Veganska cevapi

 

*I samarbete med Anamma Sverige*

Hej!

Här kommer recept fyra i försommarens grillsamarbete med Anamma Sverige där vi lyfter fram deras nya fantastiska (och det menar jag verkligen från djupet av mitt hjärta) formbara färs och allt fantastiskt man kan göra med den. Jag har valt att lyfta lite olika goda färsrätter från olika delar av världen i de olika recepten. I det första gjorde jag en take på min egen klassiska hamburgare, i det andra gjorde vi hemmagjorda chorizokorvar, i det tredje kebabspett och i det här fjärde receptet så ger vi oss på balkans signaturrätt Cevapi!

Cevapi är små kryddiga köttfärsjärpar som traditionsenligt äts med ajvar, kajmak (som är en sorts smör och färskostsröra), rå lök och i pitabröd. I det här receptet bytte jag ut kajmaken som kändes lite svår att göra vegansk mot vitlökssås(men det går säkert också, jag var bara inte jättesugen på det när jag läste receptet… smörsås liksom? Men visst, det är säkert gott. Vill ni göra det också så rekommenderar jag er att gå efter Zeinas recept, och byta ut smöret mot margarin, färskosten mot vegansk sådan och creme fraichen mot veganfraiche eller  yoghurt. Borde gå lätt!).

Det roliga med Cevapi är att det är av någon anledning har döpts om till Cevapcici här i Sverige. Cevapi är ursprungsnamnet som det kallas på balkan där receptet kommer ifrån. Jag pratade faktiskt med en kille på Vegovision i Göteborg här i våras som kom från serbien (jag har för mig) och när jag berättade att jag höll på med det här receptet sa han med eftertryck att jag absolut verkligen inte borde kalla det cevapcici utan att det hette cevapi. Hur de där sista två lustiga stavelserna hamnade i namnet har jag dock ingen aning om. Det är ju lite som att vi skulle säga pastatata? Lasagnanana? Hamburgarerere? Låter ju heltossigt. Någon som vet?

Nåja. Gott som ATTANS är det i alla fall! I originalköttreceptet så använder man bikarbonat och låter biffarna vila i kylksåp innan tillagning för att göra biffarna mörare, men det har jag skippat här då det inte alls behövs för att göra dem saftiga. Det räcker med att ha i lite extra rapsolja i färsen så e du hemma! Ät dem i övrigt gärna med de klassiska tillbehören, stark ajvar, riven lök, pitabröd och annan valfri vit sås så lovar jag att du kommer ha en ny favorit! 🙂

 

Cevapi för 6-10 personer

  • 850 g Anammas formbara färs
  • 2 stora gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 msk paprikapulver
  • Rikligt med svartpeppar
  • 1 msk mörk kinesisk soja
  • 1 msk ljus kinesisk soja
  • 2 msk rapsolja
  • Salt efter smak

Vitlökssås

  • 2 dl vegansk youghurt eller fraiche
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 tsk färsk citronjuice
  • salt och peppar

Övriga tillbehör

  • Ajvar
  • Sallad
  • Gul lök
  • Färsk tomat
  • Pitabröd

Gör så här

Cevapi

  1. Börja med att tina den formbara färsen genom att lägga den i vattenbad i 15 minuter eller låta den ligga framme på en tallrik i rumstemperatur i 30 minuter innan den ska användas
  2. Skala och riv sedan löken på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ur vätskan ur lökmassan och spara löken.
  3. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint
  4. Blanda ner lök, vitlök, paprika, svartpeppar, ljus och mörk sojasås samt rapsolja i den formbara färsen och blanda rejält, gärna med händerna eller med en träslev
  5. Smaka av med peppar, paprika och salt tills du tycker att det smakar gott
  6. Forma ett gäng små, ca 4-5 cm långa och ca 1,5-2 cm tjocka små korvar eller järpar. De ska vara lite grövre än en tumme typ.
  7. Tänd grillen och grilla den snabbt på en varm grill. Var försiktig när du rör dem bara så de inte ramlar genom gallret! Om du vill kan du också köra dem i ugn. Grilla dem då på 275 grader grilleffekt liggandes på ett bakplåtspapper i ugnen. Vänd dem efter 2-3 minuter och grilla någon minut till på andra sidan också.

Vitlökssås

  1. Skala och finhacka vitlöken
  2. Blanda ner övriga ingredienser tillsammans med vitlöken i vegofraichen och smaka av
  3. Låt stå och dra kallt 20 min innan servering

Övriga tillbehör

  1. Strimla löken tunt. Skiva tomaten och strimla salladen.
  2. Grädda/grilla dina pitabröd lätt om det behövs
  3. Servera Cevapin i pitabröd med rikligt med gul lök, sallad, tomat, ajvar och vitlökssås!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to Veganska cevapi

  1. K 11 juli, 2018 at 01:40 #

    Hej! Mina föräldrar är från Kroatien och vi säger både ćevapi och ćevapčići. Fast det går ju snabbare att säga ćevapi 🙂
    Tack för receptet, googlade för att se om det går att göra dem veganska och blev väldigt glad när jag hittade detta. Ska testa i kväll!

  2. Jere 31 maj, 2018 at 09:56 #

    hej
    Tack för tips om denna formbara färs. SÅÅÅ bra att arbeta med. Samt den var så god. Detta är lika gott som nötfärs.

  3. Angela 28 maj, 2018 at 10:51 #

    Verkar jättegott! Jag blev nyfiken när du skrev om ćevapi kontra ćevapčići och slog upp det. Det verkar inte stämma att det är ett svenskt påhitt med ćevapčići utan båda namnen förekommer. Saxat från Wikipedia: Ordet ćevapčići är sydslaviska och kommer från turkiskans kebab (ćevap) med diminutivändelsen ‘–čići’. Rätten heter på makedonska ќебапи, ćebapi, kroatiska och bosniska ćevapi/ćevapčići och slovenska čevapčiči.

    Så –čići betyder typ liten:)

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 maj, 2018 at 01:32 #

      Ah! Tack för info! 😀

    • b 5 juni, 2018 at 11:32 #

      Det stämmer men det är sällan man säger Cevapcici man använder Cevapi. Tror inte många från ex-yu säger Cevapcici

  4. Anna 27 maj, 2018 at 08:12 #

    Smakar de bra att värma dagen efter om man vill förbereda till en buffé till exempel?

  5. Anna 26 maj, 2018 at 08:30 #

    Jag har tänkt laga dessa till en studentbuffe och funderar på om de blir lika goda att tillaga någon dag i förväg och sedan värma på?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 maj, 2018 at 07:09 #

      Ja det funkar säkert! Tror de kanske blir lite mindre saftiga, men det lär funka fint.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganska slutspelssnacks – Allt du behöver för VM finalen! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 14 juli, 2018

    […] Vi behöver dig! Glad Nationaldag! Krönika och tio veganska husmansrätter du kommer älska Veganska cevapi Jävligt Gott på Grill & BBQ SM 2017 – Allt om […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: