Veganska hamburgare på Formbar Färs med Burgerdudes

Hej!

Jag är väldigt glad att kunna presentera ett nytt samarbete här framöver tillsammans med Anamma med fokus på att hjälpa er att göra de absolut godaste möjliga veganska grill och husmanskostsgrejerna med hjälp av deras nya formbara färs i sommar och in över hösten!

Den formbara färsen har tagit vegosverige med storm de senaste månaderna och det med all rätt. Äntligen en produkt som gör det möjligt för oss vanliga hemmamatlagare att göra formade färsrätter som har bra konsistens, god smak och dessutom är superenkla att lyckas med! Jag är ju verkligen Mr vegofärsbiffar nr 1, men även jag måste erkänna att mina klassiska veganska och vegetariska köttbulls- och hamburgerrecept har brustit i konsistensen. Idén att gräddstuva köttbullarna kom lika mycket ur ett försök att helt enkelt skapa en illusion av att bullarna var mjuka för att de var stuvade som för att det är gott att dränka saker i sås.

Men med en enda produkt har anamma nu både gjort mina gamla recept helt onödiga och löst konsistensproblemet! Hur då? Jo genom att tillsätta det bindmedel de vanligtvis brukar använda för att binda sina egna färdiggjorda köttbullar och biffar till sin vegofärs och frysa ner den och packa den i påsar redo för oss att använda istället för att de ska forma dem till biffar och bullar och värma upp dem i sina egna fabriker. Nu får du helt enkelt själv välja form och kryddning på dina biffar!

Och du kan göra så mycket mer än bara biffar! Men mer om det framöver. Jag och Anamma har ett helt gäng med supersmarriga grillrecept på gång här under sommaren, vänta ni bara! 🙂

Först ut är dock den klassiska burgaren. Alla borde kunna göra sig en riktigt god vegansk hamburgare både för sin egen skull och för att imponera på sina grannar och svärföräldrar med! Det här receptet är ett grundrecept för veganska hamburgare och en vegansk hamburgerdressing som jag utvecklat under lååååång tid, och som jag nu anpassat för att kunna lagas med Anammas formbara färs. Kryddningen fokuserar på att ge ett djup och en rund god smak till biffen utan att den tar över eller drar åt något för tydligt håll. Du kan sedan variera den bäst du vill efter vad du gillar och har hemma.

Dressingen är en klassisk ”rosa” amerikansk hamburgerdressing av det slag som man kan köpa färdig i tuber i mataffären och ofta återfinns i gatukök. Den går inte att köpa vegansk i butik idag, så vill du äta en sådan utan ägg i så är det helt enkelt bara att göra din egen! Du kan tacka mig senare 😉

För att göra det hela lite extra roligt och utmanande – och för att bevisa att den här färsen och burgarreceptet faktiskt håller måttet så bjöd jag in några av Sveriges, och kanske till och med Världens främsta hamburgerexperter, och min fyraåriga dotter till min köksstudio för att bjuda dem på burgare. Linus och Marcus är 2/4 av Burgarrecensionsteamet Burgerdudes som driver världens största burgarrecensionssite under samma namn och som varit en stor del av att driva på hamburgartrenden i Sverige. Och Zelda är kräsen så det förslår!

Vad de tyckte om burgaren? Det får du se själv i videon! 😀

Här nedan är receptet på dressingen och på burgaren.

Veganska Hamburgare på Anammas formbara vegofärs (10 biffar)

  • 825 g, 1 påse, Anammas Formbara vegofärs
  • 1 stor gul lök – finhackad
  • 3 klyftor vitlök – finhackade
  • 1/2 rödbeta – finriven, inkl. saften från den (valfritt)
  • 1 msk bbq sås eller 1 msk tomatpuré (beroende på om du vill ha den rökig eller ej)
  • 2 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver (samma här)
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1,5 msk brynt lökfond
  • 1 msk rapsolja
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Tina vegofärsen till rumstemperatur i ett vattenbad
  2. Hacka lök och vitlök fint. Skala och riv rödbetan.
  3. Blanda alla ingredienser
  4. Smaka av med sojasås, peppar och ev. extra kryddor. Smaken förändras inte jättemycket när den steks (löken blir mildare typ) men du kan justera kryddor, sötma och sälta nu.
  5. Forma biffar, ungefär 1 dm i diameter, och ca 1,5 cm tjocka
  6. Stek på hög värme 3-4 min per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna.
  7. Du kan försteka biffar och hålla varma i någon timme för att sedan väcka de sista 30 sekunderna i en panna om du vill

Jävligt God Burgardressing, ca 2-3 dl

  • 2 dl växtbaserad majonnäs
  • 2-3 msk finhackad gullök
  • 2-3 msk finhackad ättiksgurka
  • 1 stor klyfta vitlök (också den finhackad)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2  vitvinsvinäger
  • 1 tsk ketchup
  • 1 tsk valfri senap
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Finhacka ättiksgurka, gullök och vitlök.
  2. Blanda därefter ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  3. Balansera med vinäger efter hur syrlig du vill ha dressingen.
  4. Låt stå i kylskåp i 30 min innan servering så smakerna får gifta ihop sig.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att sprida mer Jävligt God vegomat till folket!Läs mer och stötta oss via Patreon! 

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

14 Responses to Veganska hamburgare på Formbar Färs med Burgerdudes

  1. En person 5 juni, 2018 at 09:20 #

    Hej! Du kanske redan i har svarat på i princip denna fråga ovan, men jag tänkte fråga ändå, bara för förtydligande. Om man tänker sig att forma biffarna för att ha med sig till en grillkväll nästa dag, hur ska man göra? Är det möjligt, tror du?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 juni, 2018 at 03:38 #

      Forma dem och lägg dem i en burk eller matlåda med lite bakplåtspapper mellan de olika biffarna! Eller lägg färsen i en påse och forma biffarna på plats.

      • Samma person 5 juni, 2018 at 07:08 #

        Tack så mycket!

  2. Ylva 6 maj, 2018 at 03:49 #

    Kan man spara burgarna och ha de färdiga i frysen till att grilla senare? Är det då bäst att steka först eller inte?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 maj, 2018 at 04:55 #

      Du kan absolut spara dem både förstekta och med en färdiggjord, men ostekt färs i påse i kylen ett tag. Om du ska frysa dem så rekommenderar jag att du formar biffar av färsen och lägger i hög med typ bakplåtspapper mellan och sedan tar ut och steker dem när du ska äta dem.

  3. Dennis 1 maj, 2018 at 10:21 #

    Vi provade dessa hemma idag och det var jackpot. Hela familjen tyckte om burgarna och enkla att göra var de också. Såg nu ditt tips på hur de ska grillas. Får prova det nästa gång.

  4. Bella 30 april, 2018 at 06:04 #

    Står inte vilket mått som ska användas till vitvinsvinäger i såsen. Förmodar tsk?

  5. Mårten 23 april, 2018 at 07:09 #

    Jag använde umamibuljong i stället för lökfond. Blev jättegott!

  6. Veronica 19 april, 2018 at 07:42 #

    Nu måste jag ju absolut testa den nya färsen. Kanske redan i helgen. Dom har ju lovat kanonväder så förstena dom och sen köra på dom någon minut på grillen innan servering borde ju bli klockrent!

    Ha det fint!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 april, 2018 at 01:28 #

      De behöver inte förstekas! Funkar hur bra som helst på grillen. Ett tips är att först steka dem över direkt värme, utan lock i 1 minut och sedan lägga på locket i 3 minuter, sen ta bort locket, vända på dem och grilla 3 min med lock igen i slutet. Blir perfekt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganska cevapi | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 maj, 2018

    […] Veganska hamburgare på Formbar Färs med Burgerdudes Veganska Turkiska kebabspett med muhammara och grillade grönsaker Tre veganska pizzor – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen! Veganska Oumphburgare och helvecka med Orlando’s Jamaican på Fårö Veganska ribs med coleslaw och potatisklyftor – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen! […]

  2. #Enmiddagitaget och Matrapporten 2018! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 18 april, 2018

    […] Veganska hamburgare på Formbar Färs med Burgerdudes […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: