Veganska Gräddstuvade Köttbullar med Jävligt Gotts Patrons!

Hej!

Det är dags för ett nytt avsnitt av ”Jävligt Gott möter…” på youtubekanalen! I det här avsnittet så träffar jag Nadja Drott och Maria Eckerberg, två av mina grymma Patrons som har joinat vårt community via Patreon.com. Tillsammans lagar vi veganska gräddstuvade köttbullar och snackar om vad den här patreongrejen egentligen är för någonting och hur vi tillsammans kan få fler att upptäcka hur gott och enkelt det är att käka veganskt.

Jag startade Jävligt Gotts Patreonkonto i december med avsikten att både hitta ett sätt för mig att få in lite mer förutsägbara intäkter för det jobb jag gör och som ett sätt för alla er som läser den här sidan regelbundet att hjälpa mig att både göra det möjligt (tro det eller ej, men det tar väldigt mkt tid att driva den här bloggen och allt annat jag gör på den här nivån) och att göra det så bra som möjligt så att vi kan nå ut till fler med budskapet om jävligt god vegomat. Idag gör Patronsens stöd att vi kan hyra en matstudio för inspelningen av serien och att hjälper till med att finansiera åtminstone en liten del av min filmares lön. Ju fler vi är, desto fler avsnitt kan vi producera och desto snyggare, bättre och större kommer Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram att bli!

Men – jag startade Patreonkamapanjen främst för att starta ett community av engagerade människor som tillsammans med mig vill jobba för att sprida jävligt god vegansk till fler! Det handlar VERKLIGEN inte bara om att jag vill få betalt för mitt jobb. Jag vill ENGAGERA och MOTIVERA ER! Ett sätt att göra det är ett skapa det här youtubeprogrammet tillsammans med er, men vi kommer och ska göra mycket mer än så på sikt. Vänta bara! 🙂

Alla som joinar kampanjen och stöttar vårt arbete (klicka här!) med minst $5 får:

  • Dels varsitt signerat ex av min kokbok Jävligt God BBQ med en personlig hälsning
  • Tillgång till vår stängda facebookgrupp där vi tillsammans planerar Jävligt Gotts arbete, utformar youtubeserien, där ni får tillgång till nytt material före alla andra, får rabatter, livesända cook alongs och en massa andra roliga grejer
  • Och en massa andra coola grejer kommer att tillkomma, som inbjudningar till exklusiva events, balla kampanjer som syftar till att få fler att upptäcka vegomat och mycket, mycket mer

Om du går in på nivå 2 – $10 i månaden

  • Får du utöver allt ovan också tillgång till en gratis webbkurs per år som du får vara med och utforma

Om du går in på nivå 3 – $15 i månaden

  • Får du möjlighet att komma och vara en av mina gäster i ”Jävligt Gott möter..” och hänga med mig och mina olika kändisgäster och laga en massa god mat

Och sist, men inte minst om du går in med hela $50 i månaden

  • Så kommer jag hem till dig, eller så får du komma och ha ett helt eget youtubeavsnitt med dina polare där vi lagar mat tillsammans!
Joina här!

Veganska Gräddstuvade Köttbullar, receptet!

Köttbullarna

  • 325 g vegofärs ( svenskt och veganskt, hur bra är inte det?)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1/2 – 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk god grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 10-12 korn kryddpeppar mortlade
  • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
  • Salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 3 dl havregrädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)
  • 1 msk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Pressgurka

  • 1 stor färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk socker
  • ½ krm vitpeppar
  • en liten näve hackad persilja

Rårörda lingon

  • 3 dl färska lingon
  • 1-1,5 dl socker

Hasselbackspotatis

  • 10-12 medelstora fasta potatisar som är ungefär lika stora
  • 1-2 dl ströbröd
  • ca 50 g vegansmör

Gör så här

Köttbullarna

  1. Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparn och låt steka med i några minuter så den får lite färg.
  2. Häll ner soja och fond i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.
  3. Blanda ströbröd, potatismjöl och 1,5 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs. Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig.
  4. Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme.

Gräddsåsen

  1. Häll ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans i 2-3 minuter.
  2. Smaka av med salt och peppar och låt  köttbullarna koka med den sista minuten.

Gurkan

  1. Skölj gurkan och skala den om du vill. Jag gjorde några snygga ränder i skalet för syns skull. Hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin.
  2. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del.
  3. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen.
  4. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.

Lingonen

  1. Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysa så kanske du får värma dem lite kort i micron eller i en kastrull så att de går att mosa.
  2. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran du gillar. Klart!

Potatisen

  1. Skär tunna jämna skåror i potatisarna med en kniv, ungefär 3/4 igenom. Det hjälper om du håller potatisen i en träslev eller sked så riskerar du inte att skära igenom botten.
  2. Lägg dem i en ungsfast form och bre en klick vegansmör över varje. Om smöret är rumstempererat är det mycket lättare.
  3. Grädda i mitten av ungen på 225 grader i 20 minuter.
  4. Ta därefter ut dem, bred på mer smör som får smälta ner i skårorna och strö över rikligt med ströbröd. Grädda i 25 minuter till eller tills ytan är krispig och brun och de är mjuka rätt igenom. Servera genast!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , ,

2 Responses to Veganska Gräddstuvade Köttbullar med Jävligt Gotts Patrons!

  1. Emilie 22 februari, 2018 at 10:19 #

    Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! 🙂

  2. Ida 12 februari, 2018 at 09:46 #

    Roligt avsnitt! Denna rätt ska vi prova i veckan!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: