Vegansk Spansk Tortilla med Aioli och Mojo Rojo

***I samarbete med Fazer Yosa***

Hej!

Hoppas allt är fint med er!  Det här receptet och inlägget är i samarbete med Fazers nya havreprodukter Yosa. Det är ett gäng växtbaserade mejeriprodukter (kan man säga så?) som allesammans av riktigt bra kvalité och som än mer utökar utbudet av bra växtbaserade alternativ på marknaden, men bland annat flera olika mellanmålsyoghurtar, vanliga yoghurtar, havredrycker, matlagningsyoghurt, havrefraiche, pålägg och havregrädde. En riktig stor finsk utmanare till våra svenska alternativ helt enkelt!

Finnarna verkar ju överlag vara ganska bra på det här med havre (pulled oats) så det ska bli spännande att hur det går för Fazers intåg på växtdrycksmarknaden här i Sverige. Mer alternativ innebär högre konkurrens och därmed högre kvalité. Förhoppningsvis kan vi då också få fler mjölkdrickare att upptäcka hur bra och gott det kan vara med växtdrycker istället för möjlk, både för klimatet, för korna och för hälsan. Det i sin tur skapar också bättre förutsättningar för nordiska bönder att odla mer havre istället för att mjölka kossor och så vinner alla! Yay!

Men, utöver att det är kul att se en större variation i hyllorna så var det väldigt kul att teamet på Fazer Yosa gav mig HELT fria händer att göra vad jag ville med det här receptet 😀 Sånt älskar vi!

Självklart skulle receptet ha någon av deras produkter i sig, men utöver det fick jag tänka och göra vad jag ville. Så jag tänkte att det här var det perfekta tillfället att dela med mig av ett recept som jag har sugit på länge, och faktiskt har haft med på mina matlagningskurser ett tag, men som jag inte haft tillfälle att laga och göra en matlagningsvideo av på senaste. Lite för att jag prioriterar videorna till mina samarbete, då de kostar en del att göra, men också för att det inte heller har någon tydlig ”hjälte” i receptet vars producent kan vara med och sponsra det.

Receptet i sig är dock fett bra och viktigt för alla glada växtätare där ute. Det är tortilla, spansk potatisomelette! Du kan ofta beställa in den på tapasrestauranger, där den serveras precis så som jag serverar den här, med en het salsa och en vitlöksosande aioli. Och framförallt är den ju helt omöjlig att veganisera, i och med att den är en omelette. Eller…?

Ja det trodde typ jag också tills att jag läste Elias Lacannes recept från Awesome Vegan Dad. Credd ska gå ditt credd hör hemma, och det var verkligen hans recept som fick mig att inse att det här var möjligt. Jag har utgått ifrån hans ”äggstanning” och lagt min egen twist på den, utifrån hur jag brukade laga mina egna äggbaserade tortillas innan jag blev vegan. Och vips så fick jag fram detta, helt jävla awesome goda receptet (fattar ni vad jag gjorde där..? :P). Ni måste verkligen testa, för detta blir faktiskt förvånansvärt likt originalet, och även om det inte är exakt lika dant så blir det verkligen fantastiskt gott.

Och vad passar väl inte bättre i ett recept om växtbaserade mejerier att också slå hål på lite myter om ägg? P.S det passar väldigt fint med ett glas yosa till!

Vegansk spansk tortilla med aioli och mojo rojo, 8 bitar

  • 1,5 dl kikärtsmjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk näringsjäst
  • 1/3 tsk bakpulver
  • 2 dl havremjölk
  • 2 tsk olja
  • 3 medelstora potatisar
  • 2,5 dm purjolök eller 1 stor gul lök
  • 200 gram fast tofu
  • 2 klyftor vitlök
  • Olivolja eller mjölkfritt smör att steka i
  • Salt och svartpeppar efter smak

Aioli

  • 1 klyfta vitlök
  • jucie från ½ citron
  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 msk dijonsenap
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 krm socker
  • Salt och vitpeppar efter smak

Mojo Rojo

  • ½ röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 burka á 400 g krossade tomater
  • 1 msk raps eller olivolja
  • salt och färsk citronjuice efter smak

Gör så här:

Tortilla:

  1. Börja med att skölja purjolöken och potatisen. Skala gul löken och vitlöken och skiva därefter lök, vitlök och potatis i så tunna skivor du orkar med. OBS – använd en nonstick panna eller en riktigt bra gjutjärnspanna så tortillan inte fastnar i botten i steg 5 nedan.
  2. Stek löken, vitlöken och potatisen i olivolja eller mjölkfritt smör på medelhög värme med lite salt och peppar tills den får fin färg och både potatisen och löken är helt genomstekta
  3. Blanda under tiden ihop smeten. Blanda bakpulver, näringsjäst, kikärtsmjöl och majsstärkelse och vispa sen ner havredryck och olja. Låt stå och svälla en liten stund.
  4. Häll av vattnet från tofupaketet och smula ner tofun för hand i stekpannan med potatisen och löken. Rör och så allt blandas.
  5. Häll därefter över kikärts och havredrycksblandningen över löken, potatisen och tofun i pannan och rör försiktigt om lite i bottnen så allt blandas väl. Platta till med en stekspade och låt steka på medellåg värme i ca 5-10 minuter tills smeten i stort sett har stelnat på ovansidan. Viktigt här är att inte steka på för hög värme så du bränner tortillan innan den hinner stelna rätt igenom! Ett alternativ är att ställa in hela stekpannan i ugnen för att få värme från alla håll på en gång. Kör den då på 200 grader i ca 5-10 minuter
  6. Frigör därefter tortillan från kanterna på stekpannan med en stekspade och skaka lite på pannan så du märker att tortillan inte sitter fast. Lägg en tallrik över stekpannan och vänd snabbt på hela pannan så att tortillan glider över i tallriken. Skjutsa ner tortillan i pannan igen på andra sidan.
  7. Stek i 2-3 minuter på medelvärme i lite mer fett så tortillan får fin färg på bägge sidor.
  8. Ta av från värmen och skär upp i 8 tårtbitar. Klart!

Aioli

  1. Häll ner skalad vitlök, kikärtsspad, citronjuice och dijonsenap i en hög bunke
  2. Under kraftig omvispning med till exempel en mixerstav eller elvisp, ringla ner rapsolja i en tunn stråle tills du fått ner ca 1 dl olja. Om du använder elvisp bör du riva vitlöken först.
  3. Därefter borde såsen vara så fast så du kan börja hälla snabbare. Häll tills du fått i ca 2-2,5 dl olja i såsen och den är riktigt fast och tjock.
  4. Smaka av med salt och peppar och ev. lite socker. Vispa 30 sekunder till för en riktigt tjock sås. Klart!

Mojo Rojo

  1. Skiva lök och vitlök
  2. Värm upp en kastrull med oliv eller rapsolja med lök, vitlök, kryddorna och sambal och stek på medelhög värme i 2-3 minuter tills löken blivit mjuk och genomskinlig
  3. Tillsätt krossade tomater och koka i ca 30 min tills såsen reducerat ner och blivit tjock
  4. Mixa såsen slät och smaka av med salt och lite färsk citronjuice

Klart!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes