrad när Gustav kallar receptet vegetariska köttbullar. Jag tror de flesta fattar vad det är han kommer laga.

          God jul! 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes