Vegansk tacopaj

*I samarbete med ICA Sverige*

Hej!

Idag drar min och ICAs utmaning #Vegani30dagar igång och det är dags att presentera det första receptet! ICA presenterar en hel veckomeny för alla som vill på sin kampanjsida, och har också ett grymt nyhetsbrev som skickas ut en gång i veckan med en massa bra tips. Jag kommer också att ge en massa bra tips och recept både här på bloggen och på instagram under hashtag #vegani30dagar. En gång i veckan släpper vi också ett nytt jävligt gott veganrecept, och först ut är den här smarriga tacopajen!

Jag har på riktigt inte ätit tacopaj sedan jag blev vegetarian för drygt elva år sedan och bodde hemma hos mamma, som hade det här som en av sina specialitéer. Nu blev min paj inte riktigt som mammas (som dröp av ost och gräddfil) men redigt god blev den iaf!

Här är receptet 🙂

Tacopaj, 6 portioner

Pajdegen

  • 150 g veganskt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten
  • ½ tsk paprikapulver
  • en nypa salt

Tacofärsen

  • 3 msk olja att steka i
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1,5 msk torkad oregano
  • 1 msk socker
  • 300 g vegofärs
  • 100 g färsk majs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk ljus sojasås
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk färsk limejuice
  • Salt och peppar efter smak

Ostsåsen

  • 100 g blötlagda cashewnötter
  • 1 gul paprika
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 3 msk näringsjäst
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 dl vatten
  • Salt och peppar efter smak

Tillbehör och toppings

  • 10 st körsbärstomater
  • 1 krm paprikapulver
  • En näve färsk persilja
  • Havrefraiche till servering

Gör så här

Pajdegen

  1. Blanda mjöl, salt, paprikapulver och veganskt smör snabbt till en smulig deg. Arbeta in vatten tills du får en smidig deg
  2. Låt degen vila i kylen eller frysen en stund tills den blir hårdare om den är för mjuk
  3. Tryck ut i en pajform och låt stå i kyl eller frys en stund till för att stelna. 30 min i kyl och 10 i frys.
  4. Förgrädda 12 minuter i ugnen på 225 grader

Tacofärsen

  1. Hacka gul löken, vitlöken och zucchinin i småbitar
  2. Fräs först löken mjuk i olja. När den börjar få färg har du i vitlök och zucchini och steker någon minut till
  3. Tillsätt alla kryddorna och tomatpurén och låt fräsa med. Ha ev. i lite mer olja eller en skvätt vatten om det blir för torrt
  4. Ha i vegofärsen och blanda med övriga ingredienser
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, soja, fond och majs och rör om. Koka i ca 20 minuter eller tills den mesta vätska dunstat bort. Du vill ha en fast tacofärs, inte en köttfärssås.
  6. Smaka av såsen med ev. mer kryddor, salt, peppar och limejuice

Ostsåsen

  1. Blötlägg cashewnötter över natten – eller koka dem 30 min i en kastrull med vatten så de blir mjukare och större
  2. Sätt ugnen på 250 grader grilleffekt och bränn den gula paprikan svart på alla sidor. Lägg paprikan i en plastpåse så den får svalna och dra sedan av skalet med nyporna.
  3. Kärna ur paprikan och skär den i bitar
  4. Skala vitlöken och grovhacka
  5. Häll av blötläggningsvattnet och lägg cashewnötter, paprika, vitlök, näringsjäst rapsolja samt alla kryddor i en mixer och mixa tills det blir en slät sås. Späd med vatten tills du får en krämig konsistens, inte för rinnig, men inte så tjock så den inte går att mixa.
  6. Smaka av med salt och peppar

Bygg pajen

  1. När pajskalet är förgräddat fyller du det till strax innan kanten med tacofärs
  2. Bred ut ostsåsen som ett tunt täcke över färsen
  3. Skär körsbärstomaterna i klyftor och lägg ut dem över ostsåsen som prydnad och pudra över lite paprikakrydda
  4. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i  25 minuter
  5. Ät med en god sallad och havrefraiche!

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes