Veganska gyrosburgare med tsatsiki och pommes frites!

*** I annonsamarbete med Findus Pease***

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Med mig är det riktigt fint just nu faktiskt. Just nu skriver jag för fulla muggar på recepten till Vego i Världsklass, projektet jag har tillsammans med SOK och WWF som ska mynna ut i en massa grymma växtbaserade träningsrecept. 😉 Jag har kommit igång ganska bra med träningen, men kämpar mot lite återkommande förkylningar. Allt som allt är det ändå ganska fint! Julbordskurserna har varit en riktig succé och det är kul att se att så många verkar planera att laga rätter från mitt stora julbord till julen! Och jag har ännu fler coola grejer på g som ni förhoppningsvis kommer att gilla. Så även 2019 verkar bli ett helt okej år för jävligt gott 😉 🙂

Jag vill verkligen tacka alla er som läser den här bloggen regelbundet, och alla ni som bara tittar in någon gång ibland, ett enormt stort tack för allt stöd ni ger. Det för att ni tar del av det jag gör, ger feedback och delar med er av grejer (och bjuder varandra på maten jag tar fram!) som allt det här är möjligt och som vi tillsammans kan visa folk att växtbaserad mat visst kan vara Jävligt Gott!

Och Jävligt Gott det är då ta me tusan exakt vad det här är. GYROSBURGARE MED POMMES OCH TSATSIKI! Jag kan inte nog med ord beskriva hur jävla smarrigt det här blev. Superenkelt och helt galet gott. Jag fattar inte varför jag inte ätit mer gyrosburgare i mina dagar? Eller varför jag inte har pommes på burgaren oftare? Antagligen för att det finns så mycket annat gott att äta, och för att pommes på burgare är ganska onyttigt, men ändå. Det här kommer krypa upp som en ny klassiker tror jag!

Jag har berättat om Pease tidigare i de två (poké bowl här och tostadas här!) inläggen innan, men det här är verkligen en bra grej. Det är ett nytt vegoprotein gjort på vanliga ärtor med riktigt schysst tuggmotstånd, neutral smak och hela 28-30 % protein! Jätteenkelt att använda och framförallt väldigt bra för både klimatet och för djuren. Det kommer bli en stapelvara hemma hos mig (framförallt då min bror är sojaintollerant, så det är sjukt skönt med fler vegoprotein även han kan äta).

Gyrosburgare med tsatsiki och pommes frites, 6 burgare

Gyros

  • 1 paket á 325 g Pulled Pease
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk japansk sojasås
  • Jucie från 1/2 citron
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 msk rapsolja + extra för stekning
  • Salt och rikligt med svartpeppar

Tsatsiki

  • 200 g havrefraiche
  • 2,5 dm färsk gurka
  • 1 msk god olivolja
  • Juice från 1/2 citron
  • Salt och svartpeppar
  • Några blad färsk oregano

Pommes frites

  • 10 medelstora fasta potatisar
  • Rikligt med rapsolja
  • Salt och peppar

Till servering

  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 kruka krisp eller annan sallad
  • Färsk gurka
  • Rödlök
  • 2 färska tomater
  • 6 veganska hamburgerbröd

Gör så här

Gyros

  1. Finhacka vitlöken
  2. Blanda Pulled Pease med alla övriga ingredienser och låt marinera i ca 30 min innan stekning. Bäst resultat får du om du lägger alla ingredienser i en plastpåse och sedan suger ut luften ur den för att skapa ett minivakum.
  3. Stek Pease med all marinad i en stekpanna på medelvärme i ca 5-10 minuter tills du fått fin stekyta på bitarna

Tsatsiki

  1. Börja med att skölja och sedan riva gurkan på den grova sidan av ett rivjärn. Salta gurkrivet och lägg i ett durkslag i ca 20 minuter så det vätskar ur.
  2. Hacka under tiden vitlök och blanda ner i havrefraiche tillsammans med salt, peppar, olivolja och citron. Låt dra i kylskåp medan gurkan vattnar ur.
  3. Efter 20-30 minuter pressar du ur överblivet vatten ur gurkan för hand och rör sedan ner gurkan i vitlökssåsen
  4. Toppa med lite färsk oregano

Pommes frites

  1. Skölj potatisen och skär den därefter i ca 7×7 mm tjocka stavar
  2. Lägg ut stavarna jämt på bakplåtspapper på en plåt, helst så de inte rör varandra. Ringla över rapsolja och klappa in den så alla stavar är insmorda.
  3. Baka på 225 grader eller 210 grader varmluft i ca 20-25 minuter tills pommesen fått fin färg
  4. Ta ut och strö över salt och peppar

Till servering

    1. Skölj och skiva lök, gurka och tomat
    2. Plocka salladsblad
    3. Rosta hamburgerbröden i stekpannan där du stekte gyrosen
    4. Bygg burgaren med lite tsatsiki i botten, sen grönsaker, sen gyros, toppa med mer tsatsiki och pommes!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

4 Responses to Veganska gyrosburgare med tsatsiki och pommes frites!

  1. Lena 26 december, 2018 at 07:52 #

    Provade detta idag och det blev succé – även för tioåringen som annars är en hård nöt att knäcka! Tack för en jättebra sida, jag har provat många av dina recept och allt har varit mycket gott.

  2. Gerra K-Son 26 december, 2018 at 06:04 #

    Verkligen en underbar blogg, anorlunda.

  3. Mary 20 december, 2018 at 04:10 #

    Mycket vacker. Och mycket gott 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes