Vegansk Youtube collab med Kitchen King Benji, Mac And Cheese och Glasstest!

Hej!

Hoppas att allt är fint med er!

Det är kul att se att den svenska veganska youtubevärlden växer! Det var uppenbarligen inte bara jag som insåg att det är en konstig grej att det finns så få ambitiösa veganska matlagningskanaler på Youtube i Sverige, för ungefär i samma veva som jag själv började fundera på att dra igång min kanal dök ännu en snubbe upp med en liknande grej.

Eller ja, liknande och liknande. Vi gör väldigt olika typer av klipp, men han är vegan, han lagar mat och han gör det på youtube. På det sättet liknar det i alla fall! 😉 Han är dock löjligt mycket roligare än vad jag är och mycket mer av en ”klassisk” youtuber skulle jag säga. Rakt på sak, snyggt redigerat och en massa olika roliga upptåg. In och kolla för bövelen!

Det betyder inte på något sätt att det inte finns några veganska svenska youtubers sedan tidigare (Ida Warg och Therese Lindgren… doh), men det har tyvärr varit ont om rena matlagningskanaler som riktat in sig mot att försöka nå en lite bredare publik (dvs inte bara veganer) och som har lyckats växa på sig och bli lite större. Kitchen King Benji har fått nästan 5000 subs bara sen i december, och jag förutspår att det kommer att komma fler väldigt snart!

Att Benji sedan har byggt ungefär halva sitt material på att sno mina gamla recept är en liten detalj vi pratar lite tystare om 😉 Vad säger man? Imitation är den högsta formen av smicker.

En grej som en ”ska” göra nu när en är en riktig youtuber är tydligen collabs. Dvs samarbeten där man gästar andra youtubers kanaler för att göra roliga små projekt ihop och nå ut till varandras tittare. Jag bjöd in Benji och hans entourage (filmaren och klipparen Emil samt Benjis flickvän Liss) att komma förbi köksstudion förra veckan och det här blev resultatet. Ett nytt avsnitt (inbäddat här ovanför) av Jävligt Gott möter där vi djupdök ner i en stor form med vegansk mac and cheese, snackade om livet som vegobloggare och om machomyter. Vi spelade också in ett avsnitt för hans kanal (inbäddat här nedanför) där vi testade ett gäng nya goda veganska glassar som dykt upp på marknaden på senaste, bland annat Ben And Jerry’s veganglassar!

Receptet på Mac And Cheesen har jag skrivit om tidigare, men om ni inte orkar klicka er vidare så har ni det här också:

Vegansk mac and cheese, 4-6 portioner

Oståsen

  • 5 dl vatten
  • 150 g sötpotatis
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 1 dl veganskt smör eller rapsolja
  • 1 dl öl (gärna ipa)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk tapiokastärkelse
  • 5 dl havregrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 0,5-1 msk socker
  • 2 dl näringsjäst
  • Rikligt med salt och vitpeppar

Fakeon

  • 1 paket fast naturell tofu á 250 g
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 tsk agavesirap eller socker
  • 2 msk rapsolja

Övrigt:

  • 350 g makaroner, gärna fullkorn
  • 1 dl pankoströbörd
  • 1/2 dl färsk persilja
  • Salt och peppar
  • Olivolja att ringla över

Gör så här

Fejkon

  1. Samtidigt som du påbörjar att göra såsen så skär du tofun i små 1×1 cm stora tärningar.
  2. Lägg tofun i en plastpåse tillsammans med alla ingredienser till marinaden och låt dra i minst 30 min.
  3. Töm ut påsens hela innehåll i en uppvärmd stekpanna och stek tofun knaprig och låt den suga upp all marinad i pannan.
  4. Lägg i en skål åtsidan

Pasta

  1. Koka pastan tills den är 2/3 klar och väldigt al dente.
  2. Skölj av, men spara 1-2 dl pastavatten för att ev. späda ostsåsen.

Ostsåsen

  1. Skala och skär sötpotatisen, löken, tomaterna och vitlöken i småbitar
  2. Smält matfettet i en kastrull och fräs grönsakerna tills löken blivit ljus och genomskinlig
  3. Häll ner 1 dl öl och 1,5 dl vatten och låt koka utan lock på hög värme tills vätskan nästan reducerats bort. Tillsätt därefter vatten lite i taget tills sötpotatisen kokats mjuk och vätskan reducerats ner till ca 1,5 dl.
  4. Sänk värmen något och sikta ner vetemjöl och tapiokastärkelse i grönsaksblandningen och vispa så allt blandar sig utan att klumpa.
  5. Tillsätt gurkmeja och paprikapulver.
  6. Späd nu ut såsen med havregrädde, lite i taget, precis som när du gör bechamelesås. Häll i 1-2 dl i taget och vispa tills allt blandats. När såsen kokat upp så häller du i 1-2 dl till tills du fått en fin och krämig konsistens och all grädde är nervispad. Tapiokastärkelsen gör såsen trådig, på samma sätt som osten. Om du inte får en tillräckligt tjock sås, kan du ha i lite toppredning. Om såsen är för tjock så kan du späda den med lite pastavatten från den kokta pastan. Du vill ha en krämig konsistens, som tjock bechamele.
  7. Mixa såsen med en stavmixer i kastrullen tills den är helt slät.
  8. Under konstant omrörning, vispa ner vinäger, sojasås och näringsjäst och smaka av såsen. Du kan behöva sockra lite och salta samt ha i extra rapsolja tills du känner att smaken upplevs ”ostig”. Du vill ha en lätt syrlig, fet och salt sås utan att någon del tar över för mycket.

Gör klart gratängen

  1. I en ugnsfast form på ca 20×30 cm, varva makaroner, fejkon och ostås i 2-3 lager.
  2. Avsluta med ostsås och strö sedan finhackad persilja och pankoströbröd över. Ringla gärna över lite olivolja, salt och peppar
  3. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 minuter tills du fått en fin yta och det bubblar i sidorna på gratängen.
  4. Servera genast!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



,

4 Responses to Vegansk Youtube collab med Kitchen King Benji, Mac And Cheese och Glasstest!

  1. Tess 25 mars, 2018 at 03:49 #

    Kommer det något inlägg om vegan påskmat? 😀

  2. Lotta 20 mars, 2018 at 11:44 #

    Måste bara få berätta…. gjorde ju självklart din Mac and cheese, min yngre son ca 20 år är fortfarande köttätare… han slukade i sig en stor porton och frågade om den var krånglig att göra
    för att han önskade att vi gjorde det så att det ingår i en veckas matllåde ranson 🙂 Min äldste son var lite besviken för att jag inte gjort dubbel sats, så att han kunnat ta med sig matlådor hem till
    sin tjej som är vegan. Jag själv är glad att jag hann sleva in en porton på egen hand och jag är villig i att instämma med mina söner…. Jävligt gott. mannen har det i sin matlåda imorgon… jag tror att jag ligger bra till 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 mars, 2018 at 09:51 #

      Haha! Fantastiskt! 😀 Vad glad jag blir 🙂 Tack för att du delade med dig!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes