Veganska Buffalo Wings

DSC04618

Hej!

Jag hoppas att allt är fint med er! Själv lever jag livet just nu. Kul på jobbet, kul med bloggen, kidsen mår fint (tvåochetthalftåringar är sjukt roliga, det är helt bisarrt vad de hittar på grejer..). Nu väntar jag bara på att vinna på lotto och att det ska bli sommar. Det känns som rimliga förväntningar.

Jag fortsätter mitt quest att vegofiera världens alla svulliga fastfoodsrätter, och att dyka huvudet först ner i varenda rolig mattrend som jag hittar på nätet. Den senaste grejen (som egentligen är jättegammal, men det är först nu jag fångat upp den) är veganska buffalo wings – så klart gjorda av allas vår favoritgrönsak, blomkål.

DSC04568

Buffalo wings är ännu en av alla dessa hundratusentals grejer som jag aldrig käkat på riktigt, i och med att jag växte upp i Borlänge i en familj som åt ute en gång per år (och då på mammas jobb på ett hotel, och då alltid samma hamburgare) och blev vego innan jag flyttade till Stockholm och blev en foodie. Så jag kan mest utgå ifrån om det blev gott, och hur jag tror att orginalet typ ska vara.

Jag utgick ifrån det här receptet ifrån Hot For Food, en amerikansk vegansk matblogg.

Efter att ha lagat det enligt deras instruktioner och med deras metod – dvs att baka blomkålen i ugnen så har jag dock ändrat lite i receptet och lagt till lite egna rekommendationer. En stor grej var bara att översätta receptet till svenska mått, men den stora bristen i deras recept tycker jag är konsistensen. Det är något som jag sett flera på instagram klaga på när de lagat samma recept också. Att ungsbaka dem på det här sättet gör att blomkålen blir väldigt mjuk – och originalet på Buffalo Wings är ju gjord på friterad kyckling, dvs knaprigt. Så – jag rekommenderar istället att man skippar den första rundan i ugnen och istället friterar dem. Men men, nog babblat, här kommer receptet!

DSC04480

Veganska Buffalo Wings, för ca 2-4 personer beroende på hunger och tillbehör

  • 1 stort blomkålshuvud, ca 1 kilo
  • 1,5 dl osötad mandelmjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk mald svartpeppar
  • 50 g veganskt smör
  • 2,5 dl stark sås. Den klassiska är Frank’s Red Hot Sauce, men jag hittade Buillards Chicken Wings Hot Sauce i butiken som var jättegod, så det funkar med. Annars, ta valfri stark och vinägersyrlig sås som du har tillgång till. (Jag är inte sponsrad, den var bara skitgod).
  • Olja till fritering

Börja med att skölja och torka av blomhålshuvudet. Skär det i buketter som är ca 3-4 cm stora styck. Blanda ihop mjöl, växtmjölk, vatten och kryddor i en skål och låt dra en kvart. Du vill ha en tjock smet som klibbar fast rejält på blomkålen, inte en lös och rinnig smet.

Sätt på ugnen på 225 grader, och värm upp en kastrull eller stekpanna med höga kanter på spisen, fylld med ca 4-5 cm olja. Använd typ raps, solros eller liknande olja med hög rökpunkt som går att fritera i.

DSC04446

DSC04460

DSC04495

Doppa blomkålsbitarna i smeten ett par stycken i taget och skaka bort överflödig frityrsmet, så de är jämt men ganska tunt täckta och fritera dem därefter, en 4-7 stycken (beroende på storlek på din stekpanna) i taget i oljan. Ha spisen på 3-4:an när oljan blivit varm, så brukar inte oljan bli för varm. Det ska ta ca 4 minuter för blomkålen att börja få färg och smeten att bli knaprig. Ta då upp dem och lägg dem på hushållspapper så de får rinna av. Upprepa tills alla bitar är friterade.

Smält sedan smöret i en kastrull och blanda ner din hotsauce i det. Vänd alla de friterade blomkålsbitarna i såsen så de täcks jämt, och lägg dem därefter på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in dem ca 20 minuter i ugnen tills de fått ganska bra med färg. Ta ut, låt svalna några minuter och pensla över lite av hotsaucen igen.

Servera med valfri dipsås (någon sorts oatly ifraichebaserad passar bra, orginalet kör med blue cheese, men det är ju inte så veganskt, så kanske någon vitlökssås, eller en ranchdressing?) och grönsaksstavar (don’t ask me why, men det är så de gör i staterna!).

Happy frossande!

DSC04583

DSC04586

DSC04622

 

, , , , , , ,

13 Responses to Veganska Buffalo Wings

  1. Anton H 7 september, 2017 at 05:48 #

    Jag har provat Hot for Foods variant och håller med om att den blir lite mjuk, så är sugen på att testa denna!

    Vart får du tag på Bulliard’s-såsen? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 september, 2017 at 07:28 #

      Den fanns på min matbutik vid de övriga chilisåserna!

      • Anton H 12 september, 2017 at 09:36 #

        Ok, då får jag leta i mer butiker, tack! 🙂

  2. Cammi 17 mars, 2017 at 07:54 #

    Hej! Går det använda tex potatismjöl eller kokosfibermjöl istället så det blir glutenfritt? Vilka mått gäller då i så fall?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 mars, 2017 at 07:24 #

      Jag vet inte, är ingen expert på glutenfri matlagning :-/

  3. Linda 19 februari, 2017 at 02:09 #

    Älskar Hot For Food (som för övrigt är kanadensisk 😉 ). Har gjort deras recept några gånger och håller med om att det blev lite för mjukt vissa gånger, så kanske ska prova det här. Blev konsistensen bättre av att fritera först?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 februari, 2017 at 10:50 #

      Ja det blir mycket bättre. Se till att inte göra frityrsmeten för rinnig bara. Ju tjockare desto bättre!

  4. JacquesLeConte 30 juli, 2016 at 08:47 #

    Fantastiskt recept och en personlig favorit.
    Jag har testat med både Frank’s och Buillard’s och föredrar nog Buillard’s. Inte minst för att Frank’s Hot Sauce är hejdlöst dyr (iaf där jag hittat den), och inte värd priset mot Buillard’s som är så pass snarlikt och betydligt mer prisvärd. Eller så är det kanske bara jag?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 juli, 2016 at 02:03 #

      Faktiskt inte testat frank’s då jag gillade min buillard’sflaska så mkt. Så håller med!

  5. Vegetarisk Mat 25 januari, 2016 at 12:23 #

    Wow det ser riktigt läckert ut! Lägg gärna in på vår nya hemsida om du vill, med en länk till din blogg som källa förståss.

  6. Benny 20 januari, 2016 at 08:24 #

    Väldigt inspirerande blogg och kul att läsa! Hittade dig när jag googlade vegetariska recept och kommer lätt att kika in här fler gånger!

  7. Hasse 19 januari, 2016 at 05:46 #

    Fan vad go blogg. Tack för inspiration!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes