Veganska amerikanska blåbärspannkakor – och ny gästskribent i Vegourmet!

Hej!

Sportlovet är över oss, och i eftermiddag åker jag och familjen ner till Skåne där vi ska spendera sportlovet med min tjejs familj och alla kusinbarnen. Det ska bli sjukt nice! Vi brukar spendera stora delar av loven där nere och det är alltid perfekta tillfällen att laga en massa gött käk, både för att vi har grill runt husknuten men också för att det alltid krävs massiva insatser för att laga mat till de typ 10 vuxna och 40 tusen miljarder barn som ryms i det där huset. Jag ska ta tiden till att fota och laga en massa mat inför min kommande webbkurs om vardagsvego som kommer här i slutet av mars!

Men idag är inte vilken dag som helst, för idag är det nämligen BÅDE fettisdagen och pannkaksdagen! Jag fattar verkligen inte vems idé det var att lägga bägge dessa dagar på samma dag… Det var uppenbarligen inte en person som respekterar svensk matkultur! Två så sjukt viktiga grejer på samma dag?! Det är ju mer eller mindre som att lägga midsommar och julafton på samma dag och förvänta sig att vi ska klara av att bolla både julköttbullar och gravlax på samma gång? Vilket vi ju typ ändå gör, men whatever…

För att fira detta så tänkte jag därför att jag ju självklart bör bjuda på veganska pannkakor! Jag har redan kreerat den ultimata semlan (a.ka. Semmelburgaren)  som ni hittar här (höhö), så den inbjuder jag er att njuta till lunch, middag eller mellanmål idag!

Det här pannkaksreceptet kommer ifrån ett av mina nya roliga samarbeten – jag ska nämligen börja skriva ett återkommande uppslag i det fantastiskt coola och snygga matmagasinet Vegourmet från och med februarinumret! Det borde dyka upp i butiker idag och ni som prenumererar borde redan ha fått hem det i brevlådan.

Om ni ännu inte prenumererar kan ni just nu få en liten extra push på vägen om ni går in på vegourmet.se/prenumerera och anger koden Jävligt Gott för 15 % rabatt!

Vegourmet är mitt absoluta favoritmatmagasin. De fokuserar på att laga, visa upp och skriva om växtbaserad mat, lagad från grunden och med ett enormt skoptag med matnörderi och frosseri. Det är snygg, vegansk matlagning som ändå lyckas hålla sig uppfriskande fritt från pekpinnar och moralpredikan. Maten får tala för sig själv – precis som jag också vill ha det. Att få joina deras gäng med matkreatörer är väldigt hedrande och det ska bli sjukt kul att få bjuda på några av mina favoriträtter i de kommande numren!

Lite behind the scenesbilder!

Först ut skriver jag om den växtbaserade brunchen, ett ämne som ligger väldigt nära mitt hjärta! Vem har sagt att svullig, kaloristinn bakismat inte kan vara vegansk? Ingen! Och när kommer ett coolt och medvetet innerstadshotell att anlita mig för att ta fram framtidens brunchkoncept? Snart hoppas jag! 😉 Tills des får ni nöja er med att laga er egen växtbaserade brunch hemma i ert eget vardagsrum. Receptet på blåbärspannkakorna hittar ni här, om ni har följt min blogg uppmärksamt så vet ni att jag skrev om fejkonet och scrambled tofun i ett annan inlägg för några veckor sedan och ceasarsalladen får ni allt köpa tidningen för att läsa hur jag gjorde!

Pannkaksfrossa, här kommer jag!

Blåbärspannkakor, ca 12 st

Den perfekta söndagslyxen! Om du nästan bränner chokladsåsen lite i kastrullen så doftar den som kladdkaka.

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl havremjölk
  • 1 msk smält vegansmör eller rapsolja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 150g  frysta blåbär
  • Vegansmör eller rapsolja till stekning

Chokladsås:

  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Tina blåbären på ett fat.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Rör i kikärtsspad, havremjölk och matfett, vispa till en slät smet. Låt svälla i 10 min.
  4. Rör försiktigt ner 1/2 av blåbären i smeten utan att få med det tinade spadet, eller för en annan version som inte färgar smeten lika mycket – klicka ner 1 tsk blåbär på varje pannkaka direkt i pannan innan du vänder dem.
  5. Häll ner ca 2-3 msk smet per pannkaka i en varm och smord stekpanna. Stek i ca 1-2 min på varje sida. Stek i omgångar tills de är klara.
  6. I en liten kastrull, blanda havregrädde, socker, kakao och salt och värm upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i 1 minut och häll sedan över chokladsåsen i en liten skål.
  7. Servera pannkakorna med extra blåbär, chokladsås och ev. lite florsocker.

, , , , , , ,

7 Responses to Veganska amerikanska blåbärspannkakor – och ny gästskribent i Vegourmet!

  1. Ida 30 juli, 2017 at 04:29 #

    tar tillbaka det! bara en som blev salt 😀

  2. Ida 30 juli, 2017 at 04:15 #

    de blev jättesalta gick inte att äta

  3. Elin 23 maj, 2017 at 09:55 #

    Blev gott, tack för ett superbra recept Gött att ha en ny användning för kikärtsspadet

  4. Pernilla 2 mars, 2017 at 06:09 #

    En liten kommentar… fettisdagen infaller 40 dagar före påsk, och kan därför vara vilken tisdag som helst under ett spann på ca 4 veckor. Pannkaksdagen är internationell och är alltid den 28 februari. De är alltså inte ”samma dag”, utan råkade bara bli så i år…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganska pannkakor | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 19 juni, 2017

    […] alltså. Aquafaba indeed. Det är nästan bara att byta ut rätt av mot ägg. Helt crazy. Jag gjorde amerikanska pannkakor på dem här för några veckor sedan, men nu har även de svenska – klassiska, kommit för […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes